Strony

piątek, 18 października 2019

Domowy Zielnik - ROZMARYN

Rozmaryn to zioło, którego właściwości pierwsi docenili mieszkańcy obszarów śródziemnomorskich. Rozmaryn był uznawany przez nich nie tylko za roślinę leczniczą, lecz także za symbol miłości i wierności. Podczas ceremonii zaślubin panny młode często miały na głowie wianek z rozmarynu, a goście weselni otrzymywali gałązkę tej rośliny na znak miłości i lojalności. 
(źródło zdjęcia klik)

Dawniej gałązki rozmarynowe wykorzystywano także, by odpędzić "złe duchy" oraz koszmary nocne - uważano, że gałązka umieszczona pod poduszką przeniesie spokojny sen. Z kolei w szpitalach francuskich palono rozmaryn razem z owocami jałowca, aby oczyścić powietrze i zapobiec szerzeniu się infekcji. Rozmaryn, a zwłaszcza pozyskiwany z niego olejek rozmarynowy, wykazuje bowiem silne właściwości wiruso-, bakterio- i grzybobójcze. Poza tym rozmaryn i olejek rozmarynowy wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Rozmaryn od dawna stosowany był w tradycyjnej medycynie ludowej w leczeniu hiperglikemii. Jego przeciwcukrzycowe właściwości potwierdzono w wielu badaniach naukowych. Wykazały one, że ekstrakt z rozmarynu przyczynia się do wzrostu poziomu insuliny i obniżenia poziomu glukozy we krwi. (źródło <klik>)
A jak się ma sprawa z wykorzystaniem rozmarynu w naszej kuchni?
Zapraszamy na 
rozmarynowe kartofelki od karto_flanej

Dla 5-6 osób:
8 średniej wielkości kartofli
2 gałązki rozmarynu
4 szalotki
sol, pieprz, suszona papryka
1 łyżka oleju
Kartofle obrać, umyć, pokroić w ósemki. Szalotki obrać i pokroić w krążki, wymieszać z ziemniakami, olejem, solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na blaszana patelnię.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 30 minut, raz na jakiś czas mieszając. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanym rozmarynem. (zamiast rozmarynu smakują tez z tymiankiem)

Rozmaryn urozmaica też smak duszonych warzyw i filecików z kurczaka.


Dla 4 osób:
1 strąk czerwonej papryki
400 g ziemniaków
1 mała cukinia
1 cebula
600 g filetów z piersi kurczaka (moje były bardzo małe, ale można wziąć duże i pokroić w paski)
sól, pieprz
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Ziemniaki obrać i ugotować  w osolonej wodzie. Cukinie umyć i pokroić na cząstki. Paprykę umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać i posiekać na półkrążki. Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć 1 łyżką rozmarynu. Kartofle odcedzić, ostudzić, pokroić na ósemki. Na oleju usmażyć na rumiano filety z kurczaka, a w osobnej patelni na maśle podsmażyć kartofle, następnie dodać warzywa i usmażyć na chrupko. Dodać pozostały rozmaryn, doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety podawać z warzywami.

tynka

Pieczona pierś z kurczaka z kalafiorem
- pierś z kurczaka (podzielić na mniejsze cząstki)
-pół kalafiora (pokroić w plastry albo podzielić na różyczki)
-rozmaryn, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek.

Pierś kurczaka posypać rozmarynem, w miseczce wymieszać miód i musztardę, natrzeć dokładnie kawałki kurczaka miodowo-musztardową glazurą.
W osobnej misce dać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucić kalafiora, natrzeć go dokładnie oliwą.
Kurczaka i kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok 430-40 minut w temp. 180-190st.C Po tym czasie kalafior będzie jeszcze chrupki :)
Można podać z sosem czosnkowym lub koperkowym. 
(majonez, jogurt naturalny-w proporcji jaką lubicie, sól i pieprz do smaku, koperek lub czosnek)


I jeszcze pizza z mąki pełnoziarnistej, sosem czosnkowym z pieczoną dynią piżmową, serem pleśniowym i rozmarynem. Pyszna wyszła!


Ania wyszukała w swojej biblioteczce inspirująca księgę ziół a w niej nieoczywiste, oryginalne przepisy z użyciem rozmarynu, sami zobaczcie:






POZDRAWIAMY
Zespół KTM

2 komentarze:

  1. Ja lubię rozmaryn dodawać do ziemniaków pieczonych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używam rozmarynu ale widze ze warto zacząć :) dzieki !

    OdpowiedzUsuń