Strony

wtorek, 21 lutego 2017

Gotuj po domowemu- lutowe ostatkowe szaleństwo

Dobry wieczór kochani! Zapraszamy na porcję tłustoczwartkowych i ostatkowych kulinarnych inspiracji :) Pamiętajcie, że w czwartek pączkami objadać można się do woli! :)

tynka zrobiła oponki z przepisu Mamy


Z tej ilości składników wychodzi 16 sztuk naprawdę wielkich oponek albo około 20-30 mniejszych, wszystko zależy od wielkości wykrawacza, ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na około 0,5-1 cm ( w zależności od grubości wyjdą albo bardzo puchate albo nieco cieńsze), wykrawamy koło i małe kółeczko w środku (kółeczka też smażymy :) wychodzi z tych środków spora miseczka kuleczek)
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumieniania, patyczkiem do szaszłyków przewracamy dna drugą stronę, lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.




karto_flana proponuje włoskie pączki tortelli dolci


Na ok. 20 sztuk:
42 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml mleka
500 g mąki
1 jajko
60 g miękkiego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
ok. 200 g dżemu np. truskawkowego
750 g smalcu do smażenia
Mleko ogrzać do letniej temperatury, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę. Następnie zagnieść ponownie na omączonym blacie, uformować długi wałek z którego robić male kulki, kulki nadziewać dżemem i zaklejać. Piec w mocno rozgrzanym tłuszczu (170°C) na zloty kolor często obracając (ok. 3-4 minuty). Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na bibule. Można obsypać cukrem pudrem.

Etoile prezentuje przepis na mini pączusie serowe :


 Składniki na ciasto :
- 2 serki homogenizowane po 140 g każdy, możne być tez jogurt grecki i aromat, bądź serek z wiaderka
- 2 duże jajka,
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia.

Pomagając sobie 2 łyżkami formujemy kuleczki i wkładamy na rozgrzany olej, ważne by smażyć na małym ogniu, pączki same się obracają ☺, jeśli olej jest świeży pączki są bardzo chrupiące, jeśli smażymy drugi raz na tym samym tłuszczu też są pyszne, ale bardziej " opite"

Na tłustoczwartkowe i ostatkowe spotkania przy słodkościach polecamy waniliową czekoladę na  gorąco.


Dla 4 osób:
800 ml mleka
1 laska wanilii
120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
cukier wg. uznania
Laskę wanilii przekroić i wyjąć maź, włożyć wraz z cala laska i cukrem wg. uznania do mleka i zagotować. Laskę wanilii wyjąć. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i ubić trzepaczką, aby powstała pianka. Rozlać do kubków.

Smacznego i tłustego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam serowe oponki :) dawno ich nie robiłam, dziękuję za przypomnienie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oponki -smak z dzieciństa i pączki z nadzieniem różanym. Może ktoś zna babciny przepis na takie nadzienie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamietam ze robiłam jako dziecko, musiałabym odnaleźć przepis...

      Usuń
  3. Ochhh!! Jak ja Kocham Pączki! Dlatego mojego Szymcia nazywam Pączuś mimo że Szczupły jest hihihi

    OdpowiedzUsuń