Taki zwykły omlecik robiony dla mojej pociechy na śniadanko, bo ostatnio zwykłe kanapeczki są bee, tak więc mama prześciga się w pomysłach co by tu..... I powstał omlecik "zdrowy", bo zamiast mąki pszennej używam mąki owsianej i pełnoziarnistej.
Składniki:
1 jajko
2 czubate łyżki mąki owsianej
1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki cukru (najlepiej brązowy)
szczypta soli
Biało oddzielam od żółtka i ubijam (stopień ubicia zależy od wyspania i czasu na śniadanko, jeżeli ktoś chce super puszystego omleta w tym punkcie wyciąga mikser) do ubitego żółtka dodaję cukier i jeszcze chwilę ubijam na koniec żółtko. Do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie łyżką mieszam aby nie zatracić puszystości piany. Całość wędruje na patelnię. Smażę na złoto i podaję z tym co akurat pod ręką. Dziś to był dżem z arbuza.
Uwaga jeżeli lubicie bardzo puszyste omlety zmieńcie proporcje na pól na pół mąka owsiana i pszenna.
Odnośnie mąki owsianej jest na pewno dużo zdrowsza od pszennej.
Ziarno owsa zawiera węglowodany, wśród których najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.
Dlatego dla Naszych pociech i dla Nas taka mąka to cenne źródło zdrowia.
Ponieważ nie mogłam znaleźć mąki owsianej w sklepie, zmieliłam płatki owsiane.
Często wypiekam chleb z dodatkiem tej mąki a także z całymi płatkami owsianymi. Polecam!