Niedawno miałam okazję uczestniczyć w szkoleniu z kuchni roślinnej i jdenym z przysmaków jakie tam powstały były
BANANY W CIEŚCIE Z SOSEM KARMELOWYM.
Smażone banany w cieście to bardzo proste danie. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, lekko kwaskowe (bo smażone banany taki mają smak), a najlepiej smakują z domowym sosem karmelowym.
Domowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy w serników i szarlotek. A ja polecam go do smażonych bananów w cieście. Gwarantuję, że posmakuje on nie tylko najmłodszym, wystarczy odrobina cierpliwości.
Składniki
200g cukru
80g masła
120g śmietany kremówki
szczypta soli
Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.
Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.
Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje.
U mnie nie postał tyle :)
Gdy mamy sos- przygotowujemy ciasto:
Składniki:
olej
mąka
mleko
jajka
cukier
sól
banany
Przygotowanie:
Z mleka, mąki, jajek, cukru, soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Musi być bardziej gęste niż na naleśniki. Aby ciasto po usmażeniu było bardziej chrupiące polecam dać trochę mąki ziemniaczanej lub z tapioki.
Olej podgrzewamy do ok 180 stopni we frytkownicy lub garnku.
Banany kroimy w kawałki długości ok średnicy banana (można pociąć wedle uznania w plasterki lub większe kawałki - niektórzy zostawiają banany w całości).
Pocięte kawałki banana maczamy w mące, a następnie w cieście i dodajemy na rozgrzany olej.
Po paru minutach gdy ciasto się zezłoci wyciągamy wszystko i odsączamy z oleju.
Banany w cieście podajemy z sosem karmelowym.
Dla przełamania smaku można podać takie banany z lodami cytrynowymi.
Ja pierwszą wersją mam podaną z wegańską cytrynową bezą z aquafaby- przepis innym razem :)
SMACZNEGO!!!
ZosiaSadosia
ciekawy przepis i na pewno smaczne takie banany :)
OdpowiedzUsuńWow mniam 😉 zapiekam banany w naleśnik zawinięte ale te pewnie jeszcze lepsze 😉
OdpowiedzUsuńPolecam, obłedne połączenie kwaskowy banan i słodki sos
UsuńBardzo lubię pieczone banany.
OdpowiedzUsuń