Strony

piątek, 22 czerwca 2018

Sezonowe mamy - OWOCOWE LATO

Przed nami owocowy czas...lato to smak soczystych i pełnych słońca owoców: czereśni, arbuza, wiśni, porzeczek, truskawek, malin, jagód, brzoskwiń...




Oto niektóre z naszych propozycji na wykorzystanie tych letnich owoców.


karto_flana upiekła muffinki z malinami






Na 12 sztuk:
100 g serka twarogowego (typu Philadelfia)
4 łyżki dżemu malinowego
150 g malin
280 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
80 ml oleju słonecznikowego
300 g jogurtu naturalnego 3,5%
Wymieszać serek i dżem malinowy.
Wymieszać maliny, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczona. Osobno wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Następnie dodać sypkie składniki i bardzo krótko wymieszać.
Papierowe foremki do muffinków umieścić w zagłębieniach formy do pieczenia, każdą napełnić do połowy ciastem, następnie włożyć łyżeczkę malinowego twarożku i przykryć ponownie ciastem. Piec nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.


a także muffinki kakaowe z czereśniami






Na 12 sztuk
250 g mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 opakowania proszku do pieczenia (Ok. 2 łyżeczki)
szczypta soli
125 g cukru
2 jajka
75 ml oleju
150 g jogurtu naturalnego
50 ml lemoniady cytrynowej
skorka otarta z 1 cytryny
200 g czereśni (waga po wypestkowaniu)
Składniki sypkie (mąka, kakao, sól, proszek do pieczenia i cukier) wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre (jajka, olej, jogurt, skórka z cytryny i 50 ml lemoniady cytrynowej). Obie części szybko połączyć, nie mieszać zbyt długo, dodać obsypane mąką wypestkowane czereśnie i nakładać łyżką ciasto do foremek muffinowych. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C9 ok. 25-30 minut


tynka zaprasza na:
Pancakes z truskawkami i koktajl truskawkowy:
Koktajl to oczywiście maślanka, truskawki i ewentualnie odrobina miodu lub cukru.
Pancakes to nasz ulubiony przepis stąd <klik>


2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
3 łyzki cukru
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g rozpuszczonego masła


Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, smażyć/piec na suchej patelni z nieprzywierającym dnem.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas świeże truskawki, jogurt naturalny i miód.




Galaretka z czereśniami oraz biszkoptowe omleciki z domowym czereśniowym dżemem i bitą śmietaną:
Galaretkę przygotowałam według opisu na opakowaniu, salaterki wypełniłam wydrylowanymi czereśniami, zalałam tężejącą galaretką. Ozdobiłam kleksem bitej śmietany i listkami mięty.
Na 8 omlecików:
3 jajka
2 łyżki cukru drobnego
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, dobrze połączyć białka z cukrem, dodać żółtka, wymieszać, dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia, łyżką rozłożyć 4 placki omlecików. Piec dosłownie kilka minut w temp.170-180 st.C (wszystko zależy od piekarnika) po wyciągnięciu upieczonych omlecików, jeszcze ciepłe złożyć w pół (żeby nie pękły) i odstawić. Z drugą turą postąpić tak samo. Gdy omleciki ostudzą się, posmarować je dżemem czereśniowym i napełnić bitą śmietaną.




Drożdżowe ciasto na oleju z tego przepisu <klik>


u tynki kruszonka z masła, cukru pudru, mąki orkiszowej i cynamonu, do tego wydrylowane czereśnie:




Kasia poleca owocowy przysmak, czyli zapiekany makaron z twarogiem i owocami. Kasia w tym przepisie wiśnie zastąpiła czereśniami i truskawkami. Pyszności, także na zimno :)






To dopiero pierwsze nasze owocowe propozycje...porzeczki dopiero dojrzewają, podobnie wiśnie i późne odmiany malin.
A więcej truskawkowych pomysłów mamy dla Was TU<klik>
Pozdrawiamy Was ciepło
Zespół KTM

5 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie... <3 :D
    Ja już nie długo planuję zacząć przetworowe szaleństwo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewczyny ja tu pije na sucho kawę bez ciacha a Wy takie pyszne słodkości prezentujecie. Slinotoku dostałam:-D Uwielbiam czas kiedy są owoce. Czereśnie juz zamrozilam na zimę aby czas owoców przedłużyć. Porzeczki u mnie już z krzaczki zjedzone a garść poszła do ciast jako dodatek do truskawek. Pyszne lato w owoce mamy. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dosyć czytania, czas samej skorzystać ze słodkich przepisów !

    OdpowiedzUsuń