Strony

piątek, 5 maja 2017

Wspólne pieczenie - Krucha tarta

Witajcie! Zapraszamy dziś do upieczenia z nami uniwersalnej kruchej tarty. Wystarczy podpiec spód i obłożyć dowolonym nadzieniem. Ciasto jest tak uniwersalne, że sprawdzi się zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Oto przepis podstawowy na spód (Jego też możecie modyfikować)

Na formę o średnicy 26 cm:
spód
100 g masła z lodówki (4 łyzki)
150 g maki (3/4 szklanki)

50 g cukru (4 i pół łyzki)

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko

szczypta soli
Zagnieść i odstawic do lodówki na 30 minut. Wylepić natłuszczona foremkę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st. c 20 minut, ostudzić.



A oto tarty dziewczyn z zespołu.

Wytrawna tarta Wioli: nadzienie na słono czyli szparagi, jarmuż cukinia 




Monika zrobiła wersję na słodko i słono:
Na słono: kurczak z sosem pomidorowym i brokułami. 




Na słodko rabarbar i jabłko.


tynka zrobiła tartę na słono (pominęłam cukier zawarty w przepisie za to dodałam płaską łyżeczkę ziół prowansalskich do ciasta i pół łyżeczki soli) Nadzienie to podsmażony i pokruszony boczek, por, papryka, a wszystko zalane rozbełtanymi jajkami wymieszanymi z odrobiną sera żółtego, podane z sosem czosnkowym (3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu, starty ząbek czosnku) i duszonym podagrycznikiem:



Różowa tarta malinowa karto_flanej wygląda prawie, jak tort. (Świetny pomyśl na tort urodzinowy dla dzieczynki :) )



Nadzienie to jogurtowy krem malinowy na bazie żelatyny. Wierzch udekorowany jest barwioną na różowo bitą smietana i malinami. Oraz różową posypką.

A tu kolejna wersja na słodko z winogronami i budyniowym kremem.



Przy okazji zapraszamy was do naszego różowego wyzwania cylicznego, prace mozna zgłaszać już tylko do 8 maja! :)

Udanego wspolnego pieczenia. Pod wpisem znajdziecie żabke, jeśli macie ochotę do nas dołączyć. Żabka przyjmuje wasze linki przez kolejne dwa tygodnie.

Pozdrawiamy
Zespół

1 komentarz:

  1. Przepyszny wpis :)
    Lubię też tartę rybną, czyli spód tradycyjny a na górę ugotowana obrana z ości ryba wymieszana z zieleniną koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem, zalana sosem śmietanowym z jajkiem. Takie danie jedzą nawet ci, którzy za tradycyjną smażoną rybą nie przepadają.
    A latem, wiadomo, tarty z owocami - na niedzielny deser :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń