Witajcie! Dziś na podwieczorek serwuję Langosze na słodko!
Langosze, to drożdżowe placki, specjalność kuchni węgierskiej, a ich głównymi składnikami są tylko mąka, drożdże i mleko! Dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu! Zapraszam.
Składniki na 10 placków:
2,5 szkl. mąki
20 g drożdży
1 szkl. mleka
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
Dodatki według uznania. U mnie ubita śmietana 18% z cukrem i jagody.
Sposób wykonania:
1.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i łyżką mąki. Chwilę odczekać aż rozczyn zacznie pracować. Dodać rozczyn do pozostałej mąki i dokładnie wymieszać aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.
2. Ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować placek. Odstawić na ok. 20 min.
3. Każdy placek rozwałkować, aby poszerzyć jego średnicę.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Powinny powstawać pęcherzyki.
5. Odsączyć na ręczniku papierowym.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie bita śmietana, brązowy cukier i jagody.
Mniam 😉
OdpowiedzUsuń