Strony

wtorek, 13 września 2016

Gotuj po domowemu- wrześniowo zdrowo dla przedszkolaka i ucznia

Witajcie w kolejnym odcinku sezonowego gotowania. Tym razem sezon na zdrowe dania dla przedszkolaka i ucznia, choć ten sezon to w zasadzie trwa przez okrągły rok. Ale może w ramach nowego roku szkolnego/ przedszkolnego warto ponownie przyjrzeć się temu, co jadają nasze dzieci? A może dzieci też chętnie pobawią się z nami w gotowanie?

karto_flana podaje dzieciom na deser zamiast słodkich batoników itp. serek-deserek


Dowolone owoce kroimy na kawałki i umieszczamy na dnie szklanki. Serek homogenizowany naturalny lub jogurt mieszamy z łyżeczką miodu, wykładamy na owoce, posypujemy dwolonymi orzechami.

Polecam także pełnoziarniste muffiny z jablkiem i płatkami owsianymi. dzieci zwykle lubią muffinki, więc może dadzą się namówić na te zdrowe?


na 12 sztuk:
240 ml maślanki
170 g płatków owsianych górskich
150 g rodzynek
240 g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 białka
3 łyżki płynnego miodu
1 średniej wielkości jabłko
Foremkę muffinkową wyłożyć papierowymi papilotami. W misce wymieszać maślankę, płatki owsiane i rodzynki. W innej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Do pierwszej miski z płatkami owsianymi dodać miód i białka, wymieszać. Wymieszać zawartość obu misek. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki muffinkowej. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze  175°C ( z termoobiegiem- 150 °C) ok. 20-25 minut.


No i jeszcze przepis na przekąskę z parówek i ciasta drożdżowego, którą każdy może przygotować wg. własnego pomysłu i zapakować do śniadaniowego pojemnika, albo zjeść przy odrabianiu lekcji.


Wystarczy zrobić ciasto drożdżowe takie jak na pizzę, albo posłużyć się gotowym. Pokroić w prostokąty i dać dzieciom wolną rękę oraz kilka parówek i innych dodatków:  np. ketchup, musztardę, suszoną cebulę, pomidory w plasterkach, paprykę pokrojoną na kawałki... Potem dzieci sklejają prostokąty i pieką w piekarniku :) Prawda, że proste?


tynka zachęca Was do wypróbowania prostych przepisów na domowe pieczywo:

bajgle orkiszowe
Przepis z tej strony <KLIK>

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 280 ml letniej wody
  • łyżeczka soli

  • oraz 
  • jajko
  • litr wody + łyżka cukru
  • dodatki np. mak, sezam
  • Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. W każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć. Tak uformowane bajgle kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
  • W garnku podgrzewamy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  • Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 15-17 minut.
  • Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.








Proziaki.
Na to smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu pieczywo zapraszałam Was już TU <KLIK>

Przepis zaczerpnięty z tej strony <KLIK>

(z poniższej ilości składników wychodzi 10 sporej wielkości "bułek" lub nawet 16 mniejszych)

1/2 kg mąki
1 jajo
szklanka kefiru
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru

Składniki ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy ciasto na 1 cm :) ...ciasto może wymagać podsypywania mąką i wykrawamy kształty. Smażymy po kilka minut do lekkiego zrumienia z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas proziaki sprawdziły się już w każdej wersji, jako dodatek do zupy (krupnik z pęczakiem), jako kanapka z warzywkami (rzodkiewka, rzeżucha, pomidor, papryka etc.) oraz na słodko z masłem i miodem :) a także nadziewane szynką i serem i dopiero smażone.
Każda wersja pyszna :)









A może słodka, zdrowsza wersja przekąsek dla dzieciaków? Np ciasteczka owsiane? Albo batoniki musli?

CIASTECZKA OWSIANE

pół kostki masła/margaryny
pół szklanki cukru (trzcinowy nada bardzo charakterystycznego posmaku)
1 jajo
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżka ekstraktu waniliowego
ok.20 dkg wymieszanej mąki orkiszowej i zmielonych płatków owsianych
posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ze sobą wymieszać. Uformować 2-3 rulony (zależy jaką wielkość ciasteczek chcecie uzyskać) owinąć je folią, schłodzić, kroić na plastry, ułożyć na papierze do pieczenia, piec około 10 minut w temp.170 st.C. W smaku do złudzenia przypominają pewne sklepowe bardzo popularne "zdrowe" ciasteczka.




BATONIKI OWSIANE
przepis od naszej blogowej koleżanki Diany <klik>

Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- szklanka bakalii 
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego. 
Masło, cukier i miód podgrzewamy do rozpuszczenia i zagotowania, gotujemy przez 2 minuty, następnie wsypujemy do rozpuszczonej masy płatki owsiane i bakalie tak by były nią dokładnie sklejone. Wykładamy formę folią spożywczą, na to wylewamy masę, wkładamy do lodówki, gdy stężeje i się zlepi kroimy na batoniki. 




A może FRYTKI?
Mogą być zdrowe? Myślę, że odpowiednio przygotowane: TAK!
tynka zaprasza zatem na pieczone frytki z ziemniaków, cukinii i batata.
dla 4 osób:
średnia cukinia
duży batat lub 2 średnie
4 ziemniaki
oliwa z oliwek -2-3 łyżki
sól
ulubione zioła

Warzywa obieramy, cukinię czyścimy z gniazda nasiennego.

Kroimy warzywa.
Ziemniaki układam na sitku i podgotowuję lekko na parze (nie robię tego specjalnie...mam garnek do gotowania na parze, zamiast gotować w nim wodę ;) gotuje np zupę a przy okazji piętro wyżej na parze dochodzą ziemniaki)
Cukinię i batata skrapiam oliwą z oliwek i lekko solę, dokładnie mieszam.
Frytki wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Posypuję ziołami przed pieczeniem albo po upieczeniu.
Piekę ok. 20 minut w temp.200 st.C.
Dzieciakom podałam z kotlecikiem, ogórkiem oraz sosem (na 4 porcje: 3 łyżeczki śmietany kwaśnej, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, sól do smaku, drobno posiekana natka pietruszki)






Wszelkie ciasteczka owsiane to samo zdrowie, dlatego Ania też swoim dzieciom przygotowuje je na słodką przekąskę do szkoły



Podstawowy przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25", ale najfajniejsze w nich jest to, że można dowolnie mieszać ulubione składniki i np. raz mieć je z dodatkiem słonecznika a raz z dynią, albo tym i tym i z czym jeszcze nam się podoba :)) Rodzynki możemy zamienić na żurawinę i też będzie pysznie :)

Składniki (przepis oryginalny):
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek
- 100 g mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 110 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego 
- 1 jajo kurze

Wykonanie:
1. roztopić masło; 2. włączyć piekarnik na 190 stopni; 3. połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (oprócz rodzynek); 4. do składników suchych wlać roztopione masło i roztrzepane widelcem jajo; 5. wszystko wymieszać i na końcu dodać rodzynki.

Pieczemy 15 minut, blaszkę wyciągamy i niecierpliwie czekamy aż ciasteczka wystygną :))))



Zapraszamy także do naszego wyzwania Zrobione z Mamą- Wiaj szkoło/ witaj przedszkole.



Pozdrowienia!
Zespół


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz