Strony

piątek, 21 maja 2021

Podwieczorek #53 KULEBIAK

Ostatnio brałam udział w bardzo fajnym szkoleniu zawodowym- składało się ono z 3 wykładów zakończonych częścią praktyczną, którą musieliśmy sami wykonać w domu. 
Tak właśnie trafiłam na przepis na Kulebiak i postanowiłam wypróbować ten przepis.

Kulebiak pochodzi z kuchni kresów wschodnich. Jest pierogiem drożdżowym z farszem z kapusty kiszonej lub białej, z dodatkiem grzybów, mięs, ryb. Nawet do farszu wykorzystywali jaja. 

Moja wersja Kulebiaka była z farszem z kapusty kiszonej z dodatkiem kapusty białej z grzybami i białą, surową kiełbasą. Takie połączenie nawet polubił Krzyś, który nie przepada za kapuścianymi farszami. 

Do przygotowania takiego Kulebiaka należy przygotować: 
 
Składniki na ciasto drożdżowe
 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
1 szklanka mleka -250 ml
30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży
3 łyżki masła
2 żółtka jajek
po łyżeczce soli i cukru

Z mleka, cukru i drożdży i łyżeczki mąki zrobić zaczyn- zostawić na 15 min do wyrośnięcia. 
Mąkę przesiać, dodać roztopione letnie masło, żółtka, sól i rozczyn.
Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.) 

Podczas gdy ciasto będzie wyrastało zajmujemy się farszem: 

Składniki na farsz z kapusty i grzybów 
500 g  kiszonej kapusty
mała główka kapusty białej (ok 400 g)
50 g suszonych grzybów
1 duża cebula - 200 g
słonina lub boczek- 150 g 
przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka cukru- w razie potrzeby 
biała surowa kiełbasa- 500 g
 
 Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości- nie płukałam jej, bo lubię kwaśną. 
Białą kapustę szatkujemy i również gotujemy do miękkości.
Grzyby, które wcześniej były namoczone również gotujemy do miękkości. 
Boczek lub słoninę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem z pokrojoną cebulą.
Gdy mamy już kapusty i grzyby ugotowane, przesmażamy je razem z cebula i boczkiem. 
Doprawiamy przyprawami wg uznania- powinien być dosyć intensywnie doprawiony.

 Ciasto rozwałkować na prostokąt - długość taka aby pasowała do "keksówki".

Farsz przestudzony wyłożyć na ciasto, a na to położyłam białą, surową kiełbasę- nie było rozłożone równomiernie.

Następnie zwinąć ciasto w rulon i włożyć do formy, wierzch posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać czarnuszką i kminkiem- pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w 180 stopniach przez ok 40 min.- do złotej skórki. 

U nas Kulebiak został skonsumowany zarówno na podwieczorek, gdy był jeszcze ciepły najbardziej smakował Krzysiowi, jak i został na obiad na kolejny dzień i wtedy podałam go z barszczem czerwonym z własnego zakwasu.


A oto foto :) 






Smacznego!!!

Zainspirujcie się! 

ZosiaSadosia

 

4 komentarze:

  1. O ja cię. Pychotka. Dzisiaj kupiłam drożdże to może zrobię, kapusta kiszona w piwnicy też jest i suszone grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ale ja niestety drożdżowego nie tykam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz drożdżowe zamienić na ciasto francuskie i też wyjdzie pyszny.

      Usuń