Dzisiaj mam dla Was propozycję podwieczorku z nietypowym farszem, a mianowicie z farszem z czerwonej kapusty. Na takie połączenie wpadłam z moimi uczniami na naszych zajęciach, gdy marudzili, że nieprzepadają za duszoną kapusta czerwoną.
Oto efekty :)
Bedziemy potrzebować :
Składniki na
ciasto:
25 dag mąki
15 dag masła
25 dag mąki
15 dag masła
jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli
Na
nadzienie:
1/2 kg czerwonej kapusty
duża cebula
jabłko
20 dag boczku wędzonego
2 jajka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 kg czerwonej kapusty
duża cebula
jabłko
20 dag boczku wędzonego
2 jajka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta szybko
zagnieć, rozwałkuj i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm.
Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na
10 minut.
Następnie wstaw ciasto do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 15 minut.
Kapustę poszatkuj i obgotuj w osolonym
wrzątku (około 10 minut).
Następnie zakwaś kwaskiem i odcedź.
Cebulę i boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na oleju.
Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
W misce wymieszaj: kapustę, boczek z cebulą i jabłko.
Dopraw solą i pieprzem.
Do masy dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.
Masę wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.
Cebulę i boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na oleju.
Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
W misce wymieszaj: kapustę, boczek z cebulą i jabłko.
Dopraw solą i pieprzem.
Do masy dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.
Masę wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.
A z okazji dzisiejszego dnia, czyli Dnia Gofra przypominam przepisy na gofry, które znajdziecie na naszym blogu- tu.
Życzę smacznego!!!
Pozdrawiam
Czytam ten przepis ze smakiem. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne.
UsuńNie przepadam za daniami z kapusty, poza bigosem, ale poczytam, dzieki !
OdpowiedzUsuń