Strony

piątek, 22 listopada 2019

Sezonowe Mamy - W SOSIE

Witajcie! 
Co prawda listopad w tym roku zaszalał z temperaturą i było naprawdę ciepło, ale dni są coraz zimniejsze. 
Dlatego dziś proponujemy coś cieplejszego - sosy.

karto_flana proponuje schab w sosie ogórkowym
Dla 4 osób:

800 g schabu
8-10 korniszonów
2 zwykle cebule
czerwona cebula
olej roślinny
ząbek czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
40 g mąki
2 szklanki bulionu
sól i pieprz

Korniszony pokroić w słupki, połową korniszonów naszpikować mięso. 

Natrzeć je mieszanką soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku.
Obie zwykle cebule pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron, wyjąć i odłożyć na bok. Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć i zalać 2 szklankami wody. Włożyć mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut. Zdjąć pokrywkę i wstawić do piekarnika, w temperaturze 200 st. C. piec 30 minut, Zredukować sos w garnku, 
a gdy zostanie prawie sam tłuszcz oprószyć mąką, wymieszać, dolać bulion, gotować 15 minut na średnim ogniu. Czerwoną cebule posiekać, podsmażyć
 na oleju wraz z pozostałymi ogórkami i dodać do sosu.
IMG_3507
Makaron zapiekany w sosie serowym

Dla 4 osób:

250 g makaronu np. kolanka
sól, pierz, mielona słodka papryka
1 ząbek czosnku
40 g masła
40 g mąki
400 ml mleka
200 g startego sera np. cheddar
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć 
na maśle, dodać mąkę i smażyć mieszając przez ok. minutę. Wlać mleko, wymieszać i zagotować. Dodać 125 g utartego sera i wymieszać. Przyprawić 
do smaku sola, pieprzem i papryką. Sos wymieszać z makaronem. Włożyć 
do naczynia do zapiekania lub do 4 mniejszych, posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 180°C) 
ok. 25 minut.




tynka 

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kukurydzą i fasolą (inspirowany tym przepisem <klik>)
1 podwójna pierś kurczaka
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
natka pietruszki
passata pomidorowa
oliwa do obsmażenia kurczaka
opcjonalnie starta mozzarella
ulubione Wasze przyprawy (u mnie sól, pieprz i papryka czerwona, mieszanka ziół ulubionych)
Filet z kurczaka można pokroić na mniejsze części, natrzeć przyprawami, obsmażyć na oliwie z obu stron, dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, zalać passatą pomidorową, dusić chwilę. Można dodać na wierzch mozzarellę (danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec lub pod przykryciem dusić do momentu roztopienia się sera) 

"Pankejki" z bananem i sosem karmelowym
Sos idealnie wzbogaci smak naleśników, placuszków, pankejków, czy owsianki/jaglanki.
Przepis od Ilonki z bloga "Przeplatane kolorami" <klik>, cytuję za Nią:
szczypta soli 
150 g cukru
250 ml śmietanki 30% 
miąższ z laski wanilii 
Śmietankę wyjmujemy z lodówki, mieszamy z miąższem wanilii, podgrzewamy lekko na małym ogniu (nie gotujemy) Na średnim ogniu stawiamy patelnię z dość grubym dnem, wsypujemy sól, czekamy minutę. 
Wsypujemy cukier - potrząsamy, by rozprowadzić go równomiernie- nie mieszamy. Czekamy aż cukier zacznie się topić i stanie się półprzezroczysty i płynny. Warto korzystać z patelni z jasnym dnem, wtedy idealnie widać, jak zmienia kolor. Gdy stanie się jasnobrązowy (lepiej jaśniejszy, niż zbyt ciemny - przypalony i w efekcie gorzki)- zmniejszamy ogień do minimum, wlewamy połowę śmietanki z wanilią i intensywnie mieszamy.
Dolewamy resztę śmietanki i- mieszając- gotujemy na malutkim ogniu. Nawet jeśli w trakcie dolewania śmietanki z cukru utworzyły się grudki - w tym momencie powinny się rozpuścić. Gdy sos stanie się idealnie gładki, a na niemieszanym zaczną pojawiać małe bąbelki- zdejmujemy z ognia i przelewamy do słoiczka.


Polecam Wam jeszcze przepis na KARKÓWKĘ W SOSIE ŚMIETANKOWO-CEBULOWYM, wpadłam na niego na Instagramie, przepraszam, że nie podam źródła, ale nie pamiętam u kogo go widziałam...

1 kg karkówki, pokroić w plastry ok 1 cm (można lekko rozbić mięso)
2 opakowania zupy cebulowej w torebce
1/2 l śmietanki kremówki

Plastry mięsa obtoczyć w proszku zupy cebulowej, ułożyć na blaszce naczynia żaroodpornego, lub blaszce do pieczenia, zalać śmietanką kremówką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec około 1,5 godziny (czasem krócej, czasem dłużej, w zależności od mięsa).
Banalne, prawda? I niezwykle smaczne.


AsiaB proponuje wieprzowinę z cebulą w sosie

pokrojona w niewielkie "kotleciki" wieprzowina
2 cebule
1,5 łyżki masła klarowanego
2 łyżeczki mąki
1,5 szkl. wody
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
3 liście laurowe
łyżeczka brązowego (lub zwykłego) cukru
sól, pieprz i inne przyprawy do smaku (ja dodałam przyprawę, która ma w składzie kurkumę, ale była kupiona za granicą w jakimś indyjskim sklepie i bladego pojęcia nie mam co to;))


Wieprzowinę doprawioną podsmażamy na maśle, ale tak, żeby się odrobinę podpiekła i przy okazji dodajemy ziele, jałowiec i liście laurowe. Można podsmażyć razem z cebulą, ale niekoniecznie. Zalewamy wodą i jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie mięso. Na osobną patelnię dajemy cukier bez tłuszczu i topimy go, aż nabierze ładnego koloru, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić. Następnie dolewamy odrobinę wody i mieszamy, tak, aby nie było grudek i wlewamy do mięsa. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i dodajemy (najlepiej przez sitko) do sosu, aby go zagęścić. Można dodać też odrobinę śmietany, ale nie jest to konieczne. 
Mięso z sosem podajemy np. do tłuczonych ziemniaczków.


Życzymy smacznego.

Zespół KTM

2 komentarze:

  1. Ależ mi ślinka cieknie. Nieładnie tak kusić po nocy 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Same smakowite przepisy :) Zaintrygował mnie zwłaszcza ten pierwszy, muszę spróbować w domu przygotować taki schab :)

    OdpowiedzUsuń