wtorek, 19 września 2023

Podwieczorek #80 - Drożdżówki cięte z serem i brzoskwiniami

 Jeśli jesteście z tych, którzy tak jak ja kupują i jedzą oczami, to te drożdżówki są dla Was! Nie dość, że wyglądają kusząco, to jeszcze lepiej smakują. Jeśli zechcecie spróbować, to łapcie przepis na Drożdżówki cięte z serem i brzoskwiniami polane lukrem.

Na ciasto potrzebujecie: 

3,5 szkl. mąki

1 szkl.cukru

1 szkl.mleka

30 g drożdży

2 żółtka, 1 jajko

100 g masła

Przygotujcie najpierw rozczyn: drożdże rozetrzyjcie z łyżeczką cukru, dodajcie łyżkę ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
Jajka roztrzepcie z cukrem. Masło roztopcie i ostudźcie. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn i resztę składników, oprócz masła i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodajcie masło. Wyrabiajcie gładkie ciasto i odstawcie do wyrastania w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotujcie sobie nadzienie serowe oraz pokrójcie brzoskwinie.
Ser:
2 kostki twarogu
3/4 szkl. cukru 
1 cukier waniliowy
1 żółtko
Wszystkie składniki połączyć

Po wyrośnięciu ciasto podzielcie na 3 mniejsze części, po czym każdą po kolei rozwałkujcie, wykładajcie na ciasto ser i pokrojone brzoskwinie.

 

Tak przygotowany placek zwińcie w rulon, a następnie krójcie małe drożdżówki:

Drożdżówki posypcie kruszonką, przygotowaną według przepisu i odstawcie na 20 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:

 pół szkl.mąki

1/4 szkl, cukru

100 g masła

Pieczcie ok. 25 minut w 180 st.C. Po upieczeniu  i ostudzeniu polukrujcie lub posypcie cukrem pudrem.

Lukier:  

Cukier puder ucieramy z gorącą wodą lub gorącym mlekiem sami pilnujemy konsystencji.

Życzę Wam smacznego! Mam nadzieję, że moje posty (nie tylko podwieczorkowe) Was choć trochę inspirowały, gdyż ten jest moim ostatnim na blogu KTM. Dziękuję za Waszą obecność. Żegnam się z Wami na słodko i mam nadzieję, do spotkania gdzieś, kiedyś...

Diana z rodzinką.


3 komentarze: