Strony

piątek, 25 marca 2022

PODWIECZOREK #63 - tarta z czerwoną kapustą.

Dzisiaj mam dla Was propozycję podwieczorku z nietypowym farszem, a mianowicie z farszem z czerwonej kapusty. Na takie połączenie wpadłam z moimi uczniami na naszych zajęciach, gdy marudzili, że nieprzepadają za duszoną kapusta czerwoną.
Oto efekty :)

Bedziemy potrzebować :

Składniki na ciasto:
  25 dag mąki
15 dag masła
jajko
1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie:
1/2 kg czerwonej kapusty
duża cebula
 jabłko
20 dag boczku wędzonego
2 jajka
 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
 sól
 pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm.
Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 10 minut.
Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 15 minut.
Kapustę poszatkuj i obgotuj w osolonym wrzątku (około 10 minut).
Następnie zakwaś kwaskiem i odcedź.
Cebulę i boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na oleju.
Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
W misce wymieszaj: kapustę, boczek z cebulą i jabłko.
Dopraw solą i pieprzem.
Do masy dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.
Masę wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.
 

A oto foto relacja:









Mam nadzieję, że spodoba Wam się taka propozycja. 

A z okazji dzisiejszego dnia, czyli Dnia Gofra przypominam przepisy na gofry, które znajdziecie na naszym blogu- tu.

Życzę smacznego!!!

Pozdrawiam


ZosiaSadosia




3 komentarze: