piątek, 1 kwietnia 2016

Podwieczorek # 6 - Proziaki

Na śniadanie, podwieczorek, czy nawet kolację...jako dodatek do zupy czy gulaszu...pyszne domowe ... 

PROZIAKI :)

Po przepis sięgnęłam TU <KLIK>

Proziaki  (z poniższej ilości składników wychodzi 10 sporej wielkości "bułek" lub nawet 16 mniejszych)

1/2 kg mąki
1 jajo
szklanka kefiru
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru

Składniki ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na stolnicy ciasto na 1 cm :) ...ciasto może wymagać podsypywania mąką i wykrawamy kształty. Smażymy po kilka minut do lekkiego zrumienia z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas proziaki sprawdziły się już w każdej wersji, jako dodatek do zupy (krupnik z pęczakiem), jako kanapka z warzywkami (rzodkiewka, rzeżucha, pomidor, papryka etc.) oraz na słodko z masłem i miodem :) 
Każda wersja pyszna :)





Skusicie się?

3 komentarze:

  1. Już je gdzieś kiedyś widziałam, w naszym regionie nie są znane. Miałam zrobić i zapomniałam, dzięki za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :)
      U nas w domu na pewno zagoszczą jeszcze nie raz :)

      Usuń
  2. Super pomysł i ciekawy przepis wypróbujemy

    OdpowiedzUsuń