Witajcie! Dziś na podwieczorek proponuję Wam gofry...ale w innej odsłonie niż zwykle! Niedawno postanowiłam poeksperymentować w kuchni i spróbować ulubione przez nas gofry zrobić na słono! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a smak zadowolił nawet podniebienia niejadków.
Oto przepis na moje gofry, z którego wyszło nam 12 sztuk.
125 g rozpuszczonego masła ostudzonego
10 g drożdży
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej (+/-)
1/2 szkl. ciepłego mleka
10 dkg sera żółtego startego na tarce
sól, pieprz, oregano suszone, czosnek granulowany (według uznania)
1. Z letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki zróbcie rozczyn. Odczekajcie aż wyrośnie.
2. Jajko roztrzepcie widelcem, wlejcie ostudzone masło i przesiejcie mąkę.
3. Dodajcie rozczyn, ser i przyprawy i wszystko wymieszajcie.
4. Odstawcie na 15 minut do podrośnięcia, a w tym czasie rozgrzejcie gofrownicę i przygotujcie ulubione dodatki.
U nas były to: kulki mozzarelli, suszone pomidory, smażony kurczak, salami, szczypiorek, szpinak, starty żółty ser, ale ogranicza Was tylko wyobraźnia.
5. Upieczcie wszystkie gofry, następnie nakładajcie na nie ulubione składniki i zapiekajcie 2-3 minuty w piekarniku do momentu rozpuszczenia żółtego sera.
Po upieczeniu polejcie keczupem i posypcie szczypiorkiem.
A taką wersję wybrały moje dzieciaki i były zachwycone!
Smacznego! Pozdrawiamy!
Diana z rodzinką
To gofra można zjeść nie na słodko? Co za oryginalny pomysł.
OdpowiedzUsuń