Strony

niedziela, 24 kwietnia 2016

Nasze sposoby na wiosenne "przebudzenie"

Wiosna w pełni. Jednak my czujemy się -często właśnie teraz- przemęczeni.
W zeszłym roku prezentowałyśmy Wam jak my radzimy sobie z wiosennym przesileniem <KLIK> dzisiejszy wpis to kolejne pomysły na nasze PRZEBUDZENIE się wraz z wiosną.

Dziś polecamy Wam przede wszystkim dodanie do codziennego jadłospisu ulubionych kasz.
Są smaczne, pełne wartości odżywczych (nie wszystkie kasze są odpowiednie dla każdego...ale o tym możecie poczytać więcej TUTAJ<klik>

Kasza jaglana pozyskiwana z prosa, bezglutenowa i jako jedna z niewielu kasz zasadotwórcza :) <KASZA JAGLANA klik> Można z jej udziałem przyrządzić po prostu wszystko na co mamy ochotę...ciastka, musy, budynie, kotleciki, koktajle...Ma łagodny smak.

Kasza bulgur jest pozyskiwana z ziaren pszenicy, wstępnie gotowanych, suszonych i gniecionych. Niskokaloryczna, bogata w magnez i błonnik. I pyszna w smaku, bardzo łagodna, delikatna <KASZA BULGUR klik>

Kaszę kukurydzianą otrzymuje się z oczyszczonych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy, zawiera sporo "dobrego tłuszczu" oraz witaminę E.  KASZA KUKURYDZIANA <klik>


Przedstawimy Wam także kilka naszych propozycji z wykorzystaniem tych składników:

DESER KOKOSOWY

Składniki na 4 desery:

BUDYŃ JAGLANY:
3 łyżki kaszy jaglanej (zmielonej w młynku do kawy)
szklanka mleka
pół szklanki mleczka kokosowego
łyżka miodu
2 łyżki wiórków kokosowych

Kaszę gotować w obu rodzajach mleka ok 10 minut, często mieszać, żeby kaszka się nie przypaliła, kiedy kasza rozmięknie podczas gotowania, dodać wiórki kokosowe. Kiedy "budyń" lekko się przestudzi osłodzić miodem, wymieszać.

KOKOSOWY CHIA PUDDING
pół szklanki mleka
pół szklanki mleczka kokosowego
3 łyżki nasiona chia

Nasiona chia wsypujemy do szklanki z mlekiem, zostawiamy do napęcznienia, mieszamy. Nasionka spowodują że nasz pudding będzie miał galaretowatą konsystencję :)

3 łyżki wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni do zrumienienia do posypania

Przekładamy do miseczek budyń jaglany i chia, posypujemy chrupiącymi, prażonymi wiórkami kokosowymi.
Deser lekki i przyjemny, idealnie poprawiający nastrój :)


Kasza bulgur z delikatnym curry z mleczkiem kokosowym

Curry z kurczakiem, groszkiem i mleczkiem kokosowym
1 podwójna pierś z kurczaka
szklanka mrożonego groszku
3/4 szklanki mleczka kokosowego
łyżka oleju kokosowego (lub innego)
kawałek (3-4 cm) pora
Do smaku: odrobina mieszanki curry, domowa vegeta.

Kurczaka i por kroimy, podsmażamy na oleju kokosowym. Szklankę mrożonego groszku podgotowujemy w wodzie (ok pół szklanki wody) do groszku dodajemy podmsażonego kurczaka i por...dusimy chwilę, doprawiamy, dolewamy mleczko kokosowe i dusimy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Kaszę bulur gotujemy znacznie krócej niż inne kasze...7-10 minut to wystarczający czas :)



Pyszne danie gotowe w 20 minut! Posypałam dodatkowo kaszę płatkami mniszka lekarskiego, bo KOLOR w trakcie naszego wiosennego przebudzenia także bardzo ważny!

Pyszne desery od kartoflanej z polentą, czyli kaszą kukurudzianą, dobra dla wszystkich, bo bez glutenu.

Pralinki z polenty

Na ok. 30 sztuk wielkości orzecha włoskiego:
100 g surowej masy marcepanowej
250 ml mleka
kilka kropli esencji waniliowej
50 g mielonych migdałów
4-5 łyżek likieru migdałowego amaretto
100 g polenty błyskawicznej
25 g posiekanych migdałów
150 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
20 g śmietany kremówki
Mielone migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, przełożyć na talerz, tak samo postąpić z migdałami siekanymi. Mleko zagotować wraz z esencją waniliową, dodawać mieszając maleńkie kawałki marcepanu, aż marcepan się rozpuści. Zagotować, dodać polentę, gotować mieszając, aż masa stanie się dość gęsta. Dodać uprażone mielone migdały oraz likier migdałowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masa powinna być jeszcze nieco ciepła, następnie lepić male kulki z masy i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej i nieco wystudzić. Kulki z masy marcepanowej zanurzać w czekoladzie, wyjmować dobrze odsączone na pergamin, posypać siekanymi migdałami i pozostawić do wysuszenia czekolady.



Placek z polenty:

na formę o średnicy 26 cm.
800 ml mleka
175 g kaszki kukurydzianej polenty
100 g cukru
4 jajka
szczypta soli
kilka kropli aromatu pomarańczowego
4-5 łyżek soku pomarańczowego
Mleko zagotować, wsypać kaszkę i energicznie wymieszać. Gotować mieszając przez 2 minuty, odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać  przez 3 minuty. Żółtka ubić z sokiem i aromatem pomarańczowym, dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę. Na koniec dodać ubitą pianę i lekko wymieszać łyżką. Przełozyć do natłuszczonej foremki, piec w temperaturze 175st. C ( z termoobiegiem- 150 st. C) ok. 50 minut.  
Podałam z zagęszczonym kompotem wieloowocowym. W sezonie smakuje z truskawkami i innymi świeżymi owocami.



Do tego zapraszamy Was na pyszne herbatki: z pokrzywy czy forsycji a może z młodziutkich liści malin, czy fiołków?...smakują po prostu wiosną! 


Pozdrawiamy Was ciepło...
Zespół Klubu Twórczych Mam

1 komentarz:

  1. Kocham pokrzywe:-) jak gdzieś znajdę to na pewno sobie nazrywam.

    OdpowiedzUsuń