Strony

czwartek, 3 listopada 2022

Podwieczorek #69 - SMAŻONE BANANY w SOSIE KARMELOWYM

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w szkoleniu z kuchni roślinnej i jdenym z przysmaków jakie tam powstały były
BANANY W CIEŚCIE Z SOSEM KARMELOWYM. 

Smażone banany w cieście to bardzo proste danie. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, lekko kwaskowe (bo smażone banany taki mają smak), a najlepiej smakują z domowym sosem karmelowym.

Domowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy w serników i szarlotek. A ja polecam go do smażonych bananów w cieście. Gwarantuję, że posmakuje on nie tylko najmłodszym, wystarczy odrobina cierpliwości.

Składniki

200g cukru

80g masła

120g śmietany kremówki

szczypta soli

Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.

Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.

Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje.

U mnie nie postał tyle  :)

Gdy mamy sos- przygotowujemy ciasto:

Składniki:

olej

mąka

mleko

jajka

cukier

sól

 banany

Przygotowanie:

Z mleka, mąki, jajek, cukru, soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Musi być bardziej gęste niż na naleśniki. Aby ciasto po usmażeniu było bardziej chrupiące polecam dać trochę mąki ziemniaczanej lub z tapioki.

Olej podgrzewamy do ok 180 stopni we frytkownicy lub garnku.

Banany kroimy w kawałki długości ok średnicy banana (można pociąć wedle uznania w plasterki lub większe kawałki - niektórzy zostawiają banany w całości).

Pocięte kawałki banana maczamy w mące, a następnie w cieście i dodajemy na rozgrzany olej.

Po paru minutach gdy ciasto się zezłoci wyciągamy wszystko i odsączamy z oleju.

Banany w cieście podajemy z sosem karmelowym. 

Dla przełamania smaku można podać takie banany z lodami cytrynowymi. 

Ja pierwszą wersją mam podaną z wegańską cytrynową bezą z aquafaby- przepis innym razem :)


SMACZNEGO!!!


ZosiaSadosia




4 komentarze:

  1. ciekawy przepis i na pewno smaczne takie banany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow mniam 😉 zapiekam banany w naleśnik zawinięte ale te pewnie jeszcze lepsze 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, obłedne połączenie kwaskowy banan i słodki sos

      Usuń