Strony

poniedziałek, 17 października 2022

Dyniowy październik - Dynia na talerzu i w słoiku

 Zapraszamy na kulinarny post o dyniach. Dziś parę sprawdzonych przez nas przepisów na potrawy z dyni a także konfitur.

Na początku zajrzymy do spiżarni gdzie JB przygotowała na zimę sałatki z dynią.

Składniki: obrana dynia (1kg), papryka (2szt.), cebula (3szt.), marchewki (3szt.), 1-2 łyżki soli, olej
Zalewa: szklanka octu winnego/jabłkowego, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 5 szklanek wody, szczypta ostrej papryki, 4 liście laurowe, parę ziaren ziela angielskiego
 
Przepis: 
Warzywa pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Wymieszaj w dużej misce , posól. Wszystkie składniki zalewy oprócz octu zagotuj. Potem dodaj ocet. Gorąca zalewą zalej warzywa i odstaw na 3h. Potem warzywa z zalewą przełóż do słoików. Na wierz każdego daj łyżkę oleju. Pasteryzuj ok. 20-30min.

Druga propozycja: purre z dyni 
Będzie doskonałą bazą do zrobienia zup, sosów, ciast itp.
Dynię rozkrawamy, pozbawiamy pestek. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem skórką do dołu. Pieczemy w temp.180 stopni 30-40min (aż będzie miękka). Potem ją wydrążamy, miksujemy blenderem, przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok.20 minut.

W spiżarni nie może też zbraknąć : pikantnych słupków z chili i czosnkiem
O nich już pisałyśmy. A przepis znajdziecie tu

Diars przygotowała dla Was Gulasz Dyniowy na niedzielny obiad. Idealny do ziemniaków lub ryżu. 
Aby go przyrządzić (dla 5 osób) potrzebujecie:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
pół małej obranej dyni hokkaido
10 pieczarek
1 dużą cebulę
2 duże marchewki
garść posiekanej natki pietruszki
garść świeżego tymianku
125 ml śmietanki 30 %
pół litra ugotowanego bulionu
mąkę do panierowania, sól, pieprz do smaku, masło do smażenia 
Pierś kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku, oprószamy w mące i w tymianku, smażymy na maśle. Odstawiamy.
Dynię kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Doprawiamy i podduszamy na maśle. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy podsmażoną pierś, zalewamy śmietanką, zagotowujemy do momentu zagęszczenia i całość posypujemy natką pietruszki.


W naszym poście, który pisałyśmy dla Was 3 lata temu pt. DYNIOWO
znajdziecie przepisy na:

-korzenny syrop dyniowy
-przyprawę dyniową
-curry z purre z dyni
-dyniowe ciasto z czekoladą i żurawiną
-dyniowe kajzerki
-sernik z dynią
-zupę dyniową
-piersi z kurczaka z pestkami z dyni
-zupa dyniowo-paprykowa
-chleb dyniowy
-dżem z dyni
-pieczona dynia z rozmarynem

Pozdrawiamy!
KTM

5 komentarzy:

  1. Ooo i pięknie, właśnie dostałam.olbrzymie dynie od sąsiadki bo u nas kicha w tym roku
    ... na bank coś wykorzystam, pure już w zamrażarce a część zjedzona w postaci racuchów ale ciekawie brzmi ta dynia na pikantno.... dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że skorzystasz z naszych przepisów

      Usuń
  2. Super. U nas głównie króluje zupa dyniowa i placki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa dyniowa u każdego zawsze troche inna ale równie pyszna a placki muszę wypróbować

      Usuń
  3. Ale apetycznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń