Strony

wtorek, 21 lutego 2023

Sezonowe mamy- Ostatkowe słodkości

Witajcie w Ostatki! To już ostatnie chwile, żeby popuścić sobie pasa i do woli objadać się słodkościami. Zobaczcie jakie mamy dla Was ostatkowe pyszności. 

ZosiaSadosia przygotowała na swoją imprezę ostatkową talerz słodkości:



Mini Bezy Pavlovej

Białka 100 g 
Cukier zwykły 200 g 

Białka z cukrem przekładamy do dzierży (metalowej miski) i ubijamy na parze rózgą, do rozpuszczenia cukru (masa ma być ciepła, ale nie gorąca). Następnie zdejmujemy dzierżę z wody i przekładamy do miksera i ubijamy do uzyskania gładkiej błyszczącej i stabilnej masy.

Bezy formujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- u mnie miały po 5 cm średnicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 90 C. i pieczemy przez około 2 h. (można dłużej potrzymać- ma być sucha pod spodem i w środku)- na 1 mini bezę potrzebujemy 2 krążki bezowe.

Po wysuszeniu bez- krążek, który uznamy, że ma być na spodzie smarujemy roztopioną białą czekoladą, a krążek, górny smarujecie od dołu i pozostawiamy do zastygnięcia.

Przygotowujemy krem z mascarpone (1 opakowanie) i śmietanki kremówki 36% (500 ml) i cukru pudru  (wg uznania ja dałam 3 łyżki) i dodałam jeszcze Lemon curda (przepis poniżej znajdziecie)

Gotowym kremem przekładamy nasze krążki bezowe, dekorujemy dowolnymi owocami.

Ptyśki 

Ciasto parzone:
50 g woda
50 g mleko
50 g masło
1,5 g sól
1.5 g cukier
75 g mąka
100 g jajka

Wodę, masło, mleko, cukier i sól doprowadzić do zagotowania. Mąkę wkręcić na wrzątek, tak, aby ją zaparzyć. Mieszać cały czas na palniku do momentu aż masa będzie sama odklejała się od brzegów rondelka. Masę wystudzić w robocie planetarnym na wolnych obrotach stopniowo dodając jajka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji.
Wypiekać w 190 °C przez 40 minut bez wiatraka/ termoobiegu.

Lemon Curd- krem cytrynowy
Składniki na ok. 250ml:

2 jajka
2 cytryny
110g cukru
70g masła

Sposób przygotowania:

Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)
Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

Kremem cytrynowym nadziewamy ptysie (można naciąć i posmarować), koncówką kremu (pozostałego od dekoracji bez) udekorowałam ptyśki. 


Kruche ciasteczka z Lemon Curdem

Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
pół szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, pilnujemy ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.
4. Ciasteczka przekładamy lemon curdem, nutellą i marmoladą jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


Taki zestaw ciastek pozwala wykorzystać zarówno białka (beza) jak i żółtka (ciateczka).

tynka przygotowała ulubione ciasta dzieciaków: miodownik, seromakowiec i czekoladowe babeczki







A przepis na babeczki to UNIWERSALNE ciasto (możecie dać na nie owoce, upiec w keksówce, jako babeczki, w tortownicy, przełożyć masą, etc.

2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
4-5 łyżek kakao

1 szklanka mleka
1 jajo
1/2 szklanki oleju
2-3 łyżki dżemu

Opcjonalnie 1 pokrojona w kostkę Wasza ulubiona czekolada.

Wsypujemy do misy składniki suche. Do mniejszej miski dajemy składniki mokre i mieszamy. Przelewamy do suchej mieszanki...wystraczy wymieszać łyżką. To przepis, który nie wymaga od nas miksera.
Przekładamy do foremki na mini-babeczki. Babeczki pieczemy ok.20minut w temp.180 st.C.
W zwykłej blaszce ciasto pieczemy ok. 40 minut.

Ostatkowe słodkości Diars:








I Katrin.


Powyżej szybki Murzynek bez jajek na dżemie. Ciasto robi się ekspresowo. Krem jest dodatkiem.

Składniki:
1/2l kwaśnego mleka lub maślanki
1 szkl cukru
4 duże łychy dżemu (smak wg uznania)
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
1/2 kostki margaryny lub masła

Krem (opcjonalnie):
1 serek mascarpone
250ml śmietany kremówki
cukier puder (2 łyżki a tak na prawdę tyle, żeby smakowało)
Sok z połówki cytryny

Polewa (składniki na cienką warstwę):
50g masła
30g cukru pudru
2 łyżki kakao

Przygotowanie
Ciasto: 
Margarynę rozpuścić, schłodzić. Pozostałe składniki wymieszać mikserem i dodać rozpuszczoną margarynę. Wyłożyć na blachę. Piec 40-45min w temp 200 stopni (góra-dół lub 190 stopni termoobieg)

Krem:
schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone wymieszany z sokiem z cytryny. Wymieszać i wyłożyć na przekrojone ciasto.

Polewa:
Stopić masło z cukrem pudrem, dodać kakao i ciepłe rozlać na gotowe ciasto z kremem. Schłodzić w lodówce. 


karto_flana zaś upiekła magic cake.



Magiczne ciasto, które wczasie pieczenia rozwarstwia się nadwie warstwy: Na górze boszkopt, na dole krem niby budyć. Może warto wypróbować? Nam smakowało.

Na formę o średnicy 20 cm

115 g masła,

480 ml mleka

4 jajka

szczypta soli

150 g cukru pudru

1 łyżka wody

130 g mąki

pół łyżeczki cynamonu

Masło stopić i wystudzić. Mleko ogrzać do letniej temperatury. Białka oddzielić od żółtek, białak ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubic na kremową masę z cukrem pudrem. Dodać masło i wode i ubijać 3 minuty. Dodać mąkę i cynamon opraz mleko. Na koniec dodać białak i lekko wymieszać. Nie musi być dokładnie, moga byc widoczne części piany. Ciasto jest bardzo płynne, najlepiej piec w foremce silikonowej. W normalnej foremce należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w tempartaurze 160 st. C 50-60 minut najlepiej z górnym i dolnym ogrzewaniem a nie z termoobiegiem.

Życzymy smacznego!

Zespół KTM

2 komentarze:

  1. Och tyle słodkości,że aż ślinka cieknie! Chętnie skosztowałabym po kawałeczku z każdego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, będziemy wypróbowywać po poście, kilka przepisów zapisuje, dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń