Strony

niedziela, 16 kwietnia 2023

Podwieczorek #74 Brownie z odzysku.

 Witajcie!

Zapraszamy na nasz podwieczorek w duchu zero waste. Do wykonania ciasta wykorzystałyśmy polewę czekoladową, która została jeszcze po pieczeniu pierników na Boże Narodzenie,  tak długo stała w lodowce… a także żółtek zamrożonych po pieczeniu bez.

Życzymy smacznego.





170g masła

170 g czekolady ciemnej o zawartości kakao 50-70%

3 jajka

1 żółtko (wzięłam 5 żółtek jajek i żółtka)

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

95 g mąki

szczypta soli

Masło i czekoladę rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać wystudzoną masę czekoladową, wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Lekko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 170 st. C ok. 40 minut.

karto_flana i chłopaki.

2 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam browne, ale było tak niedobre, że porzuciłam na wiele lat próbę stworzenia tego ciasta jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nam też browni nie podchodzi ale Wam życzymy smacznego !!!

    OdpowiedzUsuń