Strony

piątek, 8 marca 2019

Sezonowe mamy - Pasty i smarowidła do chleba

Witajcie dzisiaj w naszym cyklu - Sezonowe Mamy proponujemy Wam pyszne pasty i smarowidła do chleba. Zobaczcie nasze propozycje:


Ania często przygotowuje hummus z TEGO przepisu:

Tynka zrobiła warzywną pastę
 
Wykorzystała avocado, szczypiorek, por, paprykę świeżą, suszone pomidory, orzeszki ziemne solone...wszystko zblendowała.

Pasta rybna:


Pasta rybna-puszka filetów z makreli w pomidorach, 2-3 łyżeczki serka białego śmietankowego (typu Philadelphia) 2-3 łyżeczki serka kanapkowego (a'la feta)...wszystko razem wymieszać

  karto_flana proponuje kolorowe pasty:

pastę z marchewki o orientalnym smaku dzięki zawartości sezamu i kuminu.


275 g marchwi, 1 mała cebula, suszony tymianek, 125 ml bulionu łyżeczka ziaren sezamu, 1łyżeczka oleju sezamowego, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, szczypta kuminu, 2 szczypty imbiru mielonego
Marchew i cebule obrać, posiekać. Bulion zagotować dodać marchew, cebule i suszony tymianek (1 łyżeczka). Gotować, aż warzywa zmiękną,. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa odsączyć na sicie, dodać sezam i wszystko zmiksować blenderem. Dodać olej i miód, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Podawać z chlebem posypane sezamem. Pastę w lodówce można przechowywać tydzień

Druga Jej propozycja to zielona pasta:
2 szklanki zielonego groszku (ja wzięłam po połowie mrożony i polowe z puszki)
ok 2 łyżek jogurtu naturalnego 
ok 2 łyżek majonezu  
sól morska do smaku  
pieprz czarny do smaku  
koperek, bazylia, lubczyk (suszone)
Ugotowany i odcedzony groszek zblenduj na jednolitą masę wraz z pozostałymi składnikami :)

a także cudownie różowa buraczana
Dla 4 osób:
100 g ziaren słonecznika
250 g czerwonych buraków (wzięłam 3 male)
50 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka miodu
sol
kawałek startego chrzanu (wzięłam 2 łyżki gotowego tartego ze słoika)
1 cebula
Ziarna słonecznika namoczyć w 2 szklankach zimnej wody przez godzinę, następnie wodę odcedzić. Buraki ugotować do miękkości w mundurkach, wystudzić, obrać o pokroić. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misce i zmiksować blenderem na gładką masę.
Pasta smakuje tez jako dodatek do warzyw z wody- wypróbowałam z kalafiorem, było pyszne :)
Przepis z: "Meine gute Landküche" nr 5/2014

AsiaB poleca pastę z sera i tuńczyka:
Składniki: biały chudy twaróg, tuńczyk w sosie własnym (odcedzony!), cebula, pietruszka, sól i pieprz.


Etoile często robi pastę jajeczną:
5 ugotowanych na twardo jajek, 5 ogórków kiszonych startych na drobnej tarce i odciśniętych i 2 łyżki majonezu.

Lub wersje wiosenną:
 Jajka, rzodkiewka, szczypiorek i majonez.

 Lubimy też zdecydowaną w smaku pastę z tuńczykiem:

 Odsączony tuńczyk w sosie własnym, 1 czerwona cebula i majonez.

Paprykarz pod koniec lata, kiedy pomidory są najsmaczniejsze zamykam je w słoiku w formie paprykarza:

3 kg pomidorów sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę
1 kg tartej marchwi , 
1 kg cebuli pokrojonej w kostkę, 
2 liście laurowe, 
2 łyżki octu, 
1,5 łyżki soli, 
1 łyżeczka pieprzu, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 
1,5 szklanki suchego ryżu, 
0,5 szklanki oliwy, 
4 puszki tuńczyka
wszystko oprócz tuńczyka gotować 1 godzinę, dołożyć rybę, włożyć do słoików i gotować 20 minut...

Często też dla męża robię smalec w słoiku:


Składniki:
2 kg drobno zmielonej słoniny, 
3 łyżki wegety, 
4 łyżki majeranku, 
6 cebul, 
4 ząbki czosnku..
Ilość przypraw można dostosowywać do swoich upodobań, ja dodaję, więcej majeranku i czosnku.
Wszystko dokładnie mieszamy ręką i kładziemy do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości. Najlepiej by słoiki były jednakowej wielkości. Zakręcić i kłaść na blaszkę ( jest to ważne w przypadku pęknięcia słoika wtedy mamy mniej sprzątania). Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w temp 150 stopni. Najpierw zwiększam temperaturę, gdy słonina zaczyna się topić zmniejszam do 150 i tak mniej więcej 90 minut. Zostawiam jeszcze w ciepłym piekarniku do rana. 

Pasta z zielonej soczewicy:
 
 szklanka ugotowanej i opłukanej zielonej soczewicy, sok z połowy cytryny, kilka suszonych pomidorów, 3 łyżki oleju spod nich, 2 pęczki natki pietruszki, garść orzeszków ziemnych i uprażonego na suchej patelni słonecznika.

4 komentarze:

  1. Jakie pyszności. Nigdy nie robiłam w domu past do chleba.Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ile możliwości !!! Ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe pasty! Część z nich jest dla mnie znajoma i stosowana na co dzień. Pasta buraczana, marchewkowa i z soczewicy to dla mnie nowość. Smakowicie wyglądają, więc na pewno popróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow, dzięki Wam wiem co będzie królowało u mnie na kolację w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń