Strony

piątek, 5 października 2018

Sezonowe mamy- Dania prosto z pieca

Witajcie!
Dziś sezonowo zapraszamy an dania, które ugotuje za nas piekarnik, a kuchnia napełni się dzięki temu wyjątkowym ciepłem :)

tynka ma dla was kilka przepisów.
Pierwszy raz skusiłam się na babkę ziemniaczaną, przewertowałam wiele przepisów, jakie znalazłam na różnych stronach kulinarnych i zrobiłam własną wariację...
Ilość składników "na oko" ;)
-ziemniaki
-marchew
-kawałek kiełbasy lub boczek wędzony
-jajka
-mąka pszenna
-sól, pieprz do smaku
-cebula i czosnek, lubczyk do smaku
-odrobina smalcu/oleju do przesmażenia kiełbasy i cebuli
Ziemniaki i marchew obrałam, starłam na grubych oczkach. Kiełbasę pokroiłam drobno i zeszkliłam wraz z drobno posiekaną cebulą na smalcu. Dodałam do masy ziemniaczanej (masę ziemniaczaną wcześniej odcisnęłam z nadmiaru wody). Doprawiłam przyprawami do smaku, dodałam czosnek, jajka i mąki tyle, żeby masa miała dość zwięzłą konsystencję.
Wylałam na blaszkę wyłożoną, zapiekałam w 190 st.C ponad godzinę. do mocnego zrumienienia.
Smakowała na świeżo, jak i po ponownym odgrzaniu na patelni.
Podałam ją z surówką z marchwi i szpinakiem.


Zapiekanka z cukinii
Gościła już u mnie kilkukrotnie na stole.
Przepis zaczerpnęłam z inspirującego konta na Instagramie "obiaddlataty" <klik>
Podaję przepis za autorką:

U mnie zamiast pieczarek często pojawia się świeża papryka.
Wierzch serem posypuję na jakieś 5-10 minut przed wyjęciem blaszki z piekarnika.
Smakuje również na zimno!


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Niby nic wymyślnego a bardzo nam smakowała.
-ziemniaki ugotowane w mundurkach (ok.10-12 małych) obrać, pokroić w plastry
-opakowanie liści szpinaku
-30 dkg mięsa mielonego
-czosnek
-pół filiżanki startego parmezanu
-1 duża łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1,5 szklanki mleka - na zasmażkę
-sól, pieprz, sos sojowy, oregano do smaku
-ser żółty (starty na grubych oczkach) ok 20 dkg
Mięso przesmażyć lekko z przyprawami. Odsączyć z tłuszczu. Szpinak poddusić z czosnkiem. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, gdy się lekko przyrumieni wlać ciepłe mleko, zagotować, dodać starty parmezan, taki "sos" dodać do szpinaku. Naczynie żaroodporne lekko przesmarować olejem lub odrobiną masła. Układać warstwami -ziemniaki, szpinak, mięso i odrobina sera żółtego, ziemniaki, szpinak, mięso, ser, ziemniaki i szpinak...wstawić do piekarnika do zapieczenia na około 40 minut w temp.180 st.C, na 10 minut przed wyciągnięciem zapiekanki, posypać wierzch startym serem żółtym.
Podałam z surówką z czerwonej kapusty i sosem koperkowym.



AsiaB wypróbowała Cannelloni z farszem mięsnym w sosie pomidorowym.






Składniki

makaron Cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego (może być wieprzowe)
2 ząbki czosnku (może być mniej lub więcej w zależności od upodobań)
1 słoiczek przecieru pomidorowego
20 dag żółtego sera
1 mała cebula
troszkę tłuszczu do podsmażenia mięsa
sól,pieprz i vegeta do smaku

na sos beszamelowy:

ok. 60 gr masła
2 i 1/2 szkl. mleka
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz (niekoniecznie, ja nie dawałam)


Mięso podsmażyć z cebulą i czosnkiem, doprawić troszkę, a następnie zalać przecierem (można oczywiście użyć świeżych lub suszonych pomidorów - w zależności od upodobań). Trochę razem poddusić i doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą lub ziołami. Uważać, żeby nie było zbyt rzadkie (można też spróbować z gotowym sosem bolońskim - zawsze wychodzi;)) Nafaszerować rurki Cannelloni i ułożyć blisko siebie w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem. Na koniec przyrządzić sos beszamelowy i zalać rurki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 200 st.) ok 30-40 min.

karto_flana upiekła badeński placek cebulowy, którym można zajadać się zarówno na ciepło, jak i na zimno.




Na dużą blachę (ok. 24 kawałki)

150 g masła
400 g mąki
150 ml mleka
50 g mąki żytniej
21 g drożdży
sól
2 kg cebuli
250 g posiekanego boczku
600 g kwaśnej śmietany
5 jajek
1 łyżka mielonego kminku

100 g masła rozpuścić, wystudzić, mleko ogrzać do letniej temperatury. 300 g mąki i mąkę żytnią przesiać do miski. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Zalać mlekiem, wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Dodać sól i masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebule obrać i posiekać w piórka. Rozgrzać 50 g masła. Cebulę wymieszać z boczkiem, posolić i dodać do rozgrzanego masła. Smażyć mieszając, aż cebula zrobi się szklista, wyjąć z patelni, wystudzić zasypać 100 g mąki i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim blachę. Wyłożyć cebulę. Śmietanę rozbełtać z jajkami i posolić i posypać kminkiem. Mieszaniną zalać cebulę. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 175 st C) ok. 45 minut.

Zapraszam także na paprykę nadziewaną mięsem i ryżem

6 papryk czerwonych (u mnie podłużne)

0,5 kg mięsa mielonego

100 g białego ryżu 

1 cebula

1 ząbek czosnku (można pominąć)

sól, pieprz

 Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i dokładnie umyć. 

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Ryż ugotować. 

Do miski wrzucić mięso mielone, dodać drobno posiekany czosnek, cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Papryki nadziać przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlewać wodą, tak aby w naczyniu było jej około 1 cm głębokości. 

Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180oC (termoobieg) przez 60-90 minut.

Zdjęcie sprzed upieczenia.


i gicz wołową w sosie pomidorowym.


1 gicz wołowa

1 puszka siekanych pomidorów

1/4 l czerwonego wina

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryki

1 kostka rosołowa

listki laurowe

sól, pieprz

Gicz doprawić do smaku pieprzem i solą i podsmażyć z obu stron na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, czosnek i paprykę. Kostkę rosołową rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i wraz z winem dolać do sosu. Dusić aż płyn nieco odparuje, następnie dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować, doprawić do smaku pieprzem i solą. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułożyć na sosie gicz wołową. Wstawić do piekarnika w 180st C. Piec pod przykryciem ok. 2 godziny, po godzinie obracając gicz na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać listki laurowe.

Etoile upiekła pizzę z TEGO przepisu:


Zrobiła też zapiekankę


Potrzebujemy :
Pół kg miesa mielonego,
Opakowanie mrożonego groszku z marchewką,
Makaron
Sos pomidorowy lub koncentrat
Masło, mleko i mąkę
Przyprawy

Mięso przyprawiamy i smażymy.  W osobnych garnkach, w osolonej wodzie gotujemy groszek i makaron. W rondlu masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, gdy zrobi się zasmażka dolewamy mleko, gotujemy aż zgęstnieje, przyprawiamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy połowy przygotowanych porcji :makaronu,  mięsa, sosu, warzyw i beszamelu, następnie resztę, na wierzch wkładamy ser i zapiekamy.

Przygotowała tez pieczeń idealną do obiadu i kanapek:
Pół kg mięsa mielonego,
Pół filiżanki kaszy kuskus
Paprykę
Dwa pęczki natki,
Cebulę
Przyprawy
6 jaj

Mięso przyprawiamy, dodajemy jajko, posiekaną natkę, pokrojoną papryke i cebulę, kaszę przygotowana wg przepisu na opakowaniu i przestudzoną. Wszystko wyrabiamy i odstawiamy do przegryzienia. W tym czasie gotujemy jajka.
Wykładamy połowę masy.


Na to jajka


Reszta farszu


Pieczemy ok. 40 minut, najlepiej pod folią, by wierzch sie nie zapiekł, następnie nakladamy ser i ponownie na 20min zostawiamy w piecu.



Ania poleca tartę ze szpinakiem.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
ok. 600 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
1 jajko,
50 ml śmietany 18%,
żółty ser (najlepiej o intensywnym smaku)
ewentualnie mozarella
Sól, pieprz, tymianek, bazylia
Szpinak rozmrażamy i gotujemy aby odparować wodę, dodajemy drobno posiekany lub starty na tarce czosnek.
Jajko roztrzepujemy ze śmietanką i dodajemy do szpinaku, jeszcze chwilę gotując.
Doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser - tyle ile lubimy. Ser intensywny np gruyere lub owczy świetnie podkręca smak całej zapiekanki.
Jeśli wolimy delikatniejsze smaki to świetnie sprawdzi się pokrojona mozarella.
Naczynie do zapiekania wykładamy ciastem francuskim, przekładamy szpinak i zapiekamy około 25 minut w temp. 220 stopni.



Smacznego!

Zespół 
KTM

1 komentarz:

  1. O rany ile pyszności! Zrobiłam sie głodna wiec ide zrobic rodzince kolacje :)

    OdpowiedzUsuń