Mąka
pszenna 250 g
Cukier
27 g
Sól
5 g
Mleko
75 g
Woda
75 g
Drożdże 8 g
Masło 150 g (nie dodajemy do wszystkich składników)
Wszystkie składniki muszą być schłodzone.
Cukier
wymieszaj z mlekiem, wodą i drożdżami w dzieży do miksera- odstaw na 10 minut
Następnie
hakiem wyrób ciasto dosypując mąkę do momentu, aż będzie odklejać się od ścian
misy. Opcjonalnie dodać jeszcze mąkę gdyby masa była za rzadka.
Ciasto
schładzamy.
Masło kroimy w paski. Masło
zamykamy w cieście składamy i wałkujemy 3x3.
Rozwałkować na kwadrat, posmarować żółtkiem i posypać cukrem u mnie trzcinowym, a następnie na 2/3 szerokości rozłożyć jagody i ciasto zwinąć w rulon, następnie pokroić na 3-4 cm kawałki posmarować żółtkiem po wierzchu i posypać cukrem trzcinowym- piec min w 180 stopniach ok 15 min.
Mi z jagodami zawsze się kojarzył czerwiec. Uwielbiam ich smak z śmietaną i cukrem, albo w pierogach.
OdpowiedzUsuńMniam. Też robimy Drożdżowe jagodzianki 😀😃🙂
OdpowiedzUsuń