Lato w pełni. Pewnie nie macie ochoty stać w kuchni nad garami tylko chcecie zminimalizować ten czas do minimum??? Co zrobić, żeby zdrowo i dobrze zjeść, ale jednocześnie nie zmęczyć się gotowaniem???
Idealnym rozwiązaniem w lecie jest używanie parowaru. Można w nim przygotować dosłownie wszystko, a na dodatek potrawy z niego są zdrowe i beztłuszczowe. Plusem jest też to, że wkładacie składniki na różne pięterka parowaru, a jedzenie samo się robi. Nic nie trzeba pilnować żeby się nam przypadkiem nie spaliło. Przyrządzić na parowarze można dosłownie wszystko: kasze, ryż, mięso, ryby, warzywa. Jedynymi warzywami, których ze względu na bardzo długi czas przygotowania nie polecam są rośliny strączkowe, dlatego te lepiej ugotować tradycyjnie na wodzie. Do parowaru warto wkładać warzywa świeże, dlatego że mrożone będą gotowały się dłużej. U mnie hitem z parowaru jest dorsz z warzywami.
Przygotowujemy dorsza bez glazury. Najpierw proponuję oprószyć go trochę solą, pieprzem i przyprawami. Następnie do kolejnego pojemnika układamy warzywa według uznania (u mnie zazwyczaj króluje ulubiona mieszanka marchew-brokuł-kalafior) choć na poniższym zdjęciu króluje burak i zaraz powiem Wam dlaczego.
Tutaj można upiec dwa pieczenie na jednym ogniu. Najpierw gotujemy barszczyk z czerwonych buraków, do którego dodajemy jajeczko, a buraki kroimy na plasterki dodajemy trochę jogurtu naturalnego, ziemniaczki i mamy pyszny dodatek do wspomnianego wcześniej dorsza.
Tortilla:
Na łyżce oleju podpiekamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Następnie placki smarujemy musztardą, posypujemy ulubioną sałatą ( u mnie mieszanka sałaty lodowej, rukoli i roszponki) zwijamy rulonik i kolejy pełnowartościowy posiłek gotowy.
Prostymi obiadowymi daniami na lato są zwykłe ziemniaczki z maślanką albo zsiadłym mlekiem. Hitem są także wczorajsze ziemniaki odgrzewane na masełku z mizerią i sadzonym jajkiem albo najprostszy makaron z serem, masłem i cukrem.
karto_flana proponuje do mięs pikantny sos paprykowy, który wystarczy przygotować np. dzień wcześniej, a potem jedynie usmażyć mięso.
100 g słoniny
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej papryki pikantnej
700 ml wywaru mięsnego
2 czerwone papryki
sól, pieprz
mielony kminek
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
majeranek
Słoninę pokroić na drobno, wysmażyć na skwarki, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Krótko podsmażyć, posypać zmielonymi paprykami i po chwili zalać wywarem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pokrojone papryki i gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz kminkiem. Zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Gotować na małym ogniu 20 minut. Na końcu dodać majeranek.
Może macie też ochotę na szybką rybę zapiekaną w warzywach?
Dla 4 osób:
600-700 g filetów z morskiej ryby
200-300 g mieszanych warzyw (marchew, seler, pietruszka w korzeniu, por)
1 cebula
250 g pomidorów lub czubata łyżka koncetratu pomidorowego
40 g żółtego sera startego na tarce
60 g masła
sól
20 g tartej bułki trochę mleka
Filety podzielić na porcje, zalać w misce mlekiem. Jarzyny oczyścić, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z 20 g masła i zalać 3/4 łyżkami wody. Dusić do miękkości. rybę odsączyć z mleka, posolić i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką. Skropić rybę resztą stopionego tłuszczu i wyłożyć warzywa. Posmarować wierzch koncentratem pomidorowym lub obłożyć pomidorami. Posypać serem. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 st C. Piec 20-30 minut. Podawać z ziemniakami.
U tynki lato zdominowane jest przez leczo...najprostsze, z przepisu Babci:
W sezonie, gdy dostępne są już pachnące, soczyste pomidory używam ich zamiast przecieru/koncentratu...dodatkowo dla wzmocnienia smaku ścieram ząbek czosnku oraz posypuję dużą ilością zieleniny (koper, lubczyk, natka pietruszki)
W ciepłe letnie wieczory nie ma dla nas nic smaczniejszego niż mozzarella z pomidorami...do tego "dressing" z liści bazylii, oliwy i soku z cytryny...szybko, rześko i smacznie:
A tego typu sałatki powstają spontanicznie...tu kasza gryczana, pomidor, podsmażona pierś kurczaka, rzodkiewka, cebula, marchew (miałam z rosołu) i rukola. Do tego oliwa, sól, pieprz cytrynowy i odrobina octu balsamicznego...
Katrin na ciepły szybki obiad proponuje tłuczone ziemniaki z sałatą endywią.
Składniki:
Ziemniaki
sałata endywia
kawałek boczku wędzonego
sól
ewent. jako dodatek np. jajko lub kefir
Gotujemy ziemniaki i tłuczemy. Endywię płuczemy, kroimy w paseczki, zalewamy wrzątkiem aby zmiękła i straciła swą gorycz. Można kilka minut podgotować wtedy będzie jeszcze bardziej miękka. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Wrzucamy do sałaty a następnie dodajemy do ziemniaków i wlewamy resztę tłuszczyku z boczku wedle uznania. Solimy lub dodajemy czegoś w stylu vegety. Gotowe. Można do tego usmażyć jajko.
A Wy, co fajnego gotujecie na letnie obiady??? Zaczęcamy do wpisów w komentarzach.
Letnie obiady to oczywiście zupy z owoców z makaronem. W tym roku mieliśmy truskawkową, wiśniową i czereśniową. Najbardziej przypadła do gustu dzieciakom wiśniowa. Lato to czas na mleko zsiadłe do tego ziemniaki i proste jajka sadzone, szybko a pysznie. Czasem zamiast jajka jest plaster grubej kiełbasy lub pokrojona kiełbasa cienka w kostkę, duża ilość cebulki i mizeria. Leczo jest u nas daniem typowo kolacyjnym a tortille własnego wykonania uwielbiamy.
OdpowiedzUsuńKażda pora roku ma wsój klimat ale latem wszystkiego mamy pod dostatkiem i za to je lubię bo warzywa królują na stole. Pozdrawiam:-)
Pierwszy raz w tym roku zasadziłam cukinie, pięknie obrodziła, w pomidorach też urodzaj, także u mnie rządzi leczo. Propozycje dziewczyn też przepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i ciekawe propozycje na lato :) w szczególności spodobało mi się ten sos paprykowy i rykowa zapiekanka
OdpowiedzUsuńale fajne przepisy ;) ja takie gulasze, zupy i sosy robię w robocie wielofuknkcyjnym Kohersen. jest szybko, smacznie i bez wysiłku i takiego nakładu pracy ;)
OdpowiedzUsuń