Strony

piątek, 24 stycznia 2014

Langosz -Czeski przysmak

Witam Was w ten mrożny wieczorek.Wczoraj Nasz team KTM długo dyskutował na różne tematy aż  w pewnym momencie  padło słowo 
LANGOSZ
Czy wiecie ,że LANGOSZ to przysmak bardzo często serwowany niedaleko ,bo na Czechach .
podzieliła się z Nami babcinym przepisem na ten przysmak .Aż  ślinka mi ciekła na samą myśl o nim , więc jak dzieci usłyszały LANGOSZ no to nic innego mi nie pozostało jak go zrobić .
Ale żeby nie było ,że jesteśmy samolubne przy okazji pieczenia tego smakołyku zrobiłam z córką Toturial specjalnie dla Was ,żebyście i Wy mogły same spróbować tego Czeskiego przysmaku. Bo nie wszyscy maja tak blisko do Czech ,żeby mieć okazję sie tam wybrać i spróbować . Prawda :)
Gwarantujemy ,że naprawdę 
WARTO !
PRZEPIS NA LANGOSZA
SKŁADNIKI:
                       1/2 KG.MĄKI
                       2    DKG.DROŻDŻY
                       1    PŁASKA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ  
                       1    SZKLANKA MLEKA
                       1    ŁYŻECZKA CUKRU

WYKONANIE:
                       Z WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW ZAGNIEŚĆ CIASTO I ODSTAWIĆ
                       DO WYROŚNIĘCIA. NASTĘPNIE FORMOWAĆ KULE NA DŁONI I 
                       ROZCIĄGAĆ JĄ W PALCACH NA BARDZO CIENKI PLACEK
                       (IM CIEŃSZY -TYM LEPSZY)
                       PLACEK KŁADZIEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ I PIECZEMY Z OBU 
                       STRON NA LEKKO BRĄZOWY KOLOR
                       GOTOWY MOŻEMY JEŚĆ 
                       - BEZ DODATKÓW
                       - Z SAMYM KETCHUPEM 
                       - Z MAJONEZEM I KECHUPEM
                       - Z MAJONEZEM ,KETCHUPEM I STARTYM SEREM 
                          LUB JAK KTO WOLI I JAK KTO LUBI  -PRAKTYCZNIE MOŻNA 
                          Z WSZYSTKIM  

A żeby nie było nudno to tak wyglądało to u nas 

PRZYGOTOWANIE CIASTA

               
FORMOWANIE 

  
ROZCIĄGANIE 


GRUBOŚĆ


 W PRZYBLIŻENIU


PODCZAS PIECZENIA


JUŻ FAJNIE WYGLĄDA JEDNA STRONA


 A TAK Z MAJONEZEM I SEREM -JA UWIELBIAM


 NIESTETY MOJE ANIOŁKI SA BARDZIEJ WYMAGAJĄCE WIĘC
ZAŻYCZYŁY SOBIE JESZCZE BEKONIK


I PROSZĘ BARDZO LANGOSZ Z MAJONEZEM( NA CZECHACH PODAJĄ Z TATARSKĄ OMAĆKĄ )- STARTYM SEREM ŻÓŁTYM I SKWARECZKAMI


 MNIAM PO PROSTU NIEBO W GĘBIE


DZIĘKUJEMY PAULINKO BABCI TWOJEJ ZA PRZEPIS UCAŁUJ JĄ OD NAS MAM NADZIEJE ,ŻE JESZCZE SIĘ NIE JEDNYM PRZEPISEM Z NAMI PODZIELI.

               A WAM ŻYCZĘ SMACZNEGO I KONIECZNIE PODZIELCIE SIĘ Z NAMI W KOMENTARZACH , CZY SMACZNE BYŁY TE NASZE CZESKIE 
******** LANGOSZE ********

11 komentarzy:

  1. zapisuję przepis do wypróbowania, bo na zdjęciach wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis- mój mąż uwielbia!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja myślałam, że to węgierski specjał
    Tak czy inaczej na pewno skorzystam z przepisu, bo syn uwielbia langosze
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda, chyba się skusze i wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Langosze swoje korzenie mają w kuchni węgierskiej. Na Węgrzech jadłam najpyszniejsze! Jednakże w Czechach, jak i na Słowacji są bardzo popularne. Dziękuję za świetny tutek :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis jest z pokolenia na pokolenie babci przekazało go jej mama wiec jest to od mojej prababci ... nastepne przepisy w krótce i na pewno bede się dzielic z wami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W mojej okolicy często na różnych imprezach serwowany jest langosz. Na placek kładzie się różne surówki i do tego majonez ser itp.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie zaczynam wyrabiac ciasto... Podziele sie z Wami moją oceną;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super langosz może kiedyś spróbuję,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak! jadłam na Węgrzech lata temu... ale super że mi o tym przypomnieliście, nawet posiadałam gdzieś samodzielnie odtworzony z głowy przepis - i też wychodziły, chyba skuszę się na wypróbowanie tego!

    OdpowiedzUsuń