sobota, 31 grudnia 2016

No to hop w ten Nowy Rok

Wszystkie z Klubu Twórczych Mam dziewczyny
składają naszym czytelniczkom  noworoczne życzenia:
zdrowia, szczęścia, powodzenia. 
Życzymy wielu twórczych pomysłów, 
jak najwięcej wspólnych chwil spędzonych z rodziną. 
Słońca nie tylko na niebie, ale i w Waszych sercach,
samych uśmiechniętych ludzi wokoło,
ale przede wszystkim spełnienia najskrytszych nawet marzeń 
i żeby rok 2017 był dużo lepszy od poprzedniego. 



Chcemy Wam też podziękować za to, że jesteście, że nas czytacie, komentujecie, bierzecie udział w naszych wyzwaniach i konkursach. Dzięki Wam wiemy, że to co robimy ma sens. To Wy dajecie nam kopniaka do działania.

Aby zamknąć stary rok chciałybyśmy podziękować też za zgłoszenie przepisu na maślane ciasteczka do naszej Zabawy "Poszukujemy najciekawszego przepisu retro" Violce. Kulinarna niespodzianka czeka na Ciebie, zatem zapraszamy do kontaktu na naszego maila.

W Nowy Rok ruszamy z nowymi pomysłami (szczegóły już wkrótce), także zapraszamy do śledzenia naszego bloga i strony na fb.


piątek, 30 grudnia 2016

Wyzwanie gościnnej projektantki- Karnawałowe szaleństwo

Witajcie kochani! Już tak niewiele pozostało do końca roku. Jednak mamy dla was jeszcze w tym starym roku kolejne wyzwanie od gościnnej projektantki, którą tym razem jest Aneta.


Cześć,
Mam nadzieję, że choć niektórzy kojarzą mnie w świecie blogowym jako Dasanda. Tak naprawdę mam na imię Aneta, jestem żoną i od niewiele ponad roku mamą. Na co dzień zajmuję się ziemskimi sprawami jak każdy. Jednak ciągle szukam wolnych chwil, w których pochłania mnie moja twórczość. Rękodzieło jest ze mną od zawsze tylko jego postać zmieniała się z pływem czasu. Zainteresowań mam wiele, niektóre można zobaczyć na blogu dasanda.blogspot.com. Znajdują się tam moje prace z różnych dziedzin, tj. decoupage, biżuteria, scrapbooking, trochę sutaszu, haftu… jednak największa moja miłość to jednak rysunek i malarstwo, które w ostatnim czasie trochę zaniedbałam. Uwielbiam również robić różne ciasta i desery, choć i gotowanie pomału też daje mi przyjemność. Nie chcę się ograniczać, dlatego staram się rozwijać, poznawać nowe techniki i udoskonalać to co już robię.









Mam okazje zaprosić Was na moje wyzwanie. Pomysłów było wiele, ale trzeba iść z czasem i postawiłam na karnawał. Dlatego też tematem jest:

Karnawałowe szaleństwo 

Moje przykładowe prace




W ramach tej zabawy przygotowałam nagrodę: trochę przydasi, cekinów, wstążek, kwiatów robionych przeze mnie oraz jedne z inspirujących kolczyków, z pięknym czerwonym połyskiem





Zapraszam serdecznie do wspólnej zabawy.

Jakie cudowne prace, prawda? I nagroda też wspaniała! Zapraszamy zatem gorąco do wzięcia udziału w wyzwaniu. Tutaj banerek dla uczestników:




A tutaj możecie sobie przypomnieć zasady wyzwań: Zasady Wyzwań

Miłej zabawy

Zespół



środa, 28 grudnia 2016

Sylwestrowe przekąski.

Witamy Was kochane Mamy po świętach ☺ zapewne brzuszki są pełne i na smakołyki ciężko patrzeć, ale przed nami ostatnia noc w tym roku.
Wobec tego mamy dla Was kilka propozycji na sylwestrowe przekąski ☺

Tynka zaprasza Was na "zupkę tajską"...mała miseczka pełna smaku i aromatu :)

- podwójna pierś z kurczaka (indyka)
- 1/2 kg pieczarek
- pędy bambusa (w puszcze lub słoiku)
- kiełki fasoli (w puszce lub słoiku)
- pół małej kapusty pekińskiej
- 2 puszki mleczka kokosowego
- mieszanka ziołowa o ostrym smaku z płatkami czosnku, imbirem, trawą cytrynową i ostrą papryką (albo małe suszone papryczki chili lub piri piri lub inne)
- sos sojowy, sól, pieprz, olej do smażenia
- 2 litry wody lub czystego dowolnego bulionu (warzywnego lub mięsnego)
-szczypior, kolendra lub pietruszka do posypania na talerzu

Wodę/bulion wlać do garnka. Pierś pokroić w drobną kostkę usmażyć, doprawić solą i ostrą papryką. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pieczarki małymi partiami do zrumienia (wtedy w smaku smaczniejsze są w zupie). Podsmażonego kurczaka i pieczarki dodać do wody/bulionu. Następnie dodać mleczko kokosowe, kiełki, pędy i pokrojoną kapustę pekińską, doprawić resztą przypraw.
Zupka w smaku powinna być ostra a mleczko kokosowe łagodzi ostrość. Posypać ulubionym zielskiem :)
Pyszna, sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca zupka :)  






Etoile przygotowała dla Was mięsko oraz sałatki i sosik:

Pieczony schab:
1 kg schabu
Ulubione przyprawy ( u mnie to zazwyczaj pieprz, sól, słodka i ostra papryka, czosnek, gotowa przeprawa gyros, czasem imbir, kurkuma i cytryna)

Mięso przyprawiamy dzień wcześniej i zostawiamy w lodowce na co najmniej 12 godzin. Pieczemy w temp 150 - 170 C, różne są szkoly liczenia czasu podczas którego mieso powinno być w piekarniku 1 godzina na 1 kg, lub 8 - 10 minut na 1 cm wysokości mięsa. 
Najważniejsze by mięso do wystygnięcia pozostalo w ciepłym piekarniku dzięki temu bedzie soczyste. 

  

Pieczeń:
Pół kg mięsa mielonego ( wieprzowego lub drobiowego)
Worek ugotowanej kaszy jaglanej
20 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
Cebula,
Czosnek,
Sol, pieprz, papryka slodka i ostra, majeranek 
Jajko
Żółty ser 

Drobno pokrojone pieczarki, paprykę i cebule lekko podsmażamy, nadmiar płynu odlewamy. Gdy warzywa ostygną mieszamy z surowym mięsem, zimną kaszą, dodajemy jajko, czosnek i przyprawy, wyrabiamy i odstawiamy do lodowki na kilka godzin - najlepiej na calą noc. Przekladamy do natłuszczonej keksówki pieczemy 90 minut w temp 170 C, przed końcem wierzch wykładamy plasterkami zółtego sera, trzymiemy w piekarniku do rozpuszczenia. 
Pieczeń nadaje się zarówno do spożywnia na ciepło np z frytkami czy ziemniakami jak i na zimno. 



Sałatka ryżowa:

1 worek ryżu - biały bądź naturalny,
Pół kg ogórków kiszonych
Duży por - biała część
6 ugotowanych na twardo jajek,
30 dag konserwowej szynki

Warzywa, szynkę i jajka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z majonezem. 



Moja wersja sałatki "Gyros":

1 podwójna pierś z kurczaka,
Kapusta pekińska
Ulubione warzywa ( u mnie pomidor, ogorek zielony, papryka, kukurydza, czerwona fasola, cebula),
Przyprawa gyros
Majonez, keczup

Mięsko kroimy w kosteczkę, dodajemy ok. pół opakowania przyprawy, warzywa kroimy drobno, mieszamy i pozostawiamy na sitku do odsączenia. W tym czasie smażymy kurczaka na złocisty kolor, szatkujemy kapustę.
Półmisek wykładamy kapustą, na to warzywa, ostudzone mięso, przykrywamy sosem z majonezu i keczupu.



Sos czosnkowy:

1 jogurt naturalny typu greckiego,
2 lyzki majonezu,
Co najmniej 4 spore ząbki czosnku,
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka,

Składniki łączymy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.



karto_flana przygotowała przekąski z bułkami

Bułki nadziewane pieczarkami i szynką


Na 10 sztuk:
250 g szynki gotowanej
250 g pieczarek
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
sól, pieprz
1 duży ziemniak
25 g drożdży
200 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Szynkę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na oleju podsmażyć szynkę, następnie dodać pieczaki i i udusić razem. Pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, wsypać rozmaryn lub tymianek i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Ziemniaka obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i mocno odparować. Ostudzić nieco i rozgnieść widelcem. Wymieszac z drożdżami, wodą, cukrem i 1,5 łyżeczki soli. Dodac mąkę, wyrobić ciasto i odstawic do wyrosnięcia pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podzielić na 10 czesci. W środku każdej części ukladać nadzienie i formować bułeczki. Ukladać na blasze wylożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 15-20 minut. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C.



Bułki na ciepło z serkiem, pieczarkami, cukinią  i z dymką


Dla 4 osób:

1 średnia bagietka lub 4 bułki kajzerki
150 g pieczarek
300 g cukini
1 pęczek dymki
100 g serka kanapkowego o smaku ziołowym
2 łyzki oleju
sól, pieprz

Bagietkę pokroić na 8 częśći, a kajzerki na połowy. Posmarować serkiem. Pieczarki oczyscić i pokroić na plasterki. cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dymke pokroić w krążki razem ze szczypiorem. Na patelni rozgrzac olej. wrzucic pieczarki i podsmażyć 2 minuty, dodac cukinię, smażyć kolejne dwie minuty. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z posiekana dymka i już nie smażyć. Rozłożyć na pieczywo i od razu podawać.


Zielone bruschety


Dla 4 osób:
1 cebula
1 łyżka masła
250 ml bulionu warzywnego
1 duży kartofel
2 łyżeczki siekanych listkow tymianku, lub suszonych
150 g mrożonego groszku zielonego
159 g śmietany creme fraiche
sól, pieprz
1 bagietka

Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać bulion i zagotować. Obrać kartofla, pokroić w kostkę i dodać do cebuli wraz z siekanym tymiankiem. Gotować ok. 10 minut. Dodać groszek i dalej gotować ok. 6 minut. Przecedzić, bulion zostawić na później. Warzywa zmiksować blenderem, dodać śmietanę i 2 łyżki bulionu, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, upiec na chrupko w piekarniku, posmarować kremem z groszku. Moża pokropić oliwą z oliwek.


No i jeszcze poropozycja na sylwestrowe toasty, czyli caipirinha- drink rodem ze slonecznej Brazylii


Na dwie szklanki po 200 ml
2 limetki
12 łyżeczek brązowego cukru
200 ml białego brazylijskiego rumu Cachaca
pokruszony lód
100 ml wody gazowanej

Limetki umyć, pokroic na ósemki i włożyć po połowie do szklanek. Zasypać w każdej szklance 6 łyżeczkami brązowego cukru i rozgnieść drewnianym tłuczkiem (ewentualnie widelcem). Do każdej szklanki wlać 100 ml rumu i 50 ml wody gazowanej, dopelnić pokruszonym lodem.



Smacznego !
Napiszcie co Wy planujecie w tym roku przygotować na ten wyjątkowy wieczór ?

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Podróże małe i duże - Świąteczne szopki

Witajcie! Jak Wam upływają Święta?
My zapraszamy Was dzisiaj do odwiedzenia i obejrzenia w kościołach świątecznych szopek. Może w w Waszym pobliskim kościele, może w kaplicy, albo w domu opieki, szkole... Może zechcecie je nam pokazać. A może same zrobiłyście szopkę i ozdabia teraz Wasz dom? Albo zrobiłyście kartkę z motywem szopki?
 Pod koniec wpisu czeka na Was żabka.

 Oto, jakie ciekawe szopki odwiedziły dziewczyny z naszego zespołu.

Ela karto_flana chciałaby Wam pokazać szopkę z kościoła we własnej parafii w małej miejscowości w Bawarii niedaleko Straubing.


A także scenę bibiliją z kościoła Karmelitów Straubing, w Bawarii.


Jeśli będziecie w okolicach Gniezna, skąd pochodzi Ania możecie odwiedzić niewielką miejscowość Pawłowo, w której na terenie mini zoo na czas adwentu i Świąt Bożego Narodzenia (do święta Trzech Króli) organizowana jest żywa szopka, przy której można spotkać różne zwierzęta (żródło zdjęć http://gniezno.naszemiasto.pl/).

Pawłowo: żywa szopka - największa w  kraju

Pawłowo: żywa szopka - największa w  kraju

Pawłowo: żywa szopka - największa w  kraju

Pawłowo: żywa szopka - największa w  kraju

W Gdańsku zarówno do obejrzenia żywej szopki, jak i szopki ruchomej, tradycyjnie zapraszają Franciszkanie. O ruchomej szopce poczytacie tutaj.

Wiola sama zrobiła szopkę


A tu już zdjęcia z wizyty w Ibramowicach koło Krakowa, gdzie w klasztorze sióstr Norbertanek stoi ruchoma szopka urozmaicona o ciekawe efekty świetlne i dźwiękowe.









oraz szopka na rynku w Mikołowie


tynka z dzieciakami pomagała ustawiać szopkę w szpitalu im. Józefa Dietla w Krakowie.
 To już taka tradycja rodzinna :)





Pozdrawiamy i czekamy na Wasze szopki... Czekamy do Trzech Króli :)

Zespół
KTM

sobota, 24 grudnia 2016

Świąteczne życzenia

Kochani! Już za klika godzin usiądziemy do wigilijnych stołów, odpakujemy prezenty, zaśpiewamy kolędy... Życzymy wam, aby  te święta upłynęły wam w cudownej, spokojnej rodzinnej atmosferze, aby były niezapomniane... takie na które potem czeka sie przez cały rok...

Wszystkiego dobrego dla Was i Waszych bliskich :)


Zespół