Strony

piątek, 25 lutego 2022

PODWIECZOREK #62 - Gofry Belgijskie

 Witajcie! Niedawno moje Dzieciaczki zaserwowały na podwieczorek gofry z ciasta drożdżowego, które jak się okazało znane są jako Gofry Belgijskie. Powiem tak: nie znałam ich smaku, ale od razu skradły moje podniebienie! O ile często robię wszelkiego rodzaju racuchy, tak nigdy nie przygotowywałam ich w gofrownicy. Oczywiście rodzice pomogli milusińskim w przygotowaniu słodkiego podwieczorku.


Nie wiem, czy jedliście takie gofry? Jeśli nie to polecam spróbować, bo są przepyszne. Chrupiące, o smaku karmelu z kryształkami nierozpuszczonego cukru.

Do wykonania 1 porcji, czyli ok. 25 gofrów przygotujcie:

220 g rozpuszczonego masła (koniecznie śmietankowego!)

15 dkg drożdży

3 jaja

1/3 szkl. mleka

2 szkl. mąki pszennej (+/-)

3/4 szkl. grubego cukru 

1. Zróbcie rozczyn z letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odczekajcie aż wyrośnie.

2. Jajka roztrzepcie widelcem i wlejcie do nich ostudzone masło.

3. Dodajcie rozczyn, mąkę i dokładnie wymieszajcie. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.

4. Do ciasta wsypcie grube kryształki cukru i delikatnie przemieszajcie.

5. Nakładajcie łyżką placuszki na rozgrzaną gofrownicę i pieczcie. Uważajcie, aby się nie przypaliły, bo cukier będzie się karmelizował.

Gofry podawajcie z ulubionymi dodatkami, np. konfitura, dżem, cukier puder.

 

Moje dzieciaki zjadły ze wszystkim dostępnym naraz 😂

 

Polubiliśmy ten rodzaj gofrów i zagości on częściej w naszym menu, ba nawet na razie zastąpi gofry tradycyjne.

Życzymy smacznego i pozdrawiamy! Diars z Rodzinką

2 komentarze:

  1. Drożdżowych jeszcze nie jedliśmy i nie robilismy a gofry bardzo lubimy wiec pewnie wyprobujemy i Wasz przepis, dzieki!

    OdpowiedzUsuń