Witajcie...
dzisiaj pomysł na jesienne muffinki a'la szarlotka.
Zwykle korzystam z przepisu podstawowego i go dowolnie w zależności od potrzeb czy zachcianek modyfikuję :)
Przepis
Muffinki z jabłkiem i cynamonem
(na około 10-15 babeczek średniej wielkości)
składniki suche:
1,5 szklanki mąki (ja użyłam po pół szklanki: pszennej, krupczatki i kukurydzianej ...ale użyjcie jakiej chcecie...ten przepis bardzo lubi modyfikacje)
nieco ponad pół szklanki cukru
cukier waniliowy
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
jedno jajo
mieszamy osobno suche i mokre składniki, następnie łączymy mieszając zwykłą trzepaczką
Jesiennym dodatkiem są w tym przepisie starte na grubych oczkach JABŁKA i do smaku CYNAMON...
Pieczemy w zależności od naszego piekarnika i wielkości babeczek ok 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni C.
My robiłyśmy z 1,5 porcji ;)
Oczywiście zachęcam do skorzystania z pomocy naszych dzieciaków :)
Moja Zosia (niespełna 2 lata) z wielką ochotą pomagała i to z jakim zaangażowaniem :)
Smacznego!!