czwartek, 20 lipca 2023

Podwieczorek # 78: Jagodzianki

 Mamy lipiec, a ten miesiąc szczególnie kojarzy się z jagodami. Dlatego też proponuję Wam domowe jagodzianki, świetne nie tylko na podwieczorek.


Ciasto na jagodzianki zrobiłam półfrancuskie:
 Będziemy potrzebować:

Mąka pszenna 250 g

Cukier 27 g

Sól 5 g

Mleko 75 g

Woda 75 g

Drożdże 8 g

Masło 150 g (nie dodajemy do wszystkich składników) 

Wszystkie składniki muszą być schłodzone. 

Cukier wymieszaj z mlekiem, wodą i drożdżami w dzieży do miksera- odstaw na 10 minut

Następnie hakiem wyrób ciasto dosypując mąkę do momentu, aż będzie odklejać się od ścian misy. Opcjonalnie dodać jeszcze mąkę gdyby masa była za rzadka.

Ciasto schładzamy.

Masło kroimy w paski. Masło zamykamy w cieście składamy i wałkujemy 3x3.

Rozwałkować na kwadrat, posmarować żółtkiem i posypać cukrem u mnie trzcinowym, a następnie na 2/3 szerokości rozłożyć jagody i ciasto zwinąć w rulon, następnie pokroić na 3-4 cm kawałki posmarować żółtkiem po wierzchu i posypać cukrem trzcinowym- piec min w 180 stopniach ok 15 min.


Tak wyglądały wyciągnięte prosto z piekarnika.

Jagodzianki wyszły przepyszne!


Smacznego!

ZosiaSadosia


2 komentarze:

  1. Mi z jagodami zawsze się kojarzył czerwiec. Uwielbiam ich smak z śmietaną i cukrem, albo w pierogach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Też robimy Drożdżowe jagodzianki 😀😃🙂

    OdpowiedzUsuń