Jeśli jesteście z tych, którzy tak jak ja kupują i jedzą oczami, to te drożdżówki są dla Was! Nie dość, że wyglądają kusząco, to jeszcze lepiej smakują. Jeśli zechcecie spróbować, to łapcie przepis na Drożdżówki cięte z serem i brzoskwiniami polane lukrem.
Na ciasto potrzebujecie:
3,5 szkl. mąki
1 szkl.cukru
1 szkl.mleka
30 g drożdży
2 żółtka, 1 jajko
100 g masła
Tak przygotowany placek zwińcie w rulon, a następnie krójcie małe drożdżówki:
Drożdżówki posypcie kruszonką, przygotowaną według przepisu i odstawcie na 20 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
pół szkl.mąki
1/4 szkl, cukru
100 g masła
Pieczcie ok. 25 minut w 180 st.C. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrujcie lub posypcie cukrem pudrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z gorącą wodą lub gorącym mlekiem sami pilnujemy konsystencji.
Życzę Wam smacznego! Mam nadzieję, że moje posty (nie tylko podwieczorkowe) Was choć trochę inspirowały, gdyż ten jest moim ostatnim na blogu KTM. Dziękuję za Waszą obecność. Żegnam się z Wami na słodko i mam nadzieję, do spotkania gdzieś, kiedyś...
Diana z rodzinką.
super
OdpowiedzUsuńMniam !
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Muszę wypróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń