Na śniadanie, podwieczorek, czy nawet kolację...jako dodatek do zupy czy gulaszu...pyszne domowe ...
PROZIAKI :)
Po przepis sięgnęłam TU <KLIK>
Proziaki (z poniższej ilości składników wychodzi 10 sporej wielkości "bułek" lub nawet 16 mniejszych)
1/2 kg mąki
1 jajo
szklanka kefiru
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
Składniki ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy ciasto na 1 cm :) ...ciasto może wymagać podsypywania mąką i wykrawamy kształty. Smażymy po kilka minut do lekkiego zrumienia z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas proziaki sprawdziły się już w każdej wersji, jako dodatek do zupy (krupnik z pęczakiem), jako kanapka z warzywkami (rzodkiewka, rzeżucha, pomidor, papryka etc.) oraz na słodko z masłem i miodem :)
Każda wersja pyszna :)
Skusicie się?
Już je gdzieś kiedyś widziałam, w naszym regionie nie są znane. Miałam zrobić i zapomniałam, dzięki za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :)
UsuńU nas w domu na pewno zagoszczą jeszcze nie raz :)
Super pomysł i ciekawy przepis wypróbujemy
OdpowiedzUsuń