tag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post6659769835135814733..comments2024-03-28T10:52:02.651+01:00Comments on Klub Twórczych Mam: Domowy Zielnik - CZARNY BEZ (kwiaty)Natalia Kiler Inspirujehttp://www.blogger.com/profile/02678403633796158037noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-35356334193475124232017-06-12T14:25:59.680+02:002017-06-12T14:25:59.680+02:00mozzarella jest za mokra, ale mozesz sprobowac :)....mozzarella jest za mokra, ale mozesz sprobowac :). pozniej powiesz jak ci wyszla.<br />a co do koloru tej focacci, to ma byc taki ciemny zloty, nie przypalic ;)magdusiaahttps://www.blogger.com/profile/08208087703391716686noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-3656179270675407392017-06-10T13:03:50.166+02:002017-06-10T13:03:50.166+02:00Super. Dzięki wielkie. Na długi weekend będziemy p...Super. Dzięki wielkie. Na długi weekend będziemy próbować. Niestety ręcznie 😉pozdrawiam ciepło! tynkahttps://www.blogger.com/profile/05747093777593154293noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-68073225248612303012017-06-10T12:19:08.758+02:002017-06-10T12:19:08.758+02:00Czy ser np. typu mozzarella będzie pasował? Czy ser np. typu mozzarella będzie pasował? Ania z Zapieckahttps://www.blogger.com/profile/10688663648652841991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-46648292883894587712017-06-10T12:05:54.004+02:002017-06-10T12:05:54.004+02:00Ale to musi być pyszne!!! Ale to musi być pyszne!!! Ania z Zapieckahttps://www.blogger.com/profile/10688663648652841991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-30552082435741919722017-06-10T11:51:42.264+02:002017-06-10T11:51:42.264+02:00mam, mam , bo ja go juz na pamiec znam ;), jak mas...mam, mam , bo ja go juz na pamiec znam ;), jak masz robot to idealnie , jak masz wyrabiac recznie to jest troszke utrudniona sprawa ;)<br />no wiec tak:<br />300g wody <br />100g smalcu<br />25 g drozdzy<br />2 lyzeczki cukru<br />600 g maki (najlepiej taka do pizzy, nie wiem jaka sie uzywa w Polsce)<br />2 lyzeczki soli<br />5 jaj<br />najpier woda(ciepla) +drozdze+cukier mieszasz aby sie drozdze rozpuscily<br />potem dodajesz reszte skladnikow oprocz jaj i wyrabiasz( jest dosc klejace ), jak juz wymieszasz dodajesz po trochu roztrzepane wczesniej jaja, i mieszasz dalej pod koniec dodajesz garsc kwiatow bzu ,mieszasz, a na samym koncu jak masz robot wlaczasz na szybkie obroty i mieszasz ciasto bardzo szybko( nie wiem dokladnie dlaczego , ale tak kaza) i odstawiasz do wyrosniecia, <br />jak ciasto wyrosnie smarujesz blache tluszczem , posypujesz dno kwiatkami , wykladasz polowe ciasta( ciasto jest klejace, wiec musisz sobie pomoc lyzka zamoczona w oleju)na to ukladasz plastry salami, a na to ser, przykrywasz wszystko reszta ciasta , posypujesz kwiatami i do piekarnika 200st lub wiecej na ok 30 minut, moze byc wiecej , sama zobaczysz jak ciasto bedzie brazowe :) <br />mozna jesc , smacznego :)<br />pozdrawiam<br />magdusiaahttps://www.blogger.com/profile/08208087703391716686noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-44107978006504785492017-06-09T23:25:01.290+02:002017-06-09T23:25:01.290+02:00Musi smakować niesamowicie...wyraziste salami i sł...Musi smakować niesamowicie...wyraziste salami i słodkie, pachnące kwiaty...<br />Masz gdzieś przepis u siebie? Chętnie bym wypróbowała, bo takie połączenie powinno zasmakować wszystkim domownikom :)<br />Pozdrawiam.tynkahttps://www.blogger.com/profile/05747093777593154293noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2124477973194236027.post-38718917430401282942017-06-09T22:15:45.260+02:002017-06-09T22:15:45.260+02:00mieszkajac na Sycylii, nauczylam sie kilku nowych ...mieszkajac na Sycylii, nauczylam sie kilku nowych , ciekawych potraw :). w mojej miejscowosci jedna z tradycyjnych potraw jest Vastedda cu sammucu, focaccia siciliana , to jest ciasto drozdzowe z salami, serem ( takim nieslonym)i wlasnie z kwiatami czarnego bzu :), pychota<br />pozdrawiam serdeczniemagdusiaahttps://www.blogger.com/profile/08208087703391716686noreply@blogger.com