Witajcie! Niedawno moje Dzieciaczki zaserwowały na podwieczorek gofry z ciasta drożdżowego, które jak się okazało znane są jako Gofry Belgijskie. Powiem tak: nie znałam ich smaku, ale od razu skradły moje podniebienie! O ile często robię wszelkiego rodzaju racuchy, tak nigdy nie przygotowywałam ich w gofrownicy. Oczywiście rodzice pomogli milusińskim w przygotowaniu słodkiego podwieczorku.
Nie wiem, czy jedliście takie gofry? Jeśli nie to polecam spróbować, bo są przepyszne. Chrupiące, o smaku karmelu z kryształkami nierozpuszczonego cukru.
Do wykonania 1 porcji, czyli ok. 25 gofrów przygotujcie:
220 g rozpuszczonego masła (koniecznie śmietankowego!)
15 dkg drożdży
3 jaja
1/3 szkl. mleka
2 szkl. mąki pszennej (+/-)
3/4 szkl. grubego cukru
1. Zróbcie rozczyn z letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odczekajcie aż wyrośnie.
2. Jajka roztrzepcie widelcem i wlejcie do nich ostudzone masło.
3. Dodajcie rozczyn, mąkę i dokładnie wymieszajcie. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.
4. Do ciasta wsypcie grube kryształki cukru i delikatnie przemieszajcie.
5. Nakładajcie łyżką placuszki na rozgrzaną gofrownicę i pieczcie. Uważajcie, aby się nie przypaliły, bo cukier będzie się karmelizował.
Gofry podawajcie z ulubionymi dodatkami, np. konfitura, dżem, cukier puder.
Moje dzieciaki zjadły ze wszystkim dostępnym naraz 😂
Polubiliśmy ten rodzaj gofrów i zagości on częściej w naszym menu, ba nawet na razie zastąpi gofry tradycyjne.
Życzymy smacznego i pozdrawiamy! Diars z Rodzinką
Drożdżowych jeszcze nie jedliśmy i nie robilismy a gofry bardzo lubimy wiec pewnie wyprobujemy i Wasz przepis, dzieki!
OdpowiedzUsuńPolecam i gwarantujemy satysfakcję 😃
Usuń