piątek, 26 marca 2021

Sezonowe Mamy - Wielkanocne Wypieki

Kochani Czytelnicy! Wielkanoc zbliża się do  nas wielkimi krokami, w związku z tym czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Te święta nieodłącznie kojarzone są z mazurkami, babkami czy sernikami, chociaż coraz częściej uciekamy od tradycji i sięgamy po nowe, często urozmaicone przepisy na ciasta. Ja jednak należę do tradycjonalistek, choć przyznam szczerze, że lubi mnie ponieść inwencja twórcza przy pieczeniu. Tak było i tym razem.

Dziś przychodzę do Was z inspiracjami na świąteczne wypieki. Być może niektóre doskonale znacie, a inne będą dla Was nowością. Zachęcam do korzystania z naszych przepisów i własnej inwencji przy pieczeniu.

W naszym domu w tym roku postawiliśmy nie tylko na smak, ale i oryginalny wygląd, dlatego przygotowałam dla Was babeczki i kruche ciastka w kształcie jajek, mazurek o smaku delicji, babkę z kawałkami kajmaku, babkę cytrynową i karmelową oraz kruche ciasteczka wielkanocne ze starego zeszytu babci.

 Babeczki jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki (w temperaturze pokojowej):

2szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

½ szkl. drobnego cukru do wypieków

2 duże jajka

250 ml jogurtu naturalnego

pół szklanki oleju 

kilka kropli olejku waniliowego lub ekstraktu z wanilii 

puszka brzoskwiń (kroimy w krążki i wycinamy kieliszkiem kółka, a pozostałości kroimy w kostkę)

250 ml śmietany 30% + fix do ubijania

Sposób wykonania:

Jajka z cukrem ubić mikserem na biały puch. Powoli miksując  dodać jogurt, olejek i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec do masy wrzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie, które zostały po wycięciu kółek. Przełożyć do papilotek i piec w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.         

Po upieczeniu każdą babeczkę dekorujemy ubitą ze śmietan – fixem śmietaną 30% , a na wierzch kładziemy kółko brzoskwini.

Kruche jajeczka  

Składniki:

1 jajo

2 żółtka

180 g margaryny z lodówki            

2 szkl. mąki pszennej

Cukier waniliowy

100 g zmielonych migdałów

½ szkl. cukru pudru

Z tych składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.

Na „żółtka” :

1 słoik dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego

1 galaretka pomarańczowa

3 krople olejku pomarańczowego

Dżem lekko podgrzać, wsypać suchą galaretkę, dodać olejek i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Sposób wykonania:

Ciasto wałkować na około pół cm. Wycinać ciastka foremką w kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawać kieliszkiem kółka na żółtko. Piec w temp. 180 stopni C 10-15 min. Po ostudzeniu przełożyć ulubioną marmoladą ciastko bez dziurki z ciastkiem z dziurką. Posypać cukrem pudrem, a w miejsce żółtka nałożyć odrobinę przygotowanej marmolady pomarańczowej. Pozostawić na noc do zastygnięcia żółtek i odmięknięcia ciastek.

Mazurek o smaku delicji:

Do przygotowania go użyłam tego, co już miałam. Spód, czyli bazę zrobiłam z ciasta kruchego na ciasteczka – jajka. Wylepiłam nim tortownicę i zrobiłam ozdobny wałek dookoła, a następnie upiekłam. Po ostudzeniu na spód wyłożyłam marmoladę pomarańczową, której używałam do „żółtek”, a następnie całość polałam czekoladą i udekorowałam. 

Moja córka Lidka pod okiem babci piekła mini mazurki, które później sama dekorowała, bo wiadomo, że to sprawia dzieciom największą frajdę. 

Natomiast wspólnie z Bartusiem przygotowali kruche ciasteczka wielkanocne, które posypaliśmy cukrem pudrem i codziennie się nimi zajadamy. 

Przepis na kruche ciasto do mini mazurków jak i ciasteczek jest bardzo stary i dostałam go od swojej babci. Ciastka z tego przepisu są kruche i mięciutkie zarazem, a w środku mają kilka warstw.
Polecam spróbować i zapisać ten przepis.

Kruche ciasteczka  ze starego zeszytu babci:

Składniki:

6 żółtek

2 łyżki smalcu

1, 5 kostki margaryny

3 łyżki śmietany 18 %

1 płaska łyżeczka „wypieku” (tak kiedyś określano proszek do pieczenia)

1 szklanka drobnego cukru

1 cukier waniliowy

Mąki tyle, aby zagnieść odchodzące od ręki i nie przywierające do stolnicy ciasto.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce około godziny, a następnie wykrawać ciasteczka i piec je w temp. 180 st.C ok. 15 min. na złoto.

 

Przepis na Babkę z kawałkami kajmaku zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki klik, sprawdziłam go i polecam!

Natomiast w poprzednich latach często piekłam niezawodną Babkę Cytrynową

i Babkę Karmelową,

na które przepisy znajdziecie tu karmelowa i tu cytrynowa 

ZosiaSadosia  poleca Wam swój Sernik, który się zawsze udaje,

oto jej przepis:

Na tortownicę:

750 g  tłustego sera

 10 jaj

 20 g ( czubata łyżka) mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

180 g cukru

 120 g masła

Puszka ananasa

½ szkl. wiórek kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser zmielony 2- 3 razy. Żółtka, połowę cukru i masło należy utrzeć na puch dodać ser i wymieszać. Białka ubić z resztą cukru i mąkami- zamiast mąki można dać budyń. Pianę delikatnie przekładać do masy serowej i delikatnie mieszać. Ananasa pokroić w kostkę i  razem z sokiem dodać do sera. Dodać kokos, który wciągnie nadmiar płynu. Wyłożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę- do suchego patyczka. W razie potrzeby potrzymać dłużej.                 

Gdy wystygnie zrobić polewę z małej śmietany 36%, łyżki miodu (to zagotować), a następnie dodać pokruszoną gorzką czekoladę, odstawić na 2 min. Wymieszać i po chwili wylać na ciasto i posypać kokosem.                                                                                         

tynka również przygotowała coś smacznego, tym razem jest to Babka czekoladowa,

na którą przepis zaczerpnęła z Instagrama z profilu @gaskawdomu.

Składniki:

5 dużych lub 6 małych jaj

3/4 szkl. cukru

3/4 szkl. oleju

1/2 szkl. soku pomarańczowego (można zmienić na wodę)

1,5 szkl. mąki tortowej

4 duże łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, zmniejszyć obroty miksera i wlać olej, sok, a na końcu dodać mąkę, proszek i kakao. Przelać do formy z kominkiem (dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Piec w 180 st.C około45 - 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę odczekać, przełożyć na kratkę, polać polewą i dowolnie udekorować.

Polewa:

50 g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

1 łyżka oleju

Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.

Mam nadzieję, że zainspirowały Was nasze świąteczne słodkości i już robicie listę zakupów, aby niebawem zabrać się do pieczenia. Życzę udanych wypieków i smacznego!

10 komentarzy:

  1. No to nie muszę się już zastanawiać co upiekę z dziećmi na święta. Ciastka w formie jajek wyglądają świetnie, to coś nowego dla moich oczu. Na pewno skorzystamy z Waszych przepisów. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, świetnie smakują! Wypróbowane będziemy znów piec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja ! Te jajkowe ciastka mi sie bardzo podobaja, szkoda ze nasi nie lubia dżemu 😔 ale na pewno skorzystam z babki którejś i ciastek bo bedziemy cos z dziecmi piec , dzieki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz przełożyć kajmakiem, a to żółtko to bardziej galaretka, może lubią?

      Usuń
  4. Dziewczyny, jakie wspaniałe słodkości! Może coś wypróbuję? Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie coś upieczcie!Przy babkach dzieci też mogą pomagać.

      Usuń
  5. wow, aż ślinka cieknie od samego patrzenia! świetne są te babeczki i ciastka- jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki jogurtowe koniecznie muszę zrobić :-) Ile ich wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tego przepisu wychodzi 16 babeczek.

    OdpowiedzUsuń