Strony

środa, 2 listopada 2016

Podwieczorek # 16 - Paluchy Wiedźmy

Witajcie! Jak kochani długi weekend minął? Może macie ochotę upiec z waszymi pociechami haloweenowe Paluchy Wiedźmy? Zabawy przy tym co nie miera  :)




A oto wyniki naszych kuchennych poczynań.



Na ok. 20 sztuk:

200 g surowego marcepanu
250 g mąki
100 g cukru
szczypta soli
1 jajko
1 białko
125 g masła
migdały

Marcepan zetrzeć na tarce, wymieszać w misce z cukrem, mąka i solą. Jajko roztrzepać i dodać wraz z drobno posiekanym masłem do miski, wyrobić ciasto. Zawinąc w folie spożywcza i odstawić na 30 minut do lodówki. Migdały podzielić wzdłuż na połówki. Z ciasta formować paluchy i wkładać połówki migdałow przyklejając odrobiną białka. Nożem zrobić rowki na zgięcia palców.
Piec w temperaturze 180st C (z termoobiegiem- 160st C) ok. 10 minut

Smacznego! :)


8 komentarzy: