Strony

środa, 5 lutego 2020

Przepisy KTM- Domowa Nutella

Witajcie,
Nie wiem czy wiecie, że 5 lutego obchodzony jest
 Światowy Dzień Nutelli.

Zdjęcie pochodzi z serwisu pixabay.com
Chyba nie ma osoby, która nie zna tego artykułu spożywczego. Producenci reklamują go, jako produkt zdrowy, pożywny i idealny na śniadanie zwłaszcza dla dzieci. Czy aby na pewno?
Nutella w swoim składzie ma mnóstwo cukru, który odpowiedzialny jest za wiele schorzeń: cukrzycy, próchnicy czy otyłości. Nie on jednak jest najgorszy... W składzie tego popularnego produktu znajduje się olej palmowy- najbardziej niebezpieczny i szkodliwy olej roślinny. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał go za substancję rakotwórczą!
Czy jednak musimy odmawiać sobie przyjemności i rezygnować z niej całkowicie? Sporadycznie spożywana pewnie nie wyrządzi straszliwych szkód, 
ale po co ryzykować ;) 
Jeśli nie wyobrażacie sobie życia bez tego przysmaku, to przygotowałyśmy dla Was kilka przepisów, z których samodzielnie możecie przyrządzić domowy krem kakaowo-orzechowy.

W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów.
 Poniższy przepis należy do najpopularniejszych
 i niejednokrotnie był testowany Agnieszkę.

Składniki:
250 g wyłuskanych orzechów laskowych 
1 puszka mleka skondensowanego
150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki miodu
1 łyżka mleka w proszku (opcjonalnie)

Orzechy należy uprażyć na suchej patelni- około 5 minut.
Następnie przekładamy je na papierowy ręcznik kuchenny.
Zawijamy i ocieramy orzechy o siebie, by pozbawić je łupinek. 
Tak przygotowane blendujemy na gładką masę.
Pozostałe składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej,
 mieszając do całkowitego połączenia się składników.
 Do tak przygotowanej masy dodajemy nasze orzechy 
i ponownie blendujemy. Gotowy krem przekładamy do słoiczków
 i przechowujemy w lodówce.

Drugim przepisem, który króluje w kuchni Agi,
 jest tzw. " niby nutella" ze śliwek. Nie zawiera ona orzechów, więc nie jest to krem orzechowy, jak w przypadku prawdziwej nutelli, ale smakiem podbił brzuszki dzieci. Doskonała alternatywa dla osób z alergią na orzechy.

Składniki:
3 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
10-15 dag ciemnego kakao
2 opakowania cukru waniliowego

Śliwki należy umyć i pozbawić pestek, drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Przełożyć do dużego rondla, dodać 0,5 szklanki wody. Śliwki należy smażyć przez 3 dni, jak tradycyjne powidła śliwkowe. Powinny zmienić kolor i zgęstnieć. Cukier, cukier waniliowy i kakao dodajemy dopiero pod koniec smażenia trzeciego dnia. Po dodaniu tychże składników, powidła należy jeszcze chwilę smażyć. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy jeszcze przez kwadrans. 


tynka od 2 lat robi nutellę z jabłek


Dzieciakom bardzo posmakowała. Wyjadali wprost ze słoika. 

U tynki kombinują też z różnego rodzaju kremami/musami. I tak np nutellę zastępuje nam krem ze zblendowanego awokado, bananów, ciemnego kakao, namoczonych daktyli lub miodu (opcjonalnie dodaję orzechy laskowe). Awokado nadaje aksamitną teksturę. Oczywiście brak wzmacniaczy smaku w kremie nie przypadnie od razu wszystkim do gustu...ale by odzwyczaić się od gotowców potrzeba chwili.
Inny zastępczy krem/mus to wykorzystanie wody z puszki po cieciorce...przepis zaczerpnęłam stąd<klik>


I jeszcze sycący krem z kaszy jaglanej. Najprostszy przepis to woreczek (10dkg) ugotowanej kaszy jaglanej zblendować z rozpuszczoną tabliczką (10dkg) gorzkiej czekolady i garścią daktyli namoczonych we wrzątku (daktyle dodać do kaszy wraz z wodą). Kremem można napełniać babeczki, może stanowić oddzielny deser, możemy go używać jako smarowidła...tyle, że ponieważ to kasza jest BARDZO sycący. 


A Wy i Wasze dzieciaki lubicie nutellę?
Eksperymentujecie z zamiennikami?
Pozdrawiamy Was słodko...

Aga&tynka

14 komentarzy:

  1. na pewno zdrowsze niż oryginały :) Moje dzieci uwielbiły teraz już dorosłe, ale nadal lubią, mi nigdy nie smakowała z chlebem, ale łyżeczka ze słoiczka prosto do buzi mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Viola, pieczywo tuczy, więc Nutella to tylko prosto z łyżeczki ;) mam tak samo, ale używamy sporadycznie. Skład przeraża

      Usuń
    2. Coś w tym jest. To pewnie wynika z faktu, że mamy świadomość tego jaka jest niezdrowa i wyjadając ją wprost ze słoika opróżniamy słoik szybciej...haha. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ten cukier jest przerażający ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak. A mało kto czyta etykiety na produktach. Cukier jest nawet tam, gdzie pozornie się go nie spodziewamy, np. w ketchupie.

      Usuń
  3. Święto Nutelli ? Coś takiego...nie wiedziałam. Dla mnie zdecydowanie za słodka,wolę masło orzechowe(jemy z mężem). Moje dzieci nie jadały i nie jadają nutelli ze wzgledu na orzechy. Kiedyś robiłam coś w rodzju powideł śliwkowych z czekoladą-syn lubi do tej pory(już jest dorosły) Krem z kaszy jaglanej mnie zaintrygował,może sprubuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie miałam pojęcia, ale Agnieszka trzyma rękę na pulsie i zawsze ciekawostka jakaś nam wpadnie dzięki tym "niezwykłym świętom"...pozdrawiam. ps.polecam ten krem jaglany także w wersji jasnej do kaszy i mamoczonych daktyli, zamiast kakao/czekolady można dać pastę kokosową i użyć do złożenia pysznego deseru-pokruszone herbatniki nasączone kawą, mus, herbatniki z kawą, dżem np.truskawkowy i mus znowu...mocno schłodzić. Pyszne!

      Usuń
  4. Robiłam w zeszłym roku nutellę ze śliwek. Niespecjalnie mi smakowała, ale córka była wręcz zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci ciężko namówić na przetwory z owoców. Ten znika bez problemu :)

      Usuń
    2. Ja lubię zwyczajne dżemy czy powidła. Klasyczne do bólu. I mp ta jabłkowa "nutella" nie szczególnie mi posmakowala. Za to dzieciom? Bardzo.

      Usuń
  5. Nasze dzieci nie znają tego smarowidła, chociaz czasem miałabym smaka zeby kupić nutelle to wybieram dobro dzieci zeby jej nie poznały 😂 Moze kiedys zrobie którys z Waszych przepisów?! Ten z kaszy brzmi ciekawie 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje poznały inne przed "oryginałem" i całe szczęście. Bo te wszystkie dodatki uzależniają i trudno potem przekonać do smaku mmiej słodkiego etc.

      Usuń
  6. Oryginalną nutelkę miałam może raz. Może raz do roku dzieciaki kupią sobie w biedrze smarowidło ale nutellka i zjedzą łyżeczką na raz. Choćby dlatego że jest tak słodkie nie kupuję a jeśli zjada się to łyżeczką tym bardziej. Niech dżem lepiej zjedzą lub powidła jabłkowe czy śliwkowe:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) Jako mama, też wolę by dzieci zajadały się domowymi przetworami, a nie sztucznymi wytworami ze sklepu ;)

      Usuń