Spójrzcie wokoło jak nam się świat zazielenił :) Pięknie się zrobiło na rabatach dojrzewają pierwsze warzywa a te szklarniowe już dawno zagościły na naszych stołach. Czy tak jak ja jesteście spragnieni świeżych zielonych potraw? To może zacznijmy od orzeźwiającej wody z miętą. W moim ogródku rozrosło się kilka jej rodzajów. Dziś do wody dodałam cytrynową .
Pora na zieloną kanapkę: pasta z avokado, zielony ogórek i szczypiorek :)
Sałata pieczona? Dlaczego nie :) Rzymską sałatę przypiekłam krótko na patelni z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi:
Kisicie ogórki? Nam najbardziej smakują małosolne (kanapki z nimi są pycha) ale jak dłużej poleżą to robią się kiszone i na talerzach lądują w formie zupy ogórkowej.
Trochę wiedzy na koniec:
Zielone warzywa są doskonałym źródłem witaminy C i magnezu. Co więcej, są one niezwykle pożywne, a przy tym niskokaloryczne, dlatego często traktowane są jako jeden z podstawowych składników diet odchudzający, a także oczyszczających. Nierzadko wspomina się również o tym, że zielone warzywa pomagają niwelować uczucie głodu, regulują pracę układu pokarmowego.
Smacznego zielonego Wam życzę !
JB
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz