piątek, 24 września 2021

Podwieczorek #57 - Krokiety ziemniaczane w waflu.

 W ostatnim dniu naszej ziemniaczanej uczty zapraszam Was na podwieczorek! Dziś będą to krokiety z ziemniakami, parówką i serem zawijane w waflu, panierowane i smażone. To danie jest szybkie, proste, bardzo sycące i pyszne. Dzieciaki je uwielbiają, a wielką frajdę sprawi im na pewno pomoc przy przygotowaniu go! Oczywiście możecie zrobić te krokiety bez parówki i wtedy będzie doskonałe dla wegetarian. Do przygotowania krokietów (6 dużych sztuk) potrzebujecie: 

6 ziemniaków

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 duże wafle tortowe

6 parówek

6 plastrów żółtego sera

tymianek, sól, pieprz 

masło do smażenia cebuli, 

jajka i bułka tarta do panierowania, 

olej do smażenia 

Sposób wykonania:

1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej przeciśnięty czosnek.

2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i pognieść. Dodać cebulkę z czosnkiem i przyprawy i dokładnie wymieszać

3. Wafle podzielić na dwie części. Na każdy wafel nakładać łyżką jeszcze gorące ziemniaki.

4. Na masie ziemniaczanej układać ser żółty oraz parówkę, a następnie całość dokładnie zrolować. Wafle świetnie się zwijają dzięki temu, że nakładane ziemniaki są gorące, dlatego róbcie to od razu po ugotowaniu ziemniaczków.
5. Każdy krokiet panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z każdej strony na złoto.
6. Gotowe krokiety odsączamy na ręczniku papierowym.
7. Jeszcze gorące podajemy z ketchupem lub surówką.
Zachęcam do spróbowania tej potrawy i życzę smacznego ziemniaczanego!

 
 

3 komentarze:

  1. Ze z waflami?! Pierwszy raz widze ale z chęcią wypróbuje ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Dobrze widzisz,koniecznie zróbcie z dziećmi 😉

      Usuń
  2. Kiedyś robiłam takie krokiety i zapomniałam o przepisie...narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń