Strony

piątek, 8 lutego 2019

Sezonowe mamy- Dania walentynkowe

Witajcie w piątkowy wieczór. Czy przygotowujecie się już do Walentynek? 
Może w weekend wypróbujecie kilka naszych walentynkowych przepisów? Zrobicie próbę generalną?

Może podzielicie się z rodziną i ukochanym walentynkową pizzą z błękitnym serem od karto_flanej?

150 g mąki
pół paczki drożdży suszonych
1 łyżka oleju

Z mąki, oleju, drożdży i cieplej wody wyrobić ciasto drożdżowe, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Następnie wyłożyć formę wciągając na brzegach.

Obłożenie pizzy (składniki na 2 placki):
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
6 pomidorów średniej wielkości
1 łyżka suszonego tymianku lub posiekanego świeżego
sól, pieprz
2 kulki mozzarelli
150 g błękitnego sera gorgonzola
50 g posiekanych orzechów laskowych

Czosnek posiekać  i podsmażyć na oleju. Dodać sparzone, obrane ze skorki i pokrojone na cząstki pomidory oraz tymianek. Dusić  ok. 4 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. 3 łyżki sosu rozprowadzić na placku. Położyć pokrojona w plastry mozzarellę i pokruszyć błękitny ser. Posypać posiekanymi orzechami. piec w temperaturze 220°C ( z termoobiegiem- 200°C) ok. 15 minut.


karto_flana przygotowała także walentynkowe desery:

Drożdżowe serduszka z dżemem.



Na 8 sztuk o wymiarach 10 (długość) na 12 cm (szerokość)
2 jajka
4 łyżki cukru
125 g masła lub margaryny do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki maki
2 łyżeczki suszonych drożdży
pół szklanki mleka + nieco do smarowania
dżem morelowy
brązowy cukier do posypania
skórka otarta z 1 cytryny

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wsypać drożdże i wlać cieple mleko, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić ze skorka cytrynowa, cukrem i cukrem waniliowym na piane. Dodać do maki i drożdży, dodać stopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości (ok. 40 minut). Rozwałkować na grubość 2 cm. Foremka wykrawać 16 serduszek. Na połowie położyć po łyżeczkę marmolady, przykryć pozostałymi serduszkami i zalepić (wykonałam widelcem fantazyjny wzór ;) ). Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20- 25 minut.

Różowe truskawkowe pralinki w białej czekoladzie.

Na ok. 35- 40 sztuk
200 g surowej masy marcepanowej
75 g mlecznego napoju w proszku o smaku truskawkowym (taki jaki dzieci piją- rozpuszczalne "kakao" truskawkowe)
2 łyżki dżemu truskawkowego
50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich
2 łyżki mleka
100 g białej czekolady
5 g tłuszczu kokosowego

Marcepan, mleko i proszek truskawkowy zagnieść mikserem z końcówkami w kształcie spiral na jednolita masę. Podzielić na dwie części, z których uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Dżem przetrzeć przez sito i posmarować wałki z każdej strony, obtoczyć w mielonych migdałach (orzechach). Czekoladę rozpuścić wraz z tłuszczem kokosowym i wymieszać. Posmarować czekoladą wałki, gdy zastygnie obrócić na druga stronę i ponownie posmarować czekoladą.Ostudzone wałki kroić ostrym nożem na krążki o średnicy 1-2 cm.



Etoile na święto zakochanych proponuje proste, ale niezwykle pyszne ciasteczka z masłem orzechowym (przepis pochodzi z TEJ strony)
Składniki:

100 g masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
170 g mąki
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej czekolady

Przygotowanie:
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać kropelki czekolady i delikatnie wymieszać.
Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.


Jeśli jesteście z tych "niepiekących" proponuję sernik na zimno.
Na spód potrzebujemy :


250 g herbatników, 
100 g rozpuszczonego masła,
 2 kremu czekoladowego. 

Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z kremem i i masłem i wykładamy tortownicę. 
Masa serowa:
4 serki waniliowe,
3 galaretki  np krystaliczna.
Galaretki rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu, gdy ostygnie mieszamy z serkami. Możemy dodać owoce, lub kostki uprzednio przygotowanej i zastygniętej galaretki w kontrastowym kolorze.
Wierzch wykańczamy polewą czekoladową, lub kolejnymi galaretkami.

 Dobrymi pomysłami na szybki walentynkowy deser są gofry, szczególnie jeśli przybierają kształt serca. Ja przygotowałam je z przepisu dołączonego do gofrownicy.




Dodatki oczywiście wg naszych upodobań, może dzieci uwielbiają z cukrem pudrem lub bitą śmietaną, ale przecież można je zjeść z dżemem, serkiem, owocami czy czekoladą.

Daclas dla wielbicieli bezy:





Dla wielbicieli pączusiów mam propozycję na pączki serowe (przepis pochodzi z TEJ strony)
Składniki na ciasto
2 serki homogenizowane po 140 g każdy,
2 duże świeże jaja
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Cukier puder do posypania pączków

 


tynka upiekła babeczki z owocami w kształcie serduszek.


Babeczek z tego przepisu wychodzi ok 24 sztuki.
To przepis na jogurtowe ciasto z owocami, ale rozłożone do foremek, stają się wilgotnymi, pełnymi smaku babeczkami:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka jogurtu
szklanka oleju
4 jajka
OWOCE
Wymieszać ze sobą mokre składniki. Połączyć ze sobą suche składniki. Wlać masę jogurtową do suchych składników, zamieszać (do tego rodzaju ciast nie musimy używać nawet miksera...wystarczy zamieszać ręczną trzepaczką) Rozlać ciasto do foremek, wrzucić na wierzch owoce (jeśli są świeże można dać sporo, jeśli mrożone kilka, bo jeśli damy za dużo może nam wyjść zakalec)

Proponuję też niezwykle SMACZNE czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej.

To ciasto jest niczym ciężkie, mokre, solidne brownie, ale ponieważ jest zrobione z kaszy, smak jest niesamowity i nie do opisania. A dodatek sporej ilości czekolady i kakao sprawia, że przesycony jest "afrodyzjakami"

Jaglany deser czekoladowy
A skoro już przy kaszach jesteśmy nie zapomnijcie o fantastycznym deserze (bardzo sycącym) z kaszy jaglanej.
Najprostszy przepis to woreczek ugotowanej kaszy jaglanej, tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczona), łyżka kakao, garść daktyli namoczonych we wrzątku (odcedzone)...wszystko zblendować ze sobą. Przełożyć do miseczek, słoików czy salaterek, posypać tartą gorzką czekoladą, schłodzić.
Zajadać w towarzystwie :)

Życzymy smacznego na walentynkowej uczcie :)
Zespół
KTM





3 komentarze:

  1. Dwa ostatnie na pewno zrobię i dam znać jak smakowalo mojej połowie :)
    Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe Walentynek co prawda nie obchodzimy ale gofry, kto wie moze zrobimy bo uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń