Strony

piątek, 13 kwietnia 2018

Sezonowe mamy - JAJKA

Witajcie w rozkwieconym kwietniu... 
Dopiero niedawno świętowaliśmy Wielkanoc, zapewne u wielu z Was na stołach królowały jajka -symbol nowego życia. 
Dlatego dziś chcemy Wam przedstawić różne pomysły na wykorzystanie jajek w kuchni:

karto_flana
pasta jajeczna z papryką i curry
Dla 4 osób:
4 jajka ugotowane na twardo
1 ogórek konserwowy
1 strąk papryki czerwonej
suszony lub świeży koperek
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
sok z polowy cytryny
3 łyżki majonezu
Jajka oskubać, żółtka wyjąć, a białka posiekać na drobno. Drobno posiekać także paprykę i ogórka. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć na gładki sos z majonezem, curry i sokiem z cytryny. Wlać do posiekanych składników, wymieszać, posypać koperkiem i doprawić do smaku pieprzem i sola.

Najprostsze faszerowane jajka
Dla 4-6 osób:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki musztardy
sol, pieprz
mielona ostra papryka
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
rzeżucha (ok. dwóch garści ;) )
Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pol. Wyjąc żółtka. Żółtka rozetrzeć z majonezem, musztarda i śmietana, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku pieprzem sola i papryka. Nadzienie wkładać do jajek. Rzodkiewki umyć i pokroić na ćwiartki. Rzeżuchę i rzodkiewki umieścić na kilku półmiskach lub jednym dużym. Następnie poukładać jajka.


Etoile również przygotowała kilka potraw:


Sałatka warstwowa

25 dag makaronu w kształcie ryżu, 
puszka ogórków konserwowych, 
por, 
słoik ogórków konserwowych, 
6 ugotowanych na twardo jajek, 
majonez, odrobina mleka, keczup
pieprz, sól 
układamy warstwami:
makaron, 
majonez (rozcieńczony mlekiem lub śmietaną),
ogórki pokrojone w kostkę, 
por, 
keczup,
makaron, 
majonez, 
jajka, 
kukurydza, 
pieprz, sól, 
makaron 
i majonez
 


Pasta jajeczna:

8 jajek, 
2 pęczki rzodkiewki, 
szczypiorek, 
czerwona papryka, 
majonez
Wszystko kroimy w kostkę, mieszamy z majonezem i przyprawiamy.
 

Jajka stanowią też doskonały zamiennik mięsa w obiedzie. Uwielbiamy sadzone z duszonymi lub pieczonymi ziemniakami i warzywami, lub z ryżem i sosem koperkowym:



 


Można z nich również przygotować kotlety:

7 jajek
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz
pół czerwonej papryki
sucha bułka
bułka tarta
olej  

6 ugotowanych na twardo jajek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jedno surowe, paprykę, szczypiorek, a także suchą bułkę uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą. Wyrabiamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.


A poniżej warzywna zapiekanka z kielbasa i sosem jajeczno-śmietanowym. 


Jajka w szynce mogą stanowić dokonałą przekąskę. 

Plastry szynki smarowalam cienko serkiem śmietankowym wymieszanym z 2 lyzkami chrzanu. W kazdy zawinęłam polowke jajka, ułożyłam ciasno w misce. Zalałam przecedzonym bulionem warzywnym wymieszanym z zelatyną

Oto jajeczne dania Loli: 

Bułka orkiszowa z sałatą, szczypiorkiem i pastą jajeczną (jajka, majonez i przyprawy)
 


Jajko sadzone w toście z patelni


 Faszerowane jajka na ciepło, przepis poniżej:





Mikołaj przygotował łódeczki:

 

Katrin zrobiła kwiatki z sadzonego jajka i parówek, podała je na tostach z liśćmi szpinaku


Zobaczcie też, co proponuje tynka:
Obiad na szybko, czyli ziemniaki z koperkiem i jajo sadzone a do tego nowalijki ze śmietaną  (rzodkiewka, ogórek, pomidor, młoda cebulka ze szczypiorem, sól, śmietana)
Smak zaklęty w prostocie:



Szakszuka, czyli jajka w pomidorach.

U nas to wariacja na temat szakszuki (z duszoną cebulką i papryką). Najlepsza jest oczywiście w sezonie, gdy dostępne są świeże i pachnące pomidory.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy. Dusimy je na maśle. Rozgarniamy na patelni tyle "dziur"ile jajek chcemy zrobić. Wbijamy jajko do każdej dziurki, patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu tak długo jak ścięte jajka lubimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Często robimy też wersję z czerwoną soczewicą i pomidorami. Podane z posiekanym szczypiorem -pycha!

Tortilla de patates, czyli tortilla z ziemniakami. W domu nazywamy to danie "omletem po chłopsku".

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Partiami smażyć na oleju. Odkładać usmażone na papierowym ręczniku. Następnie na patelni ułożyć usmażone talarki ziemniaków, odrobinę masła, zalać masą jajeczną (jajka roztrzepane widelcem, do smaku sól i pieprz). Gdy omlet od spodu się zetnie zsuwam go na talerz i ponownie tym razem drugą stroną przerzucam na patelnię (tą jeszcze nie całkiem ściętą) Podałam ze świeżymi pomidorami oraz pomidorami uduszonymi na maśle.

Monika zajadla się jajecznicą w bułce:

Smakowity omlet Ani:
Cebulkę, szynkę lub boczek podsmazyc, dodać pieczarki, paprykę i avokado. W osobnym naczyniu rozkółćić jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię, gdy się lekko zetnie podsypać serem i zostawić pod przykryciem. 

Jajka możemy używać także w deserach: kogel mogel, lemon curd czy beziki...podstawą tych deserów są jajka.
A jakie są Wasze ulubione potrawy z użyciem jaj?

5 komentarzy:

  1. U nas również często jaja na stole goszczą tym bardziej że mam z własnego gospodarstwa. Niedziela bez jajecznicy to nie niedziela, zawsze musi być a to z boczkiem, szczypiorkiem, cebula, grzybami lub na szybko same jaja. Sadzone również są idealnym obiadem z zsiadłym mlekiem i ziemniaczkami-pycha. Składniki na sałatkę warstwową zapisuję jutro lece po makaron i na niedzielę zrobię:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas króluje chlebo-jajo (czerstwy chleb moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i smażymy). Lubimy też jajka faszerowane tuńczykiem albo suszonymi pomidorami i fetą. I sałatki z jajkami. Na Wielkanoc zrobiłam z jajkami, brokułem, wędliną i kukurydzą. Była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebo-jajo nazywamy pospolicie grzankami ale lubimy tez czerstwy chleb pokrojony w kostkę, podprazony na patelni zeby był taki chrupiący i do tego dodajemy jajka sól i pieprz....pychota !!!

      Usuń
  3. Fajnie wygladaja te tosty z sadzonym i jajecznica w bułce a no i omlet :):):)

    OdpowiedzUsuń