W ostatnim dniu naszej ziemniaczanej uczty zapraszam Was na podwieczorek! Dziś będą to krokiety z ziemniakami, parówką i serem zawijane w waflu, panierowane i smażone. To danie jest szybkie, proste, bardzo sycące i pyszne. Dzieciaki je uwielbiają, a wielką frajdę sprawi im na pewno pomoc przy przygotowaniu go! Oczywiście możecie zrobić te krokiety bez parówki i wtedy będzie doskonałe dla wegetarian. Do przygotowania krokietów (6 dużych sztuk) potrzebujecie:
6 ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 duże wafle tortowe
6 parówek
6 plastrów żółtego sera
tymianek, sól, pieprz
masło do smażenia cebuli,
jajka i bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej przeciśnięty czosnek.
2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i pognieść. Dodać cebulkę z czosnkiem i przyprawy i dokładnie wymieszać
Ze z waflami?! Pierwszy raz widze ale z chęcią wypróbuje ☺️
OdpowiedzUsuńTak. Dobrze widzisz,koniecznie zróbcie z dziećmi 😉
UsuńKiedyś robiłam takie krokiety i zapomniałam o przepisie...narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuń