Sezon truskawkowy w pełni, więc jak tego czasu nie
wykorzystać i nie napisać o ich cudownych właściwościach? Wiem, że są nieliczne
osoby, które albo nie lubią truskawek, albo są na nie uczulone, jednak chyba
większość ludzi uwielbia te słodkie, soczyste i nieziemsko pachnące owoce. Nieodłącznie
kojarzone z czerwcem, latem i wakacjami są niezastąpione do przygotowania deserów, gdyż można z nich przyrządzić pyszne torty, ciastka, ciasteczka,
pierogi, naleśniki, drożdżówki, koktajle czy orzeźwiające smoothie. My również
teraz tak je wykorzystujemy.
Pisząc o truskawkach
chcę zwrócić Waszą uwagę na coś więcej niż ich kuszący wygląd, smak czy zapach.
Spójrzcie do ich wnętrza i odkryjcie niezwykłą moc tych owoców, ponieważ ich
spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę! Może wyda się Wam to
nieprawdopodobne, ale faktem jest, że truskawka zawiera więcej witaminy C niż
owoce cytrusowe! Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz witaminę PP,
które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają utrzymać
skórę w dobrej kondycji oraz regulują pracę układu pokarmowego. W truskawkach
znajdziecie również bogactwo soli mineralnych, czy pektyny, które wpływają na
przemianę materii i oczyszczanie organizmu. Zawarty w tych owocach fosfor
i wapń wzmacniają kości i zęby, a także poprawiają pracę mięśni. Dzięki wysokiej
zawartości żelaza chronią przed anemią, wzmacniają organizm, a także korzystnie
wpływają na włosy i cerę. Powinny być zatem podstawą kobiecej diety! Dzięki zawartości
bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka, zaleca się truskawki
osobom mającym kłopoty z wagą. Truskawki wspomagają walkę z reumatyzmem i
artretyzmem, obniżają kwasowość moczu, są zatem niezastąpione przy problemach z
nerkami, wątrobą czy kamieniach żółciowych. Dzięki zawartości fitocydów,
związków o działaniu bakteriobójczym są niezastąpione podczas leczenia stanów
zapalnych jamy ustnej! Badania naukowe
potwierdziły, że truskawki mają właściwości obniżające poziom „złego”
cholesterolu LDL i triglicerydów. Wspomina się również o działaniu
antynowotworowym. Wyciągi z truskawek
stosuje się także w kosmetyce. Mają działanie bakteriobójcze, ściągające, a
przede wszystkim rozjaśniające. Zachęcam do przygotowania rozświetlającej
maseczki z truskawek w warunkach domowych. Wystarczy tylko rozgnieść truskawki
widelcem, dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego i kilka kropli soku z cytryny.
Nałożyć całość na twarz i się zrelaksować kilka minut. Możecie również
przygotować z nich peeling oczyszczający do twarzy i ciała, jeśli wymieszacie je z brązowym cukrem.
Czy po tych wszystkich truskawkowych zaletach muszę Was
dodatkowo zachęcać do spożywania tych owoców lub wykorzystywania ich w kosmetyce?
Chyba nie! Pędźcie więc szybko po te letnie dobroci i wykorzystujcie je ma
maksa! Wyciśnijcie z nich ostanie soki…Na urodę! Na samopoczucie! Na zdrowie!
A my je ostatnio tak wykorzystywałyśmy:
Ania z Zapiecka upiekła wspaniałe ciasto drożdżowe truskawkowo- agrestowe
ZosiaSadosia zrobiła pyszny mus czekoladowy z aquafaby, do którego idealnie pasowały soczyste truskaweczki,
przyrządziła na deser krem truskawkowy na bazie żelatyny i jajek
oraz mus truskawkowy na bazie białek i śmietany kremówki:
U mnie truskawki gościły w moim popisowym cieście pokrzywowym w postaci grubej warstwy musu:
Mam nadzieję, że Was zdrowo zainspirowałyśmy? Pozdrawiam serdecznie z truskawkowego pola!
Mniam :) my głownie jemy je na świeżo bo tak truskawki smakują nam najlepiej chociaz ja tez lubie w galaretce :) ale Wasze propozycje deserowe rowniez pyszne :):):)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa te truskawki. U nas w tym roku obrodziły jak nigdy. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń