sobota, 30 lipca 2016

Poszukujemy gościnnych projektantek oraz współtworzących do naszego zespołu.

Witajcie!

Poszukujemy gościnnych projektantek oraz współtworzących do naszego zespołu.
Aby zostać gościnną projektantką wystarczy zgłosić się w komentarzu - czekamy na Was do końca września.

Natomiast osoby zainteresowane wejściem do naszego zespołu posiadające bloga lub galerię prac, którym nie jest obce twórcze spędzanie czasu i zabawy z dziećmi (niekoniecznie własnymi- zapraszamy też babcie, ciocie, siostry, czy dobre znajome) prosimy do 15 września o maila na adres klubtworczychmam<małpa>gmail.com wraz z krótką prezentacją na podane tematy:

1. Napisz coś o sobie, jakie techniki preferujesz, jak długo się zajmujesz rękodziełem, co sprawia Ci największą przyjemność w pracy twórczej, dlaczego tworzysz, co Ci przyświeca w tworzeniu, co Cię inspiruje?
2. W jaki sposób najczęściej spędzasz czas wolny z dzieckiem? Czy dzieci też twórczo bawią się z Tobą? W jaki sposób?
3. Dlaczego chciałabyś wejść do naszego zespołu?
4. Z jakich Twoich prac jesteś najbardziej dumna?- opis+ zdjecia.
5. Czy jesteś/byłaś już w jakiś DT, jesli tak to w jakich. Jesli nie to oczywiście chetnie przyjmiemy Cie do naszego zespołu.

Nasz blog jest otwarty na WSZYSTKIE techniki rękodzieła.

Co oferujemy w zamian?

1. Prace w zwariowanym, pozytywnie zakręconym twórczym zespolenie tylko dla was, ale i dla waszych dzieci ;).
2.Promocję waszych blogówi twórczosci na blogu i stronie facebookowej Klubu Twórczych Mam.
3. Współpracę z intersującymi sponsorami.

 Pierwsze trzy miesiące to okres próbny.(październik, listopad, grudzień)


Już nie możemy się doczekać waszych zgloszeń :)



Pozdrowienia

Zespół

czwartek, 28 lipca 2016

Podsumowanie wyzwania Zrobione z Mamą- "Ulubiona zabawka/postać z bajki"

Witajcie kochane.
 Z poślizgiem, ale już pędzę, aby przedstawić prace Waszych pociech, które zgłosiliście do wyzwania "Zrobione z mamą- ulubiona zabawka/postać z bajki".
 Dziękujemy bardzo za Wasze prace, wszystkie są śliczne, trudno było wybrać tą według nas najpiękniejszą, ale udało nam się :) A kto wygrał?- o tym już za chwilę, najpierw galeria Waszych prac.

1. Praca Aurorki i mamy


2. Praca Adasia i mamy 


3. Prace Karoliny i mamy 


Śliczne, prawda? :)

A wygrała praca Adasia czyli jego Olaf. Mamę Adasia prosimy o kontakt na mail wiolinka83@gmail.com. A oto wyróżnieniowy banerek dla Was:


Zapraszamy do  naszych aktualnych wyzwań- informacje w pasku bocznym.

Pozdrawiam 
Wiola

wtorek, 26 lipca 2016

Przypominajka, czyli Letnie wyzwanie skrapowe

Lato sprzyja ślubom. Sama mam przyjemność uczestniczyć w dwóch uroczystościach zaślubin tego lata. Na te okazje przygotowałam kartki z życzeniami wykorzystując tekturki od sponsora głównej nagrody w naszym wyzwaniu, czyli http://wycinanka.net/. Zobaczcie, co z tego wyszło.





Tekturki  z kolekcji Summer Wedding są tak piękne, że nie trzeba ich jakoś dodatkowo ozdabiać. U mnie  dodałam tylko male perełki i kwiatki.

Zapraszam do wyzwania. Link w pasku bocznym naszego bloga.


Pozdrawiam serdecznie,

poniedziałek, 25 lipca 2016

Dziękujemy

Jakiś czas temu odeszła z naszego zespołu Paulina, która byla z nami od wrzesnia zeszlego roku.


Dziękujemy za udzial w tworzeniu bloga, inspiracje, pomysly i twórczą obecność. Mamy nadzieję, że równie miło, jak my wspominasz wspólnie spędzony czas. Wszystkiego dobrego! Dziękujemy!


Zespół

czwartek, 21 lipca 2016

Gotuj po domowemu-lipcowo lodowo

Uff! Jak gorąco. To juz lipiec i pełnia lata. Czy komuś chce się stać teraz przy kuchni i gotować? Nam z zespołu Klubu Twórczych Mam jakoś nie za bardzo. Dlatego mamy dla was tym razem propozycje dań które nie wymagają gotowania: A więc chłodniki, ciasta prosto z lodówki, orzeźwiające koktajle, desery, sałatki i oczywiście lody!

karto_flana zaprasza na chlodnik polski z czerwonymi burakami i kiszonymi ogórkami. Smakuje z chlebem, a także z wybornie z młodymi ziemniaczkami.


Dla 4 osób:
200 g czerwonych buraków
200 ml wody spod kiszonych ogórków
ok. 1l kwaśnej śmietany ( z powodzeniem połowę zastąpiłam jogurtem naturalnym)
100 g gotowanego mięsa cielęcego (wzięłam mięso z kurczaka)
2 ogórki kiszone
1 świeży ogórek
2 jajka na twardo
sól, pieprz
szczypiorek, koperek
Buraki wysszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrac i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać wodę od ogórków, śmietanę, pokrojone w kosteczkę mięso, pokrojone w kostkę ogórki (świeże wcześniej obrać) i posiekane jajka.  Przyprawiuć sola i pierzem, wymeisząc. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

A moze macie ochote  na letnia salatke z makaronem ryżowym i karamelizowanymi orzechami włoskimi- starczy za cały obiad!



Dla 4 osób:
150 g luskanych orzechów włoskich
75 g cukru
2 łodygi pora
4 gruszki
400 g makaronu ryżowego
sol, pieprz
2 łyżki masla
3 łyżki octu ryżowego
Cukier wysypać na suchą patelnię i skaramelizować ciągle mieszajac (poczekać, aż się rozpuści) Orzechy posiekać i włożyć na patelnię, wymieszać. Wyłożyć na rozłożony na blacie papier do pieczenia i odczekać do wystygnięcia, nasęepnie połamać na kawałki.
Pory oczyscić i pokroić w krążki. Gruszki obrać, pokroić na ósemki, wyjać gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Makaron przygotować wg. opisu na opakowaniu (wystarczy zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i odcedzić).
Masło rozgrzać na patelni, włoćyc pora i gruszki i podsmażyć mieszając przez 3-4 minuty. Wlać ocet, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Przełożyż do salaterki, posypaż orzechami i natychmiast podawać jeszcze na ciepło.

Albo rybę na sałacie? Taki lekki letni obiad?


Dla 4 osób:
600 g flietow z ryby morskiej
2 łyżki masla
100 ml białego wina wytrawnego
sól, pieprz
cytryna
1 łyżka kaparów
sałata (u mnie rzymska, ale może byc mieszana)
2 cebule
po pęczku rzodkiewek i szczypiorku
1 marchew
śmietana, olej
Filety opłukać osuszyć i podzielić na 4 porcje. Oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyc ryby. Wlać wino i dodać kapary, skropic sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wino całkowicie wyparuje. Trzymac w cieple.
Sałątę umyć, osuszyć i porwac na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Szczypiorek umyć i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszac w misce. 200 ml smietany wymieszać z łyżkami oleju i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę rozdzielić na talerze, na wierzchu układac rybę i polac sosem

Na deser lody jagodowe, uhmmm :)




dla 10 osób:
750 ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki płynnego miodu
250 ml śmietamy kremowki,
2 łyżki cukru waniliowego
400 ml jagód
Schłodzona smietane ubić na sztywno wraz zcukrem waniliowym. Jogurt zmiksować z miodem. Jagody zmiksować blenderem. Wszystkie składniki delikatnie polączyć i przelożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić przez kilka godzin, na poczatku mieszac łyżka raz na pół godziny.

a także jagodowy sernik na zimno




Na małą foremkę o średnicy 20 cm:
100 g herbatnikow z ząbkami
100 g masła
50 g posiekanych migdałów
sok z półowy cytryny
400 g kremowego serka
150 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany kremowej
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 płatów zelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
300 g jagód
2 łyżki cukru
Żelatyne namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniala. W jednej misce 5 płatów a w innej tylko jeden (podobnie poostępujemy z żelatyną w proszku) Herbatniki pokruszyć na miałki proszek np. w misce. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami i migdałami, masę przełożyć do naoliwionej foremki. Śmietne ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Serek wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem na gładką masę. Kilka łyżek ogrzać, ale nie gotować i wymieszać z odcisniętymi 5cioma platami żelatyny lub żelatyną w proszku, szybko wymieszać z pozostała masą serową, dodac bitą smietane i wymieszac. Przełożyć do foremki i wygładzic, odstawić do lodówki. Jagody umyć i zmiksować z dwoma łyżkami cukr., Kilka łyżek ogrzac nie gotując i wymieszać z odcisnietym jednym platem żelatyny. Przełożyć do pozostałych jagód i szybko wymieszać. Posmarowac wierzch sernika. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Monika zaprasza na deser z nasionami chia.
puszka mleka kokosowego 400 ml,
100 ml mleka
4 łyżki nasion chia,
cukier waniliowy
dowolne owoce

Do mleka kokosowego wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką dodając chia i cukier waniliowy. Następnie przelewamy do pucharków na lody lub wysokich kieliszków i wstawiamy do lodówki,aż masa zrobi się "budyniowa" i zastygnie. Na wierch układamy dowolne owoce i delektujemy się zdrowym i pysznym deserem.


W jej domu przyrządza się też lody w plastikowych pojemniczkach.

tynka przygotowała nieco deserów na zimno:

Sezon na arbuzy w pełni...
1 opakowanie galaretki z pianką (przygotować według opisu na opakowaniu), wylać do okrągłej miseczki, schłodzić;
100ml śmietanki 30% ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru
Arbuza pokroić w drobną kosteczkę
mięta i kwiaty np.ogórecznika do ozdoby



KOKTAJL, najukochańszy DESER w lecie...
dowolne owoce, tu truskawki
kefir lub maślanka
ZBLENDOWAĆ, schłodzić...cieszyć się smakiem lata :)


Deser inspirowany kolorami lawendy (odsyłam do LAWENDOWEGO WPISU :) TU<KLIK>)



Do śniadania idealny sok ze świeżo wyciśniętych cytrusów:




Kokosowe chia z truskawkami.
Sezon truskawkowy na finiszu, ale truskawki zamrożone więc takim deserem będziemy sobie uprzyjemniać chwile nawet i później :)

szklanka mleka plus 4 łyżki wiórków kokosowych plus 4 łyżki nasion chia
2 szklanki truskawek
1 jogurt naturalny
1 galaretka truskawkowa (przyrządzić według opisu na opakowaniu)

Truskawki zblendować, 1/3 truskawek wymieszać z jogurtem. Chia połączyć z mlekiem i kokosem, odstawić do zgęstnienia, od czasu do czasu zamieszać. Do pucharków rozlać galaretkę, schłodzić, rozłożyć porcję chia, truskawki i tak warstwami, na koniec warstwa truskawek z jogurtem.


Andruty z czekoladowym nadzieniem, czyli wspomnienie dzieciństwa:

paczka andrutów
2-2,5 szklanki mleka w proszku
1 margaryna
1 gorzka czekolada
2 łyżki kakao ciemnego
1 szklanka (lub mniej) cukru
mała paczka herbatników
garść rodzynek

Margarynę rozpuścić z cukrem, czekoladą, kakao. Dodać mleko w proszku, energicznie rozmieszać, dodać rodzynki i pokruszone herbatniki.
Masą przełożyć 2 blaty andrutów. Zostawić do przestudzenia.



Brzoskwiniowe a'la tiramisu

duże opakowanie biszkoptów podłużnych
opakowanie serka mascarpone
szklanka śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
pół filiżanki kawy do nasączania biszkoptów (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka cukru)
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa

Brzoskwinie z puszki odsączyć, zblendować, galaretkę wymieszać z 300 ml wody...ostudzoną lekko dodać do brzoskwiń. Śmietankę ubić, dodać cukier i mascarpone.
W naczyniu/blaszce układać warstwami: biszkopty nasączone kawą, krem z mascarpone, brzoskwinie z galaretką etc.
Schłodzić.
Pyszna improwizacja nam wyszła :)



Kolejny koktajl...
maślanka
truskawki
banan
3-4 daktyle

Składniki zblendować :)


Smacznego życzy wam

Zespół 

środa, 20 lipca 2016

Podwieczorek #13 drożdżówki z ciasta francuskiego

Tak. 
Czasami dopada mnie leń. Czasami pokuszę się o kupno gotowego ciasta francuskiego.
Próbowałam kiedyś przygotować sama, ale nie wyszło tak jak tego oczekiwałam.

Dziś zachęcam Was do zrobienia ekspresowych drożdżówek.
Tak naprawdę przepis wyszedł sam z siebie...z tego, co było pod ręką.


DROŻDŻÓWKI z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-budyniowym z owocami

-opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-roztrzepane jajo do posmarowania
-owoce -niepełna szklanka (akurat miałam ostatnie łodygi rabarbaru, nieco porzeczek i malin)


-masa serowo-budyniowa (budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszyć jedynie ilość mleka do 1,5 szklanki, ostudzić, zblendować z kostką sera białego...na początku masa jest dość rzadka, ale wystarczy ją dobrze ostudzić i jest sztywna :) )

masa serowo-budyniowa jeszcze przed blendowaniem
Ciasto podzielić na kwadraty (mi wyszło 12 sztuk)
Nałożyć nadzienie i owoce, zlepić ciasto 
(zostawiałam niewielkie otwory, żeby gorące powietrze miało gdzie uciekać), 
posmarować jajkiem, piec ok 20 minut w temp.200 st.C.





Kilka drożdżówek "rozeszło" mi się podczas pieczenia, więc pamiętajcie by mocno, solidnie je zlepić.
Jednak te "rozlazłe" były dodatkiem do deseru (lody, śmietana, porzeczki, syrop klonowy i drożdżówka)


Poza tym zostaje sporo nadzienia serowo-budyniowego :) który pysznie smakuje wraz z pancakes'ami :) czy <klik> czy zwykłymi naleśnikami i domową frużeliną lub dżemem :) i syropem klonowym :)



Pozdrawiam i życzę smacznego! :)


poniedziałek, 18 lipca 2016

Wyzwanie "Zrobione z mamą - MORSKIE OPOWIEŚCI"

Witajcie! 
Wakacje już w pełni! Wspaniałe przygody za nami, albo jeszcze przed nami. Tym razem zapraszamy Was razem z Waszymi pociechami w kierunku morza, może usłyszycie, jak szumi jakieś wspaniałe morskie powieści? Może o piratach? Rybkach pływających w głębinach? A może zbudujecie zamek z piasku na plaży na zaginione skarby?

Oto, jak inspirują Was dzieciaki z naszego zespołu:

starszy synek karto_flanej namalował akwarelę z latarnia morską



a tu rybka z papierowych talerzy, która powstała wspólnymi siłami


U tynki Zosia OZDABIAŁA skrzynię z plasteliny, którą ulepiła mama, NAWLEKALA koraliki bransoletki... I sama wpadła na pomysł odbijania na plastelinie różnych wzorów...ze szklanek, z podeszwy buta... a mama tynka nadała im kształt rybki i "rozgwiazdy".






Wiola z córeczkami zrobiła butelki z piaskiem i muszelkami przywiezionymi znad morza


starsza córka Kalinka narysowała pastelami podwodny świat rybek 


Mamy nadzieje, że daliście się zainspirować?


Na zwycięzcę wyzwania czeka nagroda niespodzianka.

Zapraszamy do zapoznania się z zasadami naszych wyzwań: Zasady wyzwań. W tym wyzwaniu najważniejsza jest kreatywność Waszego dziecka i Wasza (przypominamy, że możecie wziąć udział, jako tatuś, ciocia,wujek, babcia, kuzynka, dobra znajoma...) Prosimy również o podanie wieku uczestników. Oto banerek do pobrania na wasze blogi:


Uwaga aktualizacja! Przedłużamy wyzwanie do 31 sierpnia!!! :) 

Miłej twórczej zabawy!

Zespół