Witajcie!
Zapraszamy na nasz podwieczorek w duchu zero waste. Do wykonania ciasta wykorzystałyśmy polewę czekoladową, która została jeszcze po pieczeniu pierników na Boże Narodzenie, tak długo stała w lodowce… a także żółtek zamrożonych po pieczeniu bez.
Życzymy smacznego.
170g masła
170 g czekolady ciemnej o zawartości kakao 50-70%
3 jajka
1 żółtko (wzięłam 5 żółtek jajek i żółtka)
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
95 g mąki
szczypta soli
Masło i czekoladę rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać wystudzoną masę czekoladową, wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Lekko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 170 st. C ok. 40 minut.
karto_flana i chłopaki.
Kiedyś robiłam browne, ale było tak niedobre, że porzuciłam na wiele lat próbę stworzenia tego ciasta jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńNam też browni nie podchodzi ale Wam życzymy smacznego !!!
OdpowiedzUsuń