Witajcie! Dziś w domowym zielniku proponuję Wam jagodę kamczacką i jej super moc! Jest to owoc stosunkowo mało znany w Polsce, a co za tym idzie niedoceniany! Uwierzcie mi na słowo, że już nie długo usłyszycie więcej o tej roślinie, a wszystko za sprawą, że została wpisana na listę żywności przyszłości!
Jagoda Kamczacka to właściwie Wiciokrzew Siny, który przybył do nas z Kamczatki i stąd jej potoczna nazwa. Owoc ten to prawdziwa bomba witaminowa, w której znajdziecie witaminy: A, B1, B2, B6, kwas foliowy (B9), rutynę (P), K, a także ogromną dawkę witaminy C. Ponadto zawiera dużą ilość potasu, magnez, wapń, sód fosfor, bor, jod, miedź, krzem, i mangan. Słynie z właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych i jest świetnym antyoksydantem, dzięki zawartości polifenoli.
Jagoda kamczacka wzmacnia organizm w stanach osłabienia i pozwala odbudować odporność po przebytych chorobach i zalecana jest przy awitaminozie.Wyniki licznych badań potwierdzają, że związki fenolowe, w które
obfituje jagoda kamczacka, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają
chorobom metabolicznym, takim jak otyłość i cukrzyca. Ma również niezwykły wpływ na wzrok, dzięki obecności antocyjanów, które łagodzą stany zapalne oka, pomagają utrzymać ostrość widzenia i poprawiają krążenie w naczyniach siatkówki.
Zawarte w niej polifenole hamują powstawanie wolnych rodników, co ma szczególne znaczenie w
profilaktyce chorób cywilizacyjnych tj.choroby układu krążenia i
nowotwory. Związki polifenolowe wykazują również działanie przeciwbakteryjne, np. hamują
rozwój bakterii Helicobacter pylori – powodującej chorobę wrzodową
żołądka. Jagody te mogą być wykorzystywane w profilaktyce chorób jamy
ustnej o podłożu bakteryjnym.
Dodatkowo chroni przed stresem, poprawia pracę mózgu, wzmacnia serce, układ krążenia oraz wspomaga funkcjonowanie pęcherza moczowego.
Jeśli chcecie ją uprawiać w naszych warunkach, to nic nie stoi na przeszkodzie, gdyż jest bardzo prosta w uprawie i jest odporna na mróz oraz suszę. Na polskim rynku mamy kilka dostępnych odmian tego krzewu, który dorasta maksymalnie do 2 metrów wysokości, a z jednego krzewu można zebrać nawet do 4 kg owoców, które dojrzewają w czerwcu. Roślina ta jest długowieczna i może owocować nawet przez kilkadziesiąt lat.
Jej owoce wyśmienicie smakują prosto z krzaka, ale nadają się także do mrożenia, liofilizowania lub suszenia. Można z nich również przyrządzać doskonałe konfitury i soki, używać do ciast i deserów oraz do produkcji nalewek i lekarstw.
Do jej lekko cierpkiego smaku trzeba się na pewno przyzwyczaić, ale za wszystkie cenne właściwości, które wymieniłam - warto! Polecam ją posadzić w przydomowym ogródku. Na zdrowie!
My też mamy krzaczek w ogródku :) w zeszłym roku były 3 jagódki, a w tym roku 9 :) w przyszłym mam nadzieję, że dobije do 20 :) hihi. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKilkaset metrów od domku mamy plantację jagody i chodzimy tam na samozbiory. Można jeść do wali, a płacimy tylko za to, co nazbieramy do wiaderka.
OdpowiedzUsuń