Strony

wtorek, 6 listopada 2018

Sezonowe mamy - Kraina miodem płynąca

Witajcie w kolejnym spotkaniu z sezonowym gotowaniem. Tym razem zapraszamy was do krainy miodem płynącej. O zaletach miodu nie trzeba nikogo przekonywać. My zaproponujemy wam kilka dań nie tylko na słodko, ale także wytrawnie z mięsem, a nawet z rybami!

karto_flana bardzo lubi wykorzystywać miód w kuchni, czasem w nietypowych połączeniach.

Chamembert zapiekany z jabłkami i miodem

Dla dwóch osób:
150 g sera camembert
2 jabłka
2 łyżki posiekanych orzechów (Wzięłam ziemne i laskowe, migdały w szytftach)
2 łyżki miodu
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Plastry jabłek ułożyć w naczyniach do zapiekania. Camembert pokroić w trójkąty i ułożyć na jabłkach. Zapiec w temperaturze 180°C aż ser się roztopi, następnie posypać orzechami i piec jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem polać płynnym miodem.


Cytrynowa pieczeń z miodem

dla 4 osób:
1 1/2 kg mięsa wieprzowego na pieczeń np. schab, łopatka
pieprz, sól
2-3 łyżki oleju
400 g szalotek
0,5 l rosołu
3 cytryny
2 łyżki miodu
szałwia suszona
Mieso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć ze wszystkich stron. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, wyjąć z patelni. Szalotki obrać, posiekać i usmażyć na pozostałym oleju. Podlać niewielką ilością rosołu. Przełożyć do brytfanny, ułożyć na wierzchu mięso, dwie cytryny przekroić na połowę i ułożyć  w brytfannie. Wstawić do nagrzanego piekarnika- 160°C.  Piec 90 minut. Co jakiś czas dolewać rosołu i obracać pieczeń. Otrzeć skórkę z pozostałej cytryny i wycisnąć sok. Wymieszać z miodem. Polać pieczeń na 20 minut przed końcem pieczenia.  Pod koniec pieczenia posypać szałwią (na kilka minut przed końcem) Podawać z sosem utworzonym w czasie pieczenia (można ewentualnie zageścić)


Śledzie na pomarańczowo

Dla 4 osób:
200 g mocno pomarańczowej dyni np. hokkaido
3 łyżki oleju lnianego
1 zgnieciona suszona czuszka lub ewentualnie zmielona ostra papryka suszona
2 łyżki miodu
1 garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 g filetów ze sledzia
3 upieczone i obrane ze skórki pomarańczowe papryki
sok z cytyny
sól
Dynię pociąć za pomocą obieraczki do ziemniaków na cienkie paski. Wymieszać z solą, czuszką, miodem i sokiem z cytryny. Dodać olej. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać posiekaną paprykę, orzechy i skórkę pomarańczową. Wymieszać z pokrojonymi na kawałki śledziami. Odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać z gorącymi ziemniakami podsmażonymi w plastrach i z dodatkiem 1 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.



Chlebek miodowy z daktylami

Na keksowkę o długości 20-25 cm

250 g mąki typu 650
75 g mąki typu 850
1 paczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
200 ml letniej wody
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki miodu
75 g daktyli suszonych posiekanych
2 łyżki nasion sezamu

1. Foremkę wysmarować tłuszczem
2. Obie mąki przesiać do miski i wymieszać z solą i drożdżami. Dodać wodę,
olej i miód i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać przez 5 minut. Odstawić do
wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
3. Dodać daktyle i sezam, zagnieść ponownie i przełożyć do foremki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C ok. 30 minut.


tynka proponuje słodkie korzenne ciasteczka miodowe:





tynka uwielbia pierniki...oto kolejny przepis na szybki i smaczny piernik:




AsiaB poleca skrzydełka na miodzie:

Skrzydełka delikatnie wcześniej obgotowujemy i w międzyczasie przygotowujemy sos ze składników:

2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki cherry (jakiegokolwiek wina wiśniowego słodkiego)
2 ząbki czosnku
100 ml bulionu

Wszystkie składniki sosu razem mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy (choć j akurat daję masło klarowane) i 1 łyżkę miodu. Na to układamy skrzydełka i dodajemy nasz sos. Wszystko razem dusimy dopóki sos nie zrobi się gęsty.

Źródło <link>

Mamy nadzieję, że zachęciłyśmy was do wykorzystania miodu w kuchni, może macie ochotę na podzielenie się z nami przepisami an potrawy z miodem?
Pozdrawiamy
Zespół
KTM

5 komentarzy:

  1. Same smakołyki. Musze przetestować ten piernik tynki.
    Ja lubię przygotowywać pałki z kurczaka w miodzie (marynata:2 łyżki miódu lipowego, sok z cytryny, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki octu jabłkowego, opak. przyprawy do złocistego kurczaka, tymianek świeży) udka smarujemy marynatą i pozostawiamy na ok 5-6 godz i standardowo do pieca na ok 45 min.
    A z ciast to miodownik tylko piekę czasami:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, przepis na marynatę spisuję.
      Miodownik (u nas w domu nazywany królewcem) to moje najukochańsze ciasto!!...a ten piernik własnie przełożyłam masą grysikową jak do królewca...PALCE LIZAĆ. Prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ale pyszności ! Pierniki Tynki polecam, wypróbowaliśmy przepisy w zeszłym roku i w tym roku też mamy w planach je upiec ;) U nas miód spożywamy rano rozpuszczony w wodzie i pijemy na czczo ale nie wszystkim smakuje.... ;) a ja lubię z serem twarogiem na kanapce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię :) a najlepiej chleb z masłem i miodem i do tego serek wiejski, do popicia oczywiście pyszna kawka zbożowa :) MNIAM!

      Usuń
  3. Mniam, Wy potraficie mnie skusić do skoku w bok, w mojej diecie.

    OdpowiedzUsuń