Strony

środa, 28 grudnia 2016

Sylwestrowe przekąski.

Witamy Was kochane Mamy po świętach ☺ zapewne brzuszki są pełne i na smakołyki ciężko patrzeć, ale przed nami ostatnia noc w tym roku.
Wobec tego mamy dla Was kilka propozycji na sylwestrowe przekąski ☺

Tynka zaprasza Was na "zupkę tajską"...mała miseczka pełna smaku i aromatu :)

- podwójna pierś z kurczaka (indyka)
- 1/2 kg pieczarek
- pędy bambusa (w puszcze lub słoiku)
- kiełki fasoli (w puszce lub słoiku)
- pół małej kapusty pekińskiej
- 2 puszki mleczka kokosowego
- mieszanka ziołowa o ostrym smaku z płatkami czosnku, imbirem, trawą cytrynową i ostrą papryką (albo małe suszone papryczki chili lub piri piri lub inne)
- sos sojowy, sól, pieprz, olej do smażenia
- 2 litry wody lub czystego dowolnego bulionu (warzywnego lub mięsnego)
-szczypior, kolendra lub pietruszka do posypania na talerzu

Wodę/bulion wlać do garnka. Pierś pokroić w drobną kostkę usmażyć, doprawić solą i ostrą papryką. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pieczarki małymi partiami do zrumienia (wtedy w smaku smaczniejsze są w zupie). Podsmażonego kurczaka i pieczarki dodać do wody/bulionu. Następnie dodać mleczko kokosowe, kiełki, pędy i pokrojoną kapustę pekińską, doprawić resztą przypraw.
Zupka w smaku powinna być ostra a mleczko kokosowe łagodzi ostrość. Posypać ulubionym zielskiem :)
Pyszna, sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca zupka :)  






Etoile przygotowała dla Was mięsko oraz sałatki i sosik:

Pieczony schab:
1 kg schabu
Ulubione przyprawy ( u mnie to zazwyczaj pieprz, sól, słodka i ostra papryka, czosnek, gotowa przeprawa gyros, czasem imbir, kurkuma i cytryna)

Mięso przyprawiamy dzień wcześniej i zostawiamy w lodowce na co najmniej 12 godzin. Pieczemy w temp 150 - 170 C, różne są szkoly liczenia czasu podczas którego mieso powinno być w piekarniku 1 godzina na 1 kg, lub 8 - 10 minut na 1 cm wysokości mięsa. 
Najważniejsze by mięso do wystygnięcia pozostalo w ciepłym piekarniku dzięki temu bedzie soczyste. 

  

Pieczeń:
Pół kg mięsa mielonego ( wieprzowego lub drobiowego)
Worek ugotowanej kaszy jaglanej
20 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
Cebula,
Czosnek,
Sol, pieprz, papryka slodka i ostra, majeranek 
Jajko
Żółty ser 

Drobno pokrojone pieczarki, paprykę i cebule lekko podsmażamy, nadmiar płynu odlewamy. Gdy warzywa ostygną mieszamy z surowym mięsem, zimną kaszą, dodajemy jajko, czosnek i przyprawy, wyrabiamy i odstawiamy do lodowki na kilka godzin - najlepiej na calą noc. Przekladamy do natłuszczonej keksówki pieczemy 90 minut w temp 170 C, przed końcem wierzch wykładamy plasterkami zółtego sera, trzymiemy w piekarniku do rozpuszczenia. 
Pieczeń nadaje się zarówno do spożywnia na ciepło np z frytkami czy ziemniakami jak i na zimno. 



Sałatka ryżowa:

1 worek ryżu - biały bądź naturalny,
Pół kg ogórków kiszonych
Duży por - biała część
6 ugotowanych na twardo jajek,
30 dag konserwowej szynki

Warzywa, szynkę i jajka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z majonezem. 



Moja wersja sałatki "Gyros":

1 podwójna pierś z kurczaka,
Kapusta pekińska
Ulubione warzywa ( u mnie pomidor, ogorek zielony, papryka, kukurydza, czerwona fasola, cebula),
Przyprawa gyros
Majonez, keczup

Mięsko kroimy w kosteczkę, dodajemy ok. pół opakowania przyprawy, warzywa kroimy drobno, mieszamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. W tym czasie smażymy kurczaka na złocisty kolor, szatkujemy kapustę.
Półmisek wykładamy kapustą, na to warzywa, ostudzone mięso, przykrywamy sosem z majonezu i keczupu.



Sos czosnkowy:

1 jogurt naturalny typu greckiego,
2 lyzki majonezu,
Co najmniej 4 spore ząbki czosnku,
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka,

Składniki łączymy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.



karto_flana przygotowała przekąski z bułkami

Bułki nadziewane pieczarkami i szynką


Na 10 sztuk:
250 g szynki gotowanej
250 g pieczarek
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
sól, pieprz
1 duży ziemniak
25 g drożdży
200 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Szynkę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na oleju podsmażyć szynkę, następnie dodać pieczaki i i udusić razem. Pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, wsypać rozmaryn lub tymianek i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Ziemniaka obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i mocno odparować. Ostudzić nieco i rozgnieść widelcem. Wymieszac z drożdżami, wodą, cukrem i 1,5 łyżeczki soli. Dodac mąkę, wyrobić ciasto i odstawic do wyrosnięcia pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podzielić na 10 czesci. W środku każdej części ukladać nadzienie i formować bułeczki. Ukladać na blasze wylożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 15-20 minut. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.



Bułki na ciepło z serkiem, pieczarkami, cukinią  i z dymką


Dla 4 osób:

1 średnia bagietka lub 4 bułki kajzerki
150 g pieczarek
300 g cukini
1 pęczek dymki
100 g serka kanapkowego o smaku ziołowym
2 łyzki oleju
sól, pieprz

Bagietkę pokroić na 8 częśći, a kajzerki na połowy. Posmarować serkiem. Pieczarki oczyscić i pokroić na plasterki. cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dymke pokroić w krążki razem ze szczypiorem. Na patelni rozgrzac olej. wrzucic pieczarki i podsmażyć 2 minuty, dodac cukinię, smażyć kolejne dwie minuty. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z posiekana dymka i już nie smażyć. Rozłożyć na pieczywo i od razu podawać.


Zielone bruschety


Dla 4 osób:
1 cebula
1 łyżka masła
250 ml bulionu warzywnego
1 duży kartofel
2 łyżeczki siekanych listkow tymianku, lub suszonych
150 g mrożonego groszku zielonego
159 g śmietany creme fraiche
sól, pieprz
1 bagietka

Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać bulion i zagotować. Obrać kartofla, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z siekanym tymiankiem. Gotować ok. 10 minut. Dodać groszek i dalej gotować ok. 6 minut. Przecedzić, bulion zostawić na później. Warzywa zmiksować blenderem, dodać śmietanę i 2 łyżki bulionu, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, upiec na chrupko w piekarniku, posmarować kremem z groszku. Moża pokropić oliwą z oliwek.


No i jeszcze poropozycja na sylwestrowe toasty, czyli caipirinha- drink rodem ze slonecznej Brazylii


Na dwie szklanki po 200 ml
2 limetki
12 łyżeczek brązowego cukru
200 ml białego brazylijskiego rumu Cachaca
pokruszony lód
100 ml wody gazowanej

Limetki umyć, pokroic na ósemki i włożyć po połowie do szklanek. Zasypać w każdej szklance 6 łyżeczkami brązowego cukru i rozgnieść drewnianym tłuczkiem (ewentualnie widelcem). Do każdej szklanki wlać 100 ml rumu i 50 ml wody gazowanej, dopelnić pokruszonym lodem.



Smacznego !
Napiszcie co Wy planujecie w tym roku przygotować na ten wyjątkowy wieczór ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz