Sezon cukiniowy w pełnym rozkwicie stąd też moja dzisiejsza propozycja na szybki, smaczny i do tego sycący podwieczorek! Zapraszam na cukiniowe łódki z pomidorem i mozarellą! Połączenie pomidora z serem mozarellą na pewno doskonale znacie, ale umieszczenie ich w łódeczce z cukini to już inna bajka! Zapraszam!
Porcja dla 2 osób dorosłych to:
2 małe cukinie, 1 kulka mozzarelli, 1 duży pomidor, świeża bazylia, 4 ząbki czosnku, oliwa lub masło, sól, pieprz, ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
1. Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć ziarka. Miąższ lekko ponacinać, skropić oliwą lub posmarować masłem, doprawić solą i pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem.
2. Doprawione łódeczki podpiec 15 minut w 170 st.C
3. Na podpieczonej cukini ułożyć na przemian mozzarellę z pomidorem, posypać świeżą bazylią, pieprzem i solą. Zapiekać ok. 10 minut do momentu rozpuszczenia sera.
4. Gotowe pokropić octem balsamicznym i posypać świeżą bazylią.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam cukinię w każdej postaci i właśnie zaczęła się u mnie cukiniowa uczta lipcowa! Dla zainteresowanych podaję informację, że cukinia jest lekkostrawna, korzystnie wpływa na procesy trawienne i zapobiega zakwaszeniu organizmu...ale o tym więcej napiszę Wam już niedługo. A na razie życzę Smacznego!
Diana
O proszę a ja mam cukinie do zrobienia.... miałam ja nadziać pieczarkami ale ta wersja też fajna 😀😃🙂
OdpowiedzUsuńU nas właśnie znalazłam cukinię. W sam raz na Wasz przepis. Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuń