Choć w tym roku, karnawał jest dość krótki, bo już w połowie lutego się kończy, to jednak trochę czasu zostało. A jak karnawał, to oczywiście tańce, hulanki
i pyszne jedzenie.. Oczywiście jak najbardziej kaloryczne. Nie może zabraknąć pączków, faworków i innych tłustoczwartkowych pyszności, ale nie tylko..
Jeśli organizujecie jakąś imprezę i nie macie pomysłu na słodkie przekąski,
oto kilka naszych propozycji:
Pyszne trzyskładnikowe ciasteczka z Nutelli:
Źródło <link>
Składniki:
- 300 g Nutelli
- 140 g mąki
- jajko
Składniki zagnieść w jednolitą masę, uformować kulki, ułożyć na blaszce
i lekko przygnieść. Piec 8 - 10 min w temp. 180 st. Celsjusza, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Wegańskie jagodzianki:
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego
- 100 g cukru trzcinowego ( może być też zwykły )
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 400 g borówek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Na kruszonkę:
- 50 g cukru
- 50 g masła roślinnego
-75 g mąki pszennej
Ja używam mleka sojowego waniliowego, ale może być inne.
A jeśli mamy ochotę, to zamieniamy nadzienie na takie nie-wegańskie..
po prostu dajemy Nutellę i też są pyszne.
Mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki mieszamy w misce i odstawiamy,
żeby drożdże ruszyły. Potem dodajemy resztę mąki, roztopione masło,
sól i wyrabiamy na jednolite ciasto. Odkładamy na 20 min do wyrośnięcia.
W tym czasie mieszamy składniki na nadzienie i składniki na kruszonkę.
Po tym czasie formujemy owalne placuszki (ok. 12 szt.) i nakładamy 1-2 łyżki nadzienia. Sklejamy brzegi i robimy z nich takie owalne bułeczki.
Układamy na blaszce w większych odstępach, bo jeszcze urosną.
Zostawiamy jeszcze na 10 - 15 min. Później smarujemy mlekiem roślinnym, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st.
Wychodzą megamiękkie i przepyszne. Przepis zaczerpnięty z TEJ strony.
Rogaliki z piwem:
Źródło <link>
Składniki:
- 1/2 szkl. piwa
- 2 szkl. mąki
- 25 dag masła
- marmolada na nadzienie
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki połączyć w jednolite ciasto, rozwałkować i podzielić
na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć odrobinę marmolady i zwinąć w rogalik.
Piec pół godziny w temp. 180 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Pączki z serka Danio:
Źródło <link>
Składniki:
- 2 serki Danio ( ale z 3 wydaje mi się, że wychodzą bardziej miękkie)
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka wódki, spirytusu lub octu
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Można formować przy użyciu talerza
z olejem, bo ciasto wychodzi dość kleiste. Ja jednak wolę takie nieidealne - nabieram na łyżeczkę uprzednio zanurzoną w gorącym oleju i wkładam do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor, aczkolwiek pączki przewracają się same.
Cokolwiek z ciasta francuskiego:
Źródło <link>
Coś, co bardzo lubię, gdy nie mam czasu i żadnego pomysłu.
Z ciasta francuskiego można zrobić rogaliki z różnorakim nadzieniem, nadziewane pierożki, czy ciasteczka "z okienkiem". Wystarczy gotowe ciasto francuskie
i nadzienie - dżem, kandyzowane owoce lub po prostu czekolada i odrobina wyobraźni. Potem do piekarnika na 15 - 20 min, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i gotowe!
Pozdrawiam,
Beautiful blog
OdpowiedzUsuńPlease read my post
OdpowiedzUsuńMniam, koniecznie muszę w tym roku te paczusie zrobić, kiedyś robiłam i bardzo nam smakowały 😀😃🙂
OdpowiedzUsuń