Strony

piątek, 9 grudnia 2016

Gotuj po domowemu - W grudniu rybnie

Któż z nas wyobraża sobie Wigilię i Święta bez przepysznych ryb ?
Chyba nikt, w większości rodzin na stołach króluje tradycyjny karp, ale nie wszędzie. 
Dlatego tym razem mamy dla Was kilka rybnych inspiracji.

Etoile przygotowała dla Was potrawy, które nadają się nie tylko na Boże Narodzenie, można rozkoszować się nimi na każdej imprezie.

Ryba po japońsku

Ok. 1 kg ryby (u mnie miruna)
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki konserwowej
3 cebule

Rybę kroimy w mniejsze porcje, przyprawiamy możemy usmażyć normalnie - w panierce, bardziej dietetyczne w piekarniku lub w cieście naleśnikowym:
2 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka wody
szczypta vegety

Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, warzywami przekładany rybę i zalewany zalewą:
2 szklanki wody,
2 łyżeczki cukru,
1 szklanka oliwy/oleju,
6 łyżek octu,
8 łyżek keczupu,
3/4 koncentratu pomidorowego.

Gotujemy 5 min i zalewamy rybę. 
Potrawa do spożycia po 2-3  dniach.


Ryba po grecku

Ok 1 kg ryby (u mnie miruna)
3 pietruszki
4 marchewki
mały seler
por
koncentrat pomidorowy/keczup

Rybę rozmrażamy, kroimy w kawałki, przyprawiamy i pieczemy. Można je usmażyć lub upiec. 
Warzywa trzemy, por kroimy, dodajemy pół koncentratu, 2 łyżki keczupu oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarenkach, mielony, sól. Do warzyw dodajemy szklankę wody i podgotowujemy.
Upieczone ryby układamy w naczyniu np żaroodpornym na przemian z sosem warzywnym
Można podać na zimno lub na ciepło.


Kotleciki  z dorsza :
1/2 kg dorsza
woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera i pora
pęczek koperku

Rybę mielimy, łączymy z ostudzoną kaszą i posiekanym koperkiem, przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach,gotujemy z pół szklanki wody przez 10 min, przecedzamy, ostudzone warzywa dodajemy do rybnej masy. Formujemy kotleciki, pieczemy w piekarniku ok 25 min.


Zielone śledzie:

1kg zielonych śledzi,
30dag cebuli,

Zalewa:
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
3 łyżki przecieru,
3 łyżki cukru,
1 łyżka soli,
ziele angielskie,
liść laurowy,

Śledzie rozmrozić przełożyć cebulą, zalać zalewą, gotować przez 15 minut, gotowe do jedzenia są po 3 dniach.

karto_flana poleca śledzie po duńsku


Dla 4 osób:
4 śledzie matiasy wymoczone w wodzie zakwaszonej cytryną,
3 łyżki kaparów
3 łyżki posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku (wzięłam suszony)
2 łyżki posiekanych korniszonów
pół filiżanki gęstej śmietany
pół filiżanki majonezu
1 łyżeczka keczupu
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki cukru pudru
pół łyżeczki curry
Śledzie pokroić na małe kawałki i ułożyć na półmisku. Kapary drobno posiekać. Śmietanę utrzeć z majonezem, keczupem, dodać sól, pieprz, sok z cytryny, cukier puder i curry. Dodać posiekane warzywa. Sos rozłożyć na śledziach, wstawić do lodówki na pół godziny. Przed podaniem posypać koperkiem.


A także bardzo podobne śledzie po wiejsku



Dla 4 osób:

500 g filetów śledziowych
300 g gęstej śmietany
2 cebule
1 winne jabłko
pęczek szczypiorku
2-3 ziarenka jałowca
1 łyżeczka ziaren gorczycy
100 ml białego wina wytrawnego
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka białego winnego octu
100 g ogórków korniszonów

Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, wodę odlać a śledzie osuszyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać. Wino wlać do rondelka, dodać ziarna gorczycy, zagotować, włożyć jabłka i cebulę, zagotować i gotować do odparowania płynu. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki drobno pokroić. Wymieszać wraz z 2/3 łyżkami octu z ogórków i śmietaną. Ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Dodać do śmietany. Do śmietany dodać wystudzone jabłka z cebula, część odstawić do dekoracji. Dodać posiekany szczypiorek. Sos śmietanowy doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem śmietanowym i posypać pozostałymi jabłkami z cebulą.

Na obiad polecam łososia z piekarnika pod aromatyczna pierzynką.



Dla 4 osób:
1 kg filetów z łososia
150 g gęstej kwaśnej śmietany
150 g jogurtu naturalnego
sól, czarny pieprz mielony
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ziaren pieprzu
po 1/2 łyżki mielonego cynamonu i słodkiej papryki
szczypta mielonych goździków
1 łyżka grubej morskiej soli
1 pęczek koperku (wzięłam suszony)
2 łyżki oleju
1 cytryna
Ziarna kolendry uprażyć na suchej patelni, następnie wraz z ziarnami pieprzu przełożyć do moździerza i rozdrobnić. Dodać grubą morską sól, przyprawy i wymieszać. Koperek posiekać na drobno. Śmietanę rozmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać połowę siekanego koperku. Odstawić do lodówki. Łososia umyć i osuszyć. Piekarnik wraz z brytfanną nagrzać do 200°C. Na gorącą brytfannę wylać olej. Łososia posmarować po jednej stronie mieszanina przypraw i ułożyć na gorącej brytfannie. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°c ok. 10 minut, następnie ustawić piekarnik na funkcje grilla i zapiekać jeszcze ok. 5 minut. Cytrynę umyć, pokroić na cząstki i dodać do ryby na 5 minut przed końcem pieczenia. Podawać z ziemniakami, cytryną i przygotowanym sosem śmietanowym posypane pozostałym koperkiem. Podałam z mizerią z ogórków.


I jeszcze nieco rybnych sałatek.

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Dla 4 osób:
100 g mrożonego zielonego groszku
2 cebulki dymki
1 mała sałata rzymska
200 g wędzonego pstrąga
150 g śmietany sałatkowej
100 ml mleka
1 cytryna
sól, pieprz
Mrożony groszek wrzucić do osolonej wrzącej wody i obgotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić. Dymki opłukać, pokroić w krążki. Sałatę umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pstrąga obrać ze skóry, usunąć ości i podzielić na kawałki. Śmietanę wymieszać z mlekiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W salaterce ułożyć sałatę, następnie rybę, groszek i dymkę (Część zostawić do posypania na wierzchu). Zalać sosem i posypać pozostałym groszkiem i dymką.


Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską i serem feta.

Dla 4 osób

100 g sera feta

1 puszka tuńczyka w zalewie własnej

pół główki kapusty pekińskiej

1 puszka kukurydzy konserwowej
posiekana pietruszka
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Kapustę pekińską drobno poszatkować. Tuńczyka wyjąc z puszki i odsączyć z zalewy, podobnie kukurydzę. Ser feta pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku pieprzem i solą. Kapustę i kukurydzę wymieszać z sosem sałatkowym, ułożyć w salaterce. Na wierzch ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, a następnie kawałki fety. Posypać natką pietruszki.






A może macie ochotę na pyszną rybna pastę do kanapek?

Pasta kanapkowa z tuńczyka z szuszonymi owocami.


Dla 4 osób:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 jabłko
3 suszone śliwki bez pestek
3 suszone morele
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki brandy (pominęłam)
1 łyżka majonezu
garść siekanej zieleniny
1 cebula
sól, pieprz 

Tuńczyka odsączyć na sicie, rozgnieść widelcem w misce. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, wymieszać z sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać. Suszone owoce i rodzynki wymoczyć przez kilka minut we wrzątku. Owoce pokroić w paski. Wszystkie składniki pasty wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.





Wszystkie przepisy pochodzą z kulinarnego bloga karto_flanej. Znajdziecie tam z pewnością jeszcze wiele więcej przepisów na ryby.

Wiola proponuje Wam następujące przepisy:

Ryba w panierce ze szczypiorkiem i majonezem
Filety z ryby opanierować w jajku, mące i bułce tartej 
następnie usmażyć i układać w naczyniu żaroodpornym smarować rybę majonezem (kieleckim) posypać szczypiorkiem i skropić przyprawą maggi



Zupa rybna 
Głowy z ryby oczyścić 
obrać jarzyny (marchew, pietruszka, seler, kapusta)
pryprawy: sól, pieprz, wegeta (u mnie domowa), jałowiec, ziele angielskie liśc laurowy i przyprawa do ryb
Z tego wszystkiego gotujemy wywar taki jak rosół, odcedzamy, zabieamy śmietaną podajemy z grznakami
U nas taka zupka gości w Wigilię



A Wy na jakie pyszności z ryby nas zaprosicie?


2 komentarze:

  1. Wspaniałe przepisy. Uwielbiam rybki. Chętnie wypróbuję cześć z nich, albo i wszystkie 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak Tina... uwielbiam rybki !!! Napewno któryś przepis znajdzie zastosowanie na naszym stole;-))) a na wigilię przygotowuję ze 6 gatunków sałatek i innych wspaniałości ze śledzi i innych... Pozdrawiam przedświątecznie, Gabrysia.

    OdpowiedzUsuń