Strony

piątek, 25 czerwca 2021

Sezonowe Mamy - TRUSKAWKI DLA ZDROWIA I URODY!

Sezon truskawkowy w pełni, więc jak tego czasu nie wykorzystać i nie napisać o ich cudownych właściwościach? Wiem, że są nieliczne osoby, które albo nie lubią truskawek, albo są na nie uczulone, jednak chyba większość ludzi uwielbia te słodkie, soczyste i nieziemsko pachnące owoce. Nieodłącznie kojarzone z czerwcem, latem i wakacjami są niezastąpione do przygotowania deserów, gdyż można z nich przyrządzić pyszne torty, ciastka, ciasteczka, pierogi, naleśniki, drożdżówki, koktajle czy orzeźwiające smoothie. My również teraz tak je wykorzystujemy.


Pisząc o truskawkach chcę zwrócić Waszą uwagę na coś więcej niż ich kuszący wygląd, smak czy zapach. Spójrzcie do ich wnętrza i odkryjcie niezwykłą moc tych owoców, ponieważ ich spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę! Może wyda się Wam to nieprawdopodobne, ale faktem jest, że truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz witaminę PP, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji oraz regulują pracę układu pokarmowego. W truskawkach znajdziecie również bogactwo soli mineralnych, czy pektyny, które wpływają na przemianę materii i oczyszczanie organizmu. Zawarty w tych owocach fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby, a także poprawiają pracę mięśni. Dzięki wysokiej zawartości żelaza chronią przed anemią, wzmacniają organizm, a także korzystnie wpływają na włosy i cerę. Powinny być zatem podstawą kobiecej diety! Dzięki zawartości bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka, zaleca się truskawki osobom mającym kłopoty z wagą. Truskawki wspomagają walkę z reumatyzmem i artretyzmem, obniżają kwasowość moczu, są zatem niezastąpione przy problemach z nerkami, wątrobą czy kamieniach żółciowych. Dzięki zawartości fitocydów, związków o działaniu bakteriobójczym są niezastąpione podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej! Badania naukowe potwierdziły, że truskawki mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów. Wspomina się również o działaniu antynowotworowym. Wyciągi z truskawek stosuje się także w kosmetyce. Mają działanie bakteriobójcze, ściągające, a przede wszystkim rozjaśniające. Zachęcam do przygotowania rozświetlającej maseczki z truskawek w warunkach domowych. Wystarczy tylko rozgnieść truskawki widelcem, dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego i kilka kropli soku z cytryny. Nałożyć całość na twarz i się zrelaksować kilka minut. Możecie również przygotować z nich peeling oczyszczający do twarzy i ciała, jeśli wymieszacie je z brązowym cukrem.
Czy po tych wszystkich truskawkowych zaletach muszę Was dodatkowo zachęcać do spożywania tych owoców lub wykorzystywania ich w kosmetyce? Chyba nie! Pędźcie więc szybko po te letnie dobroci i wykorzystujcie je ma maksa! Wyciśnijcie z nich ostanie soki…Na urodę! Na samopoczucie! Na zdrowie!

A my je ostatnio tak wykorzystywałyśmy:

Ania z Zapiecka upiekła wspaniałe ciasto drożdżowe truskawkowo- agrestowe

z kruszonką:

ZosiaSadosia zrobiła pyszny mus czekoladowy z aquafaby, do którego idealnie pasowały soczyste truskaweczki,

 przyrządziła na deser krem truskawkowy na bazie żelatyny i jajek
oraz mus truskawkowy na bazie białek i śmietany kremówki:


Joanna&Art na obiad zrobiła makaron z serem i truskawkami:

Gdy zaczyna się sezon truskawkowy w domu tynki nie może  zabraknąć ciasta  "a'la biszkopt z truskawkami" z przepisu jej Mamy, który podajemy, bo może ktoś zechce skorzystać:
6-7 jaj, 3,5szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, 5 łyżek mleka, kostka margaryny...tynka ubiła pianę z białek, osobno utarła margarynę z cukrem i żółtkami, dodała resztę składników tj. śmietanę, mleko, mąkę i cukier waniliowy, ubitą pianę...wyłożyła na blaszkę i powtykała truskawki...ciasta z powodzeniem starcza na DUŻĄ blachę. Piecze się go ok. 45-50 minut w 180st.C do zrumienienia z wierzchu i suchego patyczka.


tynka udowadnia również, że truskawki są idealnym dodatkiem do koktajli i deserów.
Tutaj tylko swojskie kwaśne mleko, odrobina miodu płynnego i truskawki, wszystko zblendowane i schłodzone.
A deserki to udana pyszna improwizacja, która wyszła przy okazji zapowiedzi znajomych z rana, że przyjdą po południu...
W dużych miseczkach i pucharkach są 2 rodzaje jogurtu naturalnego-jeden wymieszany tylko z pastą sezamową tahini, drugi z miodem i kawą rozpuszczalną. Ułożyła warstwowo pokruszone herbatniki pełnoziarniste, truskawki, warstwę jogurtu z tahini i jogurt z kawą. Ozdobione zostały płatkami chabrów, mięty oraz czekoladową posypką.
Małe słoiczki to jogurt naturalny z miodem, cukrem waniliowym i żelatyną, na to galaretka z truskawkami. Wyszły pyszne, orzeźwiające deserki.

U mnie truskawki gościły w moim popisowym cieście pokrzywowym w postaci grubej warstwy musu:

Piekłyśmy też tartę z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką na Dzień Taty:
I jak co roku w lecie robię też kostki lodu z kawałkami truskawek,
 ten pomysł zawsze robi wrażenie na gościach:

Mam nadzieję, że Was zdrowo zainspirowałyśmy? Pozdrawiam serdecznie z truskawkowego pola!

 
Diars

2 komentarze:

  1. Mniam :) my głownie jemy je na świeżo bo tak truskawki smakują nam najlepiej chociaz ja tez lubie w galaretce :) ale Wasze propozycje deserowe rowniez pyszne :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa te truskawki. U nas w tym roku obrodziły jak nigdy. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń