Czasem zdarza się tak, że brakuje nam chleba, a w sklepiku niedaleko domu świeże pieczywo można kupić tylko z rana. Wtedy robię pyszne i zdrowe bułeczki śniadaniowe.śniadaniowe tylko z nazwy :) bo smakują ZAWSZE, na podwieczorek też będą pyszną opcją.
Najpyszniejsze są świeżo wyjęte z pieca z masłem albo dżemem domowej roboty.
500 g mąki
180 ml mleka
80 g cukru
1 łyżeczka soli
80 g masła,
25g drożdzy
2 jajka
Masło rozpuszczamy w mleku, czekamy aż wystygnie. Potem wrzucamy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto. Czekamy godzinę, aż wyrośnie. Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Koniecznie spróbujcie!
Pozdrawiam serdecznie.
Super :) Idealne jak zabraknie nam chleba :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam! Są przepyszne, gorąco polecam innym :) I dziękuję, że podzieliłyście się przepisem :)
OdpowiedzUsuń